≫ 

"Hoće li moje dete biti vezano kad ja umrem": Potresan govor majke mališana sa poteškoćama u razvoju

Građani okupljeni u protestu traže ostavke odgovornih za ovaj slučaj. Protestanti uzvikuju da "Nije kriv Pazarić, već da su krivi država i vlada", kao i "Lopovi", i "Ubice, izlazite vani"

  • 23
Majka deteta sa poteškoćama u razvoju Sarajevo protest Pazarić Printskrin: Facebook/Dnevni avaz

Ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu okupilo se danas više stotina građana, koji traže hitnu reakciju nadležnih u vezi sa slučajem vezivanja dece za radijator i nameštaj u Zavodu za decu ometenu u razvoju u Pazariću. Među njima bila je i jedna majka deteta sa poteškoćama u razvoju, koja je održala emotivan govor.

Ona je na rubu suza kazala da su joj najbitnija deca.

- Šta će biti sa mojim detetom kad ne bude mene? Da li joj je budućnost Pazarić? Hvala onima koji su glasali protiv, mene stranke ne interesuju, samo me zanimaju deca sa poteškoćama - kazala je.

Ona je dodala kako je njeno dete sportista, osvaja medalje, bavi se plivanjem, skijanjem...

Još jedna majka istakla je da se 17 godina bori sa sistemom i da joj država nije dala ništa.

- Ništa mi država nije dala. Sistem ne funkcioniše. Godinama se borimo da dobijemo dnevni centar, ali nam ne daju. A zašto? Da bi njima ostalo više novca. Svaka država ima dnevni centar, svaki grad ima dnevni centar. Čitam u komentarima, pitaju zašto se majke nisu pre javile. Koliko dugo se borimo? - upitala je jedna od ogorčenih majki druge žene, takođe majke, koje su bile na protestu.

Ona je dodala kako 17 godina nema ni fizioterapeuta ni logopeda koji bi radio sa njenim detetom. Dodala je kako ga je upisala u školu, ali nema ko sa njim da radi, nema stručnjaka.

- Političari postavljaju svoje, sistem ne fukcioniše. Kažu mi zašto se borite, kada ga je Alah takvog dao - rekla je besna majka, nakon čega su prisutni počeli da zvižde, negoduju i uzvikuju "ua".

- Sve znaju, deca su bila izgladnjivana. Ona trebaju biti zaštićena. U toj deci videli smo svoju. Da mene nema, moje dete bi bilo dole - u suzama je kazala jedna od majki.

"Ubice, izlazite vani"

Građani okupljeni u protestu traže ostavke odgovornih za ovaj slučaj. Protestanti uzvikuju da "Nije kriv Pazarić, već da su krivi država i vlada", kao i "Lopovi".

Jedan od građana je uzvikivao: "Nisu nam očevi ginuli za državu da biste nam vi vezali decu! Ubice, izlazite vani"!

Oni su pozvali zaposlene u federalnoj vladi da izađu pred građane.

Amela Lučkin jedna je od građanki koja je danas izašla na proteste ispred zgrade Vlade FBiH. U izjavi za medije pitala se zašto Sabina Ćudić nije ranije reagovala ako je znala za fotografije iz Zavoda Pazarić.

- Zašto je ćutala, zašto nije tražila pomoć od javnosti? Vezivanje dece u Pazariću nije humano. Razumemo da postoje deca koja mogu sama sebe povrediti, ali zato postoje medicinski kreveti, koje treba nabaviti. Dete zavezano za radijator, može udariti glavom u njega i tako sebi naneti smrtonosne povrede - rekla je Lučkin.

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Foto: Klix.ba

Da podsetimo, za nehuman tretman štićenika u zavodu javnost je saznala juče, nakon što je zastupnica Naše stranke u Federaciji BiH, Sabina Čudić, novinarima podelila fotografije kojima je dokumentovala ranije tvrdnje o neprimerenom ponašanju zaposlenih u ovom zavodu.

Video: Komšije pokazuju šta sve rade štićenici u Domu za lica ometena u razvoju

(Telegraf.rs/Avaz.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    21. novembar 2019 | 15:12

    To se radi u svim domovima. I u Srbiji ali nikoga iz vlasti to nije briga. Dmova je jako malo . Niko ne brine o njima niti kontrolisu kako te osobe zive. Zalosno je to i sramno, jer to su Bzjija deca.

  • ttt

    21. novembar 2019 | 14:37

    vezite ih sve koji rade u institutu ,a i politicare nisu ni oni nista bolji!

  • Majko

    21. novembar 2019 | 14:02

    Teško jeste ali uzmite svoju decu kod vas kući ovo je logor.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA