≫ 

Hrvatska obeležava Dan vukovarske žrtve, od sledeće godine biće državni praznik

Dok se u Hrvatskoj obeležava kao dan "pada" tog grada, u Srbji se taj dan smatra danom oslobođenja Vukovara

  • 12
Rat u Jugoslaviji, Vukovar, ratni reporter

Foto: Dragoljub Zamurović

Hrvatska danas obeležava Dan sećanja na žrtvu Vukovara, koji će od naredne godine biti državni praznik i neradan dan.

Dan sećanja na žrtvu Vukovara, 28. godina posle, Hrvatska obeležava kao dan "pada" tog grada, dok se u Srbji taj dan smatra danom oslobođenja Vukovara.

Borbe za Vukovar pripadnika tadašnje Jugoslovenske narodne armije i Zbora narodne garde, koju je osnovao prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman, trajale su gotovo tri meseca i u njima je, prema nekim podacima, poginulo 1.624 osobe, a ranjeno više od 2.500.

Hrvatska strana tvrdi da tačan broj poginulih i nestalih tokom tih borbi nikada nije utvrđen, a da se procenjuje da je ubijeno više od 4.000 hrvatskih branitelja i civila, dok ih je navodno 7.000 odvedeno u srpske logore.

Rat u Hrvatskoj, Vukovar

Foto: Profimedia/AFP

Centralna komemoracija biće održana u vukovarskoj bolnici, a odatle će kao i svake godine u tradicionalnoj Koloni sećanja, dugoj pet i po kilometara, biti održan mimohod do Memorijalnog groblja.

U Koloni sećanja biće predstavnici hrvatskog državnog vrha.

Program obeležavanja se održava pod nazivom "Vukovar - mesto posebnog pijeteta".

Dan sećanja na žrtvu Vukovara biće, osim u Vuovaru, obeležen i u drugim gradovima Hrvatske.

U večernjim satima niz Dunav će u Vukovaru biti pušteno nekoliko stotina upaljenih lampiona.

Odluka hrvatske vlade da ovaj dan od naredne godine obeležava kao državni praznik i neradan dan, podelila je Hrvate, a Bojan Glavašević, sin poginulog vukovarskog novinara Siniše Glavaševića, komentarisao je tu odluku, rekavši da se u tom gradu više nikada neće moći misliti kao u nekom drugom hrvatskom gradu i da će se u njemu živeti i poslovati kao u mauzoleju.

Glavašević je tim povodom na svom tviter nalogu napisao:

"Mauzolej je mesto za mrtve, za žive u mauzoleju nema mesta. Pretvaranjem Vukovara u mauzolej, krade mu se pravo na život, na budućnost i na sreću. Jer kada svi živi odu, ko će ostati da gradi budućnost, da bude srećan? Ko će ostati da se seća žrtve?"

Video: To su poruke koje u Hrvatskoj podržavaju ratni duh i ratne strahote: Pupovac o incidentu u Vukovaru, napadu na njega i položaju Srba

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zenzo

    18. novembar 2019 | 14:00

    Od koga je Vukovar oslobođen, kad su sad u njemu Hrvati i Vukovar je hrvatski grad. Oslobođen od Hrvata da bi u njemu živjeli Hrvati...malo nelogično.

  • Dare

    18. novembar 2019 | 10:58

    Ponosan sam sto sam kao dobrvoljac JNA ucestvovao u akciji de lokiranju redovnih vojnika JNA koje su hrvati 91-e god blokirali u kasarnama i ostavili bez hrane, struje i vode Danasnji dan mi je najdrazi dan i 1991-e god . Pozdrav svim ucesnicima operacije osvajanja Vukovara..

  • Vlada

    18. novembar 2019 | 13:47

    Sete se Vukovar samo 18 novembra a sta je sa ostalih 364 dana ništa narod i dalje odlazi teško živi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA