≫ 

Odbegli bankar Srđan se predao policiji, ali bez ukradenog novca: Svi se pitaju gde je milion evra

Mediji prenose da je Djaković odlučio da se sam preda policiji posle 10 dana bekstva

  • 1

U splitskoj policiji počelo je ispitivanje Srđana Djakovića, dugogodišnjeg šefa vrličke poslovnice OTP banke, koji se jutros odlučio predati, nakon što je pre desetak dana pobegao s 11 miliona kuna (1,4 miliona evra) iz banke.

Prema rečima njegovog advokata Joška Čeha, Djaković ga je kontaktirao rano jutros "oko šest-sedam".

- Mi smo već u devet bili u policiji, zajedno smo došli na vrata - kaže Čeh i napominje kako ne zna detalje o Djakovićevom begu.

- Taj deo mi nije ni zanimljiv. Osim toga, taj deo ipak mora reći on u svojoj obrani. Ja sad upravo žurim u zgradu Policijske uprave gde me čekaju da on iznese odbranu, ovu prvu, kao osumnjičeni - kazao je Čeh.

- On je jutros tražio advokata, verovatno je po preporuci došao do mene, tražio savet. Posavetovao sam ga da se preda što pre, a on je rekao da je to spreman isti čas učiniti. Očigledno je mislio isto, samo je tražio potvrdu da je to pametan i razuman potez - izjavio je Djakovićev advokat.

Jedino što se ne zna je - šta je s novcem

Kako je saznao Index, bivši šef vrličke poslovnice OTP banke nije bio uznemiren, ponašao se kao čovek koji se psihički pripremio na predaju, i da ga je desetodnevno bežanje iscrplo.

O sudbini novca koji je uzeo zasad se ne zna ništa.

Nekoliko dana nakon što je Srđan Djaković pobegao s 11 miliona kuna iz sefa, Index je razgovarao s njegovim prijateljem Nikolom Blaževićem. Blažević je bio predsednik lokalnog Kinološkog društva u četiri mandata dok je Djaković bio potpredsednik. Blažević je za odbeglog prijatelja imao samo reči hvale.

- Ma to je najbolji čovek, specijalac, bogati. Jesmo, dobri smo bili, lovci, bili zajedno u ratu, ceo rat smo bili zajedno, u kinologiji je bio dobar. To što se dogodilo... šta ja znam, meni je žao tako da mi je teško bilo šta rećo. Bio je krasan, voleo je ljude, prijatelje, a šta se tu dogodilo ne znam stvarno - priča Blažević pa otkriva da je sa Srđanom sedeo na piću prošlog četvrtka i baš se ni iz jednog delića njihovog druženja nije dalo naslutiti šta će se dogoditi.

Prema Blaževićevim rečima, Srđan Djaković nije pričao čak ni šta planira nakon najavljenog zatvaranja poslovnice u Vrlici.

- Ništa nije govorio o tome, niti sam ga ja hteo gnjaviti, niti me to interesovalo. Sve je bilo normalno - prepričao je Blažević poslednji susret s medijski najatraktivnijim beguncem.

Kako Jutarnji list saznaje iz izvora bliskih istrazi, osim što je vratio 229.000 evra i 100.000 švajcarskih franaka, Djaković je u međuvremenu "presušio" i nije policiji otkrio gde je ostatak iznosa većinom u evrima.

U međuvremenu se ustanovilo da je Djaković koristio činjenicu da je kao šef male ekspoziture OTP banke imao pod nadzorom račune klijenata. Kad je shvatio da bi se zatvaranjem poslovnice i prvom reklamacijom klijenta razotkrila njegova kriminalna radnja, odlučio je pokupiti novac i pobeći iz Hrvatske.

Kako saznaje Jutarnji, društvo u kojem se kretao od bekstva nakon petka 8. novembra u BiH uglavnom su bile osobe iz kriminalnog miljea, a s tolikom količinom novca nije mu bilo ni sigurno ostati jer bi vrlo brzo shvatio da je i sam lovina, ali ne samo od strane pravosuđa.

To je kako prenosi Jutarnji bio razlog zbog kojeg se odlučio predati i vratiti u Split, jer je shvatio da će mu ipak biti sigurnije iza rešetaka bez novca, nego na slobodi sa stotinama hiljada evra.

Sada za policiju i banku ostaje enigma gde je završio novac, ali sasvim je izvesno da će ga teretiti za navedeni iznos, a njega neće moći ni približno nadoknaditi ako ne vrati novac pa i da rasproda svu imovinu koju poseduje.

Video: Pa, gde je bre? Policajci popadaše od potere za odbeglim lopovom, a on im bio pred nosom

(Telegraf.rs/Index.hr/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baster

    19. novembar 2019 | 13:59

    Pametno. Dobiće 5-6 godina,uz dobro vladanje i neka na "određene" ljude potroši i polovinu ovog novca,izaći će za dve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA