≫ 

Denis se posle napada pištoljem na lekara sam prijavio: "Ja sam samo roditelj teško bolesnog deteta"

Otac bolesne devojčice Denis Smajlović "potegao" je pištolj na lekara Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu

  • 9
Denis Smajlović Printskrin: Facebook/ CRNA Hronika BIH

U Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo održan je u četvrtak dvosatni štrajk upozorenja. Povod je, kako se navodi, napad pištoljem na lekare i medicinsko osoblje od pre nekoliko dana.

Da posetimo, tada je otac Denis Smajlović "potegao" pištolj na lekara Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Njegova ćerka po povratku sa lečenja u Turskoj imala je dovoljno tableta za 15 dana lečenja. Otac se obraćao Kliničkom centru u Sarajevu ili za nastavak terapije ili za davanje saglasnosti za izmeštanje u Tursku. Ali, nije dobio nijedno od to dvoje, pa je rezigniran odlukom i u napadu straha za ćerku napao šefa klinike kojoj se obraćao za pomoć.

- Ja nisam ni kriminalac ni ubica. Ja sam samo roditelj deteta koje je teško bolesno. Što se tiče doktora pedijatrije, samo mogu da ih pohvalim, jer su uradili sve što je u njihovoj moći za moje dete. Ovo je bio incident samo sa jednom osobom, koja nije htela da nam izađe u susret, da nam objasni šta treba da radimo - kaže Smajlović.

Njegovoj ćerki je, inače, dijagnostikovan autoimuni hepatitis.

Advokat Denisa Smajlovića kaže da njegov slučaj nije usamljen, u advokatskoj praksi je izuzezno mnogo takvih slučajeva, a on razmišlja kao čovek koji se svakodnevno s njima susreće.

Stvarnost očajnog roditelja

- Ono što se tog dana dogodilo bio je sukob dve paralelne stvarnosti - kaže Ermin Gačanović, advokat. - Stvarnost jednog očajnog roditelja i stvarnost jednog sistema. Može li se prihvatiti da se zbog nejasnoće oko nadležnosti ili nenadležnosti čeka da se ugasi život jednog maloletnog deteta - smatra Gačanović.

U ovom slučaju realnost izgleda ovako, šef klinike tvrdi da je ceo slučaj rađen savesno i u skladu sa procedurama. Kaže da ne može da potpiše odobrenje za izmeštanje pacijenata van zemlje ukoliko za lečenje postoji mogućnost u BiH, ali da za lekove mora da se obrati Fondu zdravstvenog osiguranja, što je i učinio, navodi Al Jazeera.

- Mi smo uputili opet dopis da molimo fond, nabavite nam lek, mi možemo rešiti samo na taj način, to je vrlo jeftin lek. Ta četiri leka za mesec dana ne koštaju ni 50 maraka. Ali, to nije naše, mesto kome treba da se obratite je fond, napravite tamo pritisak - kaže napadnuti lekar Edo Hasanbegović.

Edo Hasanbegović Dr Edo Hasanbegović, Printskrin: Facebook/ CRNA Hronika BIH

Iz kantonalnog Ministarstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja niko se nije odazvao pozivu za razgovor, ali je kantonalna ministarka navela u saopštenju da su napadi na lekare nedopustivi.

Sam se prijavio policiji

Denis je posle incidenta pozvao policiju, prijavio svoj slučaj, i rekao da mogu da ga nađu na aerodromu gde na svoju odgovornost vodi ćerku u Tursku.

Od zakonodavca Klinički centar zahteva da se njegovim radnicima dodeli status službene osobe kako bi, tvrde, bili u poziciji da na radnom mestu budu zaštićeni.

Direktorka Kliničkog centra rekla je da su njihovi radnici najčešće bili žrtve besa građana kojima kantonalni i federalni zavodi zdravstvenog osiguranja nisu osigurali neophodne lekove koje oni primenjuju u lečenju.

Svi krive sistem

Incident koji se dogodio u Kliničkom centru u Sarajevu, i brojnost takvih napada o kojima se govori otvara pitanje zašto se oni dešavaju. I oni koji su počinili incidente i oni koji su bili njihove žrtve okrivljuju sistem.

Video: Opšte prebijanje doktora u bolnici

(Telegraf.rs/ Al Jazeera)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sloba

    16. novembar 2019 | 11:28

    Ima časnih poštenih i predanih lekara, ali ima i bagre i fukare medju njima.

  • Sibin

    16. novembar 2019 | 13:13

    Lekari uvek nadju neko opravdanje, bruka!!!

  • Petar

    16. novembar 2019 | 12:13

    Pre svega budite jludi,pa onda lekari sluzbeno lice necevas zastiti ,kada roditejli pukne film me vodi on nikoga pa ni sluzbeno lice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA