Ko je Bojan Dragičević? Jedan od najtraženijih EU begunaca, preskočio zid zatvora, žene mu se nudile

Jedan od najtraženijih hrvatskih begunaca uhvaćen je u Novom Sadu

  • 7
Bojan Dragičević Foto: MUP, Europol

Bojan Dragičević, koji je uhapšen u Novom Sadu, nalazio se na "European most wanted" listi od 2016. godine, odnosno od samog početka lansiranja liste, na kojoj su objavljeni najtraženiji begunci Evrope, s obzirom da se radilo o izrazito opasnom i nasilnom beguncu.

Jedan od najtraženijih hrvatskih begunaca, koji je u dva navrata opljačkao istu banku u Šibeniku tokom 2005. godine, uhvaćen je na području Novog Sada.

Od 2014. godine aktivno se tragalo za njim, a osim sa srpskom policijom, hrvatska policija je sarađivala i sa policijama Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije, Švedske, Holandije i sa američkim šerifima.

Bojan Dragičević Bojan Dragičević, Foto: Europol

Uhapšen 7 godina od pljački

Dragičević je jedan od poznatijih kriminalaca iz Banjaluke. Pljačka je organizovana u Banjaluci, gde je uhapšen u maju 2012. godine, posle sedam godina potrage, i zatim izručen Hrvatskoj. Oružje i ukradeni novac iz banke nikada nisu pronađeni.

Ukrao oko 113.000 evra

Prvi put je iz banke u Šibeniku ukrao oko 47.000 evra, a drugi put oko 66.000 evra.

Bojan Dragičević Foto: Europol

Pobegao iz Lepoglave iskočivši kroz prozor

Zbog razbojništva je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine i 2 meseca zatvora, pa je upućen na izdržavanje kazne u zatvor Lepoglava. Nakon godinu i po dana u zatvoru, pobegao je iskočivši kroz prozor čuvane prostorije koju su, u pogrešnom trenutku, policajci ostavili bez nadzora. Doskočio je na parkirano vozilo radnika zatvora i otrčao dalje.

Na slobodi nije bio dugo. Uhvaćen je i vraćen u zatvor istog popodneva.

Pobegao tokom šetnje 

U aprilu 2014. godine premešten je iz Lepoglave u zatvor u Puli na izdržavanje preostale kazne zatvora. Iz zatvora u Puli je pobegao dok je bio u šetnji u zatvorskom krugu. Oko 16 sati zatražio je dva pravosudna policajca početnika da ga vrate u ćeliju. Nestao im je u sekundi. Preskočio je zid visok oko četiri metra. Pravosudna policajka, koja je od njega bila udaljena oko osam metara, zapucala je tri puta u vazduh i dvaput prema njemu. Nije ga pogodila.

Zatvorske rešetke, zatvorenik Iz Lepoglave je Dragičević premešten u Pulu, Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Žene poludele za zgodnim kriminalcem

"Zgodan", "Ima kod mene slobodna soba, dobrodošao je", "Opaaaa, nadam se da će me pitati za pomoć", "Dođi kod mene ako ovo čitaš, ja ću te sakriti pod poplun (jorgan) svoj", "Sa ovim osmehom sigurno je zaveo neku stranu turistkinju i sada uživa u apartmanu pored mora i pravi planove za novu pljačku banke", "Njima je utekao, ali meni ne bi, micek", "Prezgodan da bih ga prijavila", "Em je zgodan, em je zloćko koji pljačka banke, ma di ćeš bolje, dečec, ak’ čitaš javi se u inbox, neću da te izdam, matere mi", "Ne podržavam kriminal, al j*bi ga, padam na loše dečke", "Da sam ja policija, sve bih mu oprostila", "Kriv je što je toliko zgodan"…

Ovo je tek deo citata koji se pojavio na društvenim mrežama uz vest da policija moli za pomoć građane koji znaju gde se nalazi Bojan Dragičević, begunac iz pulskog zatvora osuđen zbog učestvovanja u dve oružane pljačke.

Neki kriminalci su magnet za žene

Dobro građeni Banjalučanin s ispoliranim zubima i zavodničkim osmehom podigao je tako temperaturu među delom ženske populacije. Simpatije, saosećanje i pomaganje kriminalcu, čak i sklapanje intimnih veza s osobama koje su prekršile zakon, pa i u slučajevima činjenja okrutnih zločina poput serijskih ubistava i nisu tolika retkost pa su odavno ušli i u stručnu literaturu jer neki kriminalci naprosto deluju kao magnet za određeni tip žena i muškaraca.

Ipak, većini učesnika onlajn rasprava na popularnim društvenim mrežama ovo je verovatno bila tek prilika da izraze svoj smisao za šalu, pisala je Slobodna Dalmacija, kada je Dragičević pobegao iz zatvora, 2014. godne.

(J.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    16. novembar 2019 | 14:35

    Da je opljackao trgovinsku radnju bio bi manje zgodan.

  • Zena

    16. novembar 2019 | 18:56

    Nije kriminalac koji uzima od drugih, opljackao je banku a za to treba slif. Setite se filma ocean's eleven... Uz to je i zgodan...

  • Likos

    16. novembar 2019 | 18:32

    Inače je iz Gračaca , a ne iz Banja Luke

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA