Devojčicu usmrtio gol na igralištu u Lužanu, država porodici plaća 80.000 evra!

Na nju se srušio gol nakon što se uhvatila za gornju prečku i zanjihala

  • 0

Porodici devojčice koja je umrla nakon što je na nju pao gol na igralištu, država mora isplatiti oko 600.000 kuna (80.000 evra) naknade štete, zajedno sa zakonskim zateznim kamatama. Ocu je dosuđeno 254.000 kuna (34.120 evra), majci 255.000 (34.254 evra), a bratu 93.000 kuna (12.492 evra), nepravosnažna je presuda Opštinskog suda u Varaždinu.

Tužioci su u svojoj tužbi naveli da je 12-godišnja devojčica zadobila teške telesne povrede 13. juna 2009. na fudbalskom igralištu u Lužanu Biškupečkom u Opštini Gornji Kneginec. Na nju se srušio gol nakon što se uhvatila za gornju prečku i zanjihala.

Metalni gol, tvrde, nije bio dovoljno učvršćen, pa je gornja stativa pala preko grudnog dela tela devojčice koja je umrla 22. juna u bolnici KB-a Merkur u Zagrebu.

Republika Hrvatska je u odgovoru na tužbu navela da je tačno da je danas upisana kao vlasnica zemljišta, ali u vreme spornog događaja kao vlasnik bio je upisan zemljišnoknjižni Fond opšte narodne imovine.

U obrani je navela da je nekretnina javna površina na kojoj se održavaju utakmice u organizaciji mesnih odbora, igrala se tamo i opštinska malofudbalska liga, na njoj su i vatrogasci održavali svoje vežbe, a i deca su dolazila na igru, što sve upućuje, kako je navedeno u odbrani, da je izvanknjižni vlasnik nekretnine Opština, koja je time i odgovorna za eventualnu naknadu nastale štete.

Opština Gornji Kneginec se u celini protivila tužbi i tužbenom zahtevu, navodeći da se ne smatra odgovornom jer nekretnina nije u njenom vlasništvu, niti je njome raspolagala ili gospodarila. Sud je ocenio da su nevođenje brige oko korištenja nekretnine i neblagovremeni upis u zemljišnim knjigama na Republiku Hrvatsku doveli do toga da su sami meštani  na njoj postavili golove i održavali igralište.

Prema Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o šumama nekretnina je, tvrdi sud, postala državno vlasništvo Republike Hrvatske u oktobru 1990. i trebalo je odmah tako biti i upisana.

(Telegraf.rs/

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA