≫ 

Šokantne slike iz Zavoda Pazarić: Deca vezana za radijatore i nameštaj, sama pružaju ruke da ih vežu

Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga deca u takvom položaju provode veći deo dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabeležene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje

  • 70

Na današnjoj pres konferenciji u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić prezentovala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno dece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su deca vezana za nameštaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga deca u takvom položaju provode veći deo dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabeležene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Foto: Klix.ba

- Ova situacija se može nazvati modernim ropstvom. U zavodu ima 149 zaposlenih, od čega je 27 ekonomista, 47 bolesne dece. Noću je angažovan jedan negovatelj koji je vrlo često nestručna osoba. Deca često sama pružaju ruku da im se vežu zato što su navikla da čak i po 14 sati budu vezana. Kao rezultat ovih metoda mnoga deca imaju ozbiljne zdravstvene poteškoće, pored vidnih trauma - kazala je Ćudić.

- Nakon što sam Vladi i resornom ministarstvu uputila zahtev za hitnom smenom članova i članica UO i NO koji su ostali iz prošlog saziva te nakon što Odbor za rad i socijalnu zaštitu Predstavničkog doma PFBiH usled nedostatka kvoruma nije mogao razmatrati podnesene materijale, odlučila sam se da danas Parlament i javnost upoznam sa dokazima o stravičnom tretmanu štićenika. Deo dokaza javnosti je poznat i kroz zvanični zapisnik Poreske uprave FBiH o zloupotrebi sredstava namenjenih štićenicima, ali ove fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešava ovoj deci - kazala je Ćudić.

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Foto: Klix.ba

Neophodno je, kaže, da se danas Predstavnički dom hitno izjasni te od nadležnog Ministarstva traži razrešenje dužnosti članova iz UO i NO koji su iz prošlog saziva. Tužilaštvo mora ubrzati istražne radnje.

Najavila je da će u proceduru uputiti usvajanje sledećih zaključaka: hitno zaustavljanje zlostavljanja dece i svih štićenika zavoda, izrada kodeksa postupanja sa štićenicima, redovne nenajavljene inspekcije, izdvajanje hitnih interventnih sredstava za privremeno upošljavanje njegovatelja do izrade novih zakonskih rešenja.

- Tražimo da Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s Ministarstvom zdravstva imenuje lekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne doktorske preglede. Tražim da resorno ministarstvo nakon 90 dana od usvojenih zaključaka podnese detaljan izveštaj o sprovedenim merama - rekla je Ćudić.

Podsetila je na stav Vlade FBIH od 17. oktobra u kojem se kaže da potrebe korisnika Zavoda u Pazariću nisu ugrožene, te da Vlada nije prihvatila navode koje govore suprotno.

Parlament FBiH odbio inicijativu poslanice

Većina poslanika u Predstavničkom domu parlamenta FBiH nije prihvatila predlog šefa Kluba Naše stranke Sabine Ćudić da se na dnevnom redu nađe informacija o stanju u Zavodu Pazarić.

Klubovi zastupnika SDP, Naše stranke, Naroda i pravde i PDA su glasali za ovu tačku. Klubovi SDA, HDZ i DF su bili delom suzdržani, a delom protiv predloga, dok je SBB velikim delom bio za.

Zanimljivo je da je većina poslanika čak i odbila da se o ovom problemu raspravlja na sednici Predstavničkog doma.

- Ovo je očito politička zaštita članova i članica Upravnog i Nadzornog odbora iz prošlog mandata - kratko je rekla Ćudić ocenivši ovaj odnos prema problemu u Zavodu sramotnim, piše Klix.ba.

Video: Medicinska sestra u Zvečanskoj bacaka bebu i deci fotografiše lica

(Telegraf.rs/Foto: Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    20. novembar 2019 | 11:18

    Hitno sve smeniti i oterati u zatvor na celu celo rukovodstvo, pa iz Centra za socijalni rad napolje u PKB!? Jadna ta deca!? Sve njih koji su vezivali decu na celu sa rukovodstvo vezati zajedno i pred narod javno!?

  • ljuta

    20. novembar 2019 | 16:59

    Nemaju para da im daju moraju imat Za audije i mercedese , u ovakvo ropstvo vratimo se prije samo sto godina. Zelim im svima ovako da ih se veze pa da vide kako je,dabogda pocrkali svi koji du kaznjavali ovu djecu na ovaj nemilosrdni način

  • 🍓

    20. novembar 2019 | 12:53

    😢😢😢😢😢😢😢😢 kakvo vam je srce i duša, sram vas bilo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA