Kraj Splita trune brod na kojem je dogovoren Prvi svetski rat

Prema nekim istorijskim izvorima, pre početka Prvog svetskog rata na "Istranci", usidrenoj ispred dvorca Miramare u Trstu, sastali su se nemački car Vilim i Franjo Ferdinand

  • 3
Split, brod iz I svetskog rata

Foto: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Nedaleko od Splita, u kojem je provela veći deo svog neverovatnog životnog veka, uz sam rub ribarske luke u Brižinama, od države, javnosti i istoričara stoji čuvena "Istranka", brod na kojem su moćni evropski carevi dogovorili početak Prvog svetskog rata. Da plovi, mogla je biti istorijski raritet prvog reda.

Ministarstvo kulture godišnje izdvaja neku sitnu lovu, ali to ni blizu nije dovoljno da bi "Istranka" dobila zasluženi status. Takav status podrazumeva potpunu obnovu jedinog preostalog broda velike flote Austrougarskog carstva koja je nestala u vihoru istorije.

Split, brod iz I svetskog rata

Foto: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Da nije entuzijazma radnika Hrvatskog pomorskog muzeja na Gripama, verovatno bi ležala negde na dnu mora. U Brižinama ovaj brod neverovatne istorije stoji uz operativnu obalu, zaštićen od kiše i talasa. Radi se preventivna zaštita trupa koji je u iznenađujuće dobrom stanju s obzirom da je izgrađen davne 1896. godine.

Za one koji ne znaju, ovaj 44 metra dugi brod porodice Habsburg građen je od prvoklasnog češkog čelika.

Slavna istorija "Istranke" uglavnom je znana i nebrojeno puta ispisana. No, valja podsetiti na neke crtice iz lične karte broda.

Prema nekim istorijskim izvorima, pre početka Prvog svetskog rata na "Istranci", usidrenoj ispred dvorca Miramare u Trstu, sastali su se nemački car Vilim i Franjo Ferdinand. Navodno su u salonu broda dogovarali kakve vojne poteze izvesti ako dođe do velikog rata, a sve je upućivalo na to da je sukob neizbežan.

Split, brod iz I svetskog rata

Foto: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Takođe, na "Istranci" je prvi put na Jadranu upotrebljena bežična radiotelegrafija. Nakon sarajevskog atentata, na palubi "Istranke" prevezeni su posmrtni ostaci prestolonaslednika Ferdinanda i njegove supruge Sofije. Malo je poznato da je "Istranka" bila i zapovedni brod Jugoslovenske ratne mornarice od 1954. do 1958. godine.

S obzirom da vrlo brzo kreću građevinski radovi na proširenju ribarske luke u Brižinama, strahuje se za dalju sudbinu broda od prvorazrednog značenja za hrvatsku i evropsku istoriju.

Nakon što je bila rashodovana kao vojni brod, dugo vremena je bila vezana kao ploveći restoran na splitskoj Rivi, kasnije u Sv. Kaju… Na stogodišnjicu atentata na Ferdinanda u Sarajevu, 2014. godine, počelo je njeno spasavanje s morskog dna novcem koji je osiguralo Ministarstvo kulture, a na inicijativu udruženja "Istorijski brod Istranka" i Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu. Tada je otegljena u ribarsku luku Brižine, gde je i danas.

Split, brod iz I svetskog rata

Foto: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

U vreme kada Hrvatska preuzima vođenje Evropskom unijom, valja postaviti pitanje zašto resorna ministarstva ne pokazuju više brige za "Istranku" koja je prepuštena tek entuzijazmu radnika Pomorskog muzeja u Splitu. Zašto Ministarstvo kulture, a s obzirom na istorijski zaista monumentalni značaj broda, nije apliciralo na evropske fondove s kojima bi se "Istranka" mogla obnoviti?

Da je "Istranka" kojim slučajem u Italiji i Francuskoj, odavno bi plovila i promovisala pomorsku slavu neke od tih država.

(Telegraf.rs/Maxportal.hr/Foto: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jevrem

    19. novembar 2019 | 22:27

    MJedini preostali austrougarski brod 🙄??? Ma nije nego , a monitor Bodrog sa koga je zapoceo Prvi svetski rat ? ,sad se zove Sava ali ova Istranka nije jedini,a Bodrog je znacajniji jer su sa njega zapoceo Prvi svetski rat.

  • Dasa

    19. novembar 2019 | 18:39

    Tako je sudjeno...!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA