≫ 

Slike dece iz Pazarića uzdrmale svet. Ljudi se digli na noge, direktor plače: Zabranio sam vezivanje

Na fotografijama se vidi kako su deca vezana za nameštaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga deca u takvom položaju provode veći deo dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabeležene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje

  • 79

Region, ali i svet juče su obišle šokantne fotografije tretmana štićenika, a posebno dece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić u okolini Sarajeva. Fotografije je na konferenciji u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH pokazala zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić i zatražila od nadležnih da preduzmu određene mere. Međutim, parlament FBiH odbio je inicijativu poslanice da se na dnevnom redu nađe informacija o stanju u Zavodu Pazarić, nakon što većina poslanika u Predstavničkom domu nije prihvatila njen predlog. Fotografije dece vezane za radijator ili sa rukama na leđima izazvale su protest građana. Za danas je zakazan novi protest ispred zgrade Vlade FBiH, a oglasio se i direktor Zavoda Pazarić, koji tvrdi da fotografije nisu nastale u vreme od kada je on na čelu paviljona.

Na fotografijama koje je Ćudić juče dostavila medijima vidi se kako su deca vezana za nameštaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga deca u takvom položaju provode veći deo dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabeležene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

- Ova situacija se može nazvati modernim ropstvom. U zavodu ima 149 zaposlenih, od čega je 27 ekonomista, 47 bolesne dece. Noću je angažovan jedan negovatelj koji je vrlo često nestručna osoba. Deca često sama pružaju ruku da im se vežu zato što su navikla da čak i po 14 sati budu vezana. Kao rezultat ovih metoda mnoga deca imaju ozbiljne zdravstvene poteškoće, pored vidnih trauma - kazala je juče Ćudić.

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Foto: Klix.ba

Ona je zatražila razrešenje dužnosti članova iz UO i NO koji su iz prošlog saziva, kao i da tužilaštvo ubrza istražne radnje. Takođe je najavila da će u proceduru uputiti usvajanje sledećih zaključaka: hitno zaustavljanje zlostavljanja dece i svih štićenika zavoda, izrada kodeksa postupanja sa štićenicima, redovne nenajavljene inspekcije, izdvajanje hitnih interventnih sredstava za privremeno upošljavanje njegovatelja do izrade novih zakonskih rešenja.

Međutim, Parlament FBiH odbio je inicijativu poslanice. Naime, većina poslanika u Predstavničkom domu parlamenta nije prihvatila predlog šefa Kluba Naše stranke Sabine Ćudić da se na dnevnom redu nađe informacija o stanju u Zavodu Pazarić. Mediji su preneli i da je većina poslanika čak odbila da se o ovom problemu raspravlja na sednici Predstavničkog doma.

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Foto: Klix.ba

Da li ovo govori da je stanje u Zavodu Pazarić postalo politička stvar i zašto niko ne misli na decu koja su u tom zavodu, a koja, sudeći prema fotografijama, doživljavaju torturu?

Direktor Zavoda Pazarić: "Zabranio sam vezivanje dece"

Nakon što su objavljene fotografije iz Zavoda, oglasio se i direktor te ustanove Redžep Salić koji je napomenuo da slike nisu nastale od kad je on na toj poziciji, ali i da će sprovesti istragu.

- Garantujem životom da fotografije nisu nastale dok sam ja direktor. Zgrožen sam ovim fotografijama, a lično sam svim vaspitačima strogo zabranio da to rade deci. Ukoliko se našom internom istragom pokaže tačnim ovo što je objavljeno, svi će snositi sankcije - rekao je Redžep Salić za Avaz.

On je dodao kako je prvi koji je ukazao da se otima od dečijih usta.

- Prvi čovek sam koji je u Parlamentu FBiH javno ukazao da se otima od dečijih usta i niko nije reagovao. Tri meseca se borimo s tim stvarima. Sabina Ćudić je bila ovde sa komisijom pre nekoliko dana i ništa nam nije rekla. Da je išta rekla o ovome, sigurno bi reagovali i tražili da nam kaže kada je to snimano - rekao je Salić.

On je istakao da postoji spisak žena koje rade u tom paviljonu.

- Ovo je udar i atak na njihov čestiti rad. Te žene žive 24 sata život te dece, a ne Sabina Ćudić i ja - kazao je Salić, a zatim pročitao pismo radnika pavilja u kojem su navodno nastale šokantne fotografije.

Radnici tvrde da nema "fiksiranja" dece.

- Mi radnici odgovorno tvrdimo da nije bilo fiksiranje korisnika, a posteljine na slikama nisu već duže vremena u upotrebi - piše, između ostalog u pismu.

Direktor Zavoda u Pazariću je pozvao zastupnicu Ćudić da kaže kada su nastali snimci koje je objavila u javnosti.

Salić je zatim, vidno potresen zaplakao i poručio da bh. političari moraju znati da žene zaposlene u Zavodu preuzele decu u vreme agresije na BiH.

- Molim vas da ih zaštitte, da se njihov čestiti rad ne pokazuje na ovaj način. Neću dati da bilo ko koristi ovu decu u političke svrhe - rekao je Salić.

Protesti građana zbog šokantnih fotografija

Šokantne fotografije štićenika izazvale su proteste besnih građana, koji su se juče u dva navrata okupili na ulicama. Građani su održali skup ispred zgrade Parlamenta na Skenderiji, a onda su se spontano okupili i ispred sarajevske Vijećnice.

Uz zvižduke i transparente na kojima je pisalo "Svirajte za decu" grupa građana izrazila je nezadovoljstvo tretmanom štićenika zavoda.

Na oba protesta poručili su da vlada već godinama sistematski ugrožava živote i dobrobit štićenika Zavoda u Pazariću. Oni su zatražili da se hitno smene članovi Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda u Pazariću i to u roku sedam dana.

Novo okupljanje građana najavljeno je za danas u 12 sati ispred zgrade Vlade FBiH.

Svetski mediji: Zavod u Pazariću okidač za proteste

Uticajni američki dnevni listovi Njujork tajms i Vašington post su objavili vest o dešavanjima u Zavodu Pazarić. Obe novinske kuće su prenele vest svetske medijske agencije AP.

AP je istakao da su objavljene, kako su naveli, šokantne fotografije dece koje prikazuju decu vezanu za krevete i radijatore. Ukazano je na to da je objava fotografija bila okidač za poziv na masovne proteste protiv koruptivne i neefikasne vlasti.

Naveli su tvrdnju Ćudić da su fotografije nastale u proteklih godinu dana i da je inicirala hitnu raspravu o stanju u Zavodu Pazarić.

AP je izdvojio reakcije evropskih organizacija za ljudska prava kojima je poručeno da su "šokirani" i da se deci sa poteškoćama u razvoju mora omogućiti da žive u porodičnom okruženju.

Takođe su izdvojili reakciju visoke poverenice za ljudska prava Vijeća Evrope Dunje Mijatović koja je pozvala vlast da provedu "efikasnu istragu" u Zavodu koje se i ranije dovodio u vezu sa finansijskim malverzacijama uprave koju je imenovala vlast.

- Vlast bi trebala hitno napraviti napredak ka zatvaranju takvih institucija i reformama omogućiti deci da žive u skladu sa standardima ljudskih prava - rekla je Mijatović.

AP je ukazao na to da su pojedini zastupnici Ćudić optužili za "populizam". Zameraju joj i to što nije otkrila ko je autor fotografija i kada su one napravljene.

Želeći da osramote parlamentarce, hiljade korisnika društvenih mreža je podelilo imena i prezimena onih koji su glasali protiv da se raspravlja o Zavodu.

AP zapaža da se u Bosni i Hercegovini duže vreme pojavljuju frustracije zbog loše socijalne zaštite i nedostatka životnih mogućnosti.

Video: Komšije pokazuju šta sve rade štićenici u Domu za lica ometena u razvoju

(A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fenix

    21. novembar 2019 | 11:34

    Koliko znam, da li deca ili odrasli, mentalno oboleli i agresivni moraju biti vezani i pod sedativima, pa kako mislite da ih neko obuzda?! Pretpostavljam da tako mora i da je svugde tako.

  • hehe

    21. novembar 2019 | 11:34

    zbog cega se bavite vise sa problemima u Bosni,a nase u Srbiji zatrpavate kao sve je u redu

  • BN

    21. novembar 2019 | 11:30

    Ovo ima svuda cak i u Srbiji ne napadaj te nas bosance sto se desio neki izuzetak a za vreme rata smo cistiji od vas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA