≫ 

Kolinda ponovo u "zengama" u Vukovaru: Baš tužan prizor u 21. veku

Hrvatska predsednica se i ranije pojavljivala u ovim čizmama u Vukovaru

  • 11
Dan secanja na žrtve Vukovara Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC

Aktuelna hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je i ove godine u Vukovar došla u "zengama", kakve su tokom rata nosili "hrvatski branitelji".

Reč je o poludubokim cipelama žute boje, koje proizvodi fabrika obuće Borovo u Vukovaru.

U "zengama" su još neke ženske osobe, koje su se našle u pratni Grabar Kitarović.

I prošlih godina se pojavljivala u njima i time podsetila na obuću koja je 1991. bila od velike pomoći vukovarskim braniteljima koji zbog blokade grada nisu imali kvalitetnu odeću i obuću.

Iz Borova su za Večernji list objasnili kako su s proizvodnjom žutih čizama započeli tokom 1985. Naručila ih je američka firma "Royce Shoes", a bile su namenjene nošenju u američkim pustinjama i planinama.

Dan secanja na žrtve Vukovara Dan sećanja u Vukovaru Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC

Kako je ispričao Ivan Hubalek, bivši član uprave Borova, zadnje količine ovih čizama nisu isporučene naručiocima zbog rata. Deo proizvedenih čizama ostao je u skladištima firme, te su ih počeli nositi branitelji.

cipele cizme zenge borovo Cipele "zenge" koje su nosili branitelji Foto: borovo.hr

- Te čizme su postale jedan od simbola ratnog Vukovara, a mnogima od takozvanih branitelja upravo su one pomogle da lakše prebrode kišne i hladne dane. Posle im je činjenica što su imali "zenge" predstavljala veliki problem nakon zarobljavanja. Zbog tih čizama, po kojima su bili prepoznatljivi, doživeli su dodatne torture. Svedoče to i mnogi zatočenici srpskih logora koji su se u svojim kasnijim izjavama prisetili ispitivanja i batinanja jer su na sebi imali "zenge". Zbog toga su po logorima imali "poseban tretman" - kaže Hubalek.

Video: Kako je Oluja promenila Knin?

(Telegraf.rs/Tanjug/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Giks

    18. novembar 2019 | 13:54

    E moji Vi čime skrecete pažnju sa svakodnevnih problema. Gde Vam je omladina? Pa normalno pobegla od ovakve vlasti. Srbi će stati pod jednu šljivu, a Vi ispod jednog maslačka ako se ne okanete prošlosti i pogledate u budućnost.

  • Kinez

    18. novembar 2019 | 17:05

    Jesu se lepo poredjali.

  • JS

    18. novembar 2019 | 14:53

    Da li se Kolindica rasplakala, odpevala ili odigrala nesto, oli je samo bila pijana u blatnjavim cizmicama? Sami ce oni da je oteraju, shvatice ko ih tera na zlo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA