≫ 

Preminula baka koja je grlila lobanju sina, simbol užasa rata u BiH. Pričala je da je dugo u grobu

Živan je stradao u selu Ratkovići kod Srebrenice, pošto su pripadnici armije BiH upale, palile kuće i ubijale ljude...

  • 55

Baka Dobrina Prodanović, nesrećna žena iz Srebrenice, čija slika sa sinovljevom lobanjom postala simbol sveg užasa rata u Bosni, preminula je juče, saopštila je Boračka organizacija Opštine Bratunac. Ona će biti sahranjena danas u 13 sati na porodičnom groblju u Fakovićima.

Dobrina je 1993. godine zastala pred zemnim ostacima svog stradalog sina, tačnije, pred njegovom lobanjom, pršljenom, tri rebra i levom lopaticom. Odmah je prepoznala po navlaci za zube da je to njemn Živan, momak koji je ubijen sa 24 godine. Obgrlila je lobanju i zakukala.

dobrina prodanovic Plač Dobrine Prodanović /Printskrin: Youtube/RTS

- Prepoznala sam mog Živana po navlaci za zube, uzela sam njegovu lobanju u šake i cvilela sve dok glas nisam izgubila, a oči mi pobelele. Presudili su mi tog dana, ja sam u grobu već 23 godine - rekla je Dobrina u izjavi za medije 2016. godine.

Živan je stradao u selu Ratkovići kod Srebrenice, pošto su pripadnici armije BiH upali, palile kuće i ubijali ljude...

Selo, u kom je pre rata živelo 338 Srba je opustelo, a majka nije mogla da smogne snage da se vrati na ognjište gde je odgajala sina.

zivan prodanovic Živan Prodanović / Foto: Arhivska fotografija

Do svoje smrti živela je kod Bratunca.

- Duša me strašno boli. Mogla sam umreti u selu, kuća spaljena, nema mi deteta... Preklinjala sam da me sklone odatle, nisam mogla to da izdržim. Tugujem, sama sam. Plačem i samo plačem, oči mi se nisu još osušile. Izvadili su mi srce iz grudi, živim bez srca, bez mog Živana, ne znam ni kako sam živa - govorila je kroz plač.

Video: Ukoliko nekog želite da ubijete i prođete nekažnjeno, dođite u Šetonje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA