≫ 

Zemljotres u Albaniji osetio se u Crnoj Gori, S. Makedoniji i Hrvatskoj

Stručnjaci kažu da nakon dva snažna zemljotresa može da se očekuje nova serija potresa

  • 0
Ulcinj Crna Gora Zemljotres Foto: Twitter/skockopg

Zemljotres koji je jutros pogodio Albaniju, a u kojem je poginulo najmanje šestoro ljudi dok je 300 povređeno, osetio se u i Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Hrvatskoj.

- Zemljotres od jutros jedan je od najjačih instrumentalno registrovanih pored onog iz 1979. godine - rekla je načelnica u Zavodu za seizmologiju Crne Gore Jadranka Mihaljević.

Snažan potres u Crnoj Gori

Mihaljević je u Jutarnjem programu RTCG kazala da se zemljotres snažno osetio i u Crnoj Gori, a da je ovom potresu u Albaniji prethodilo nekoliko slabijih.

- Možemo reći da je zemljotres od 21. septembra koji je iznosio 5,8 po Rihteru bio uvod u aktivaciju seizmogene zone. Tlo i dalje radi. Posle ovako jakog zemljotresa može se očekivati velika serija zemljotresa. Obično to smirivanje traje nekoliko meseci - rekla je Mihaljević.

Snažan zemljotres jačine 6,4 stepena po Rihteru pogodio je rano jutros Albaniju, a jačina potresa koja se osetila i u Crnoj Gori uznemirila je građane.

Potres se najjače osetio u Podgorici i Ulcinju.

Ta dva crnogorska grada od epicentra potresa udaljena su 120 odnosno 70 kilometara.

Za sada nema izveštaja o eventualnoj materijalnoj šteti ili povređenim osobama u Crnoj Gori.

Potres u Severnoj Makedoniji uznemirio građane

Snažan zemljotres koji je jutros pogodio Albaniju osetio se na celoj teritoriji Severne Makedonije i uznemirio mnoge građane u toj zemlji, javila je agencija MIA.

Seizmološka opservatorija pri Prirodno-matematičkom faktultetu u Skoplju saopštila je da je jutros registrovana serija zemljotresa čiji je epicentar u Albaniji u području Drača, na 170 kilometara jugozapadno od Skoplja.

Albanija, zemljotres U Albaniji najmanje 5 žrtava Foto: Facebook/Go Albania

Prema dosadašnjim podacima, zemljotres se najviše osetio u Ohridu, Strugi, Debru, Gostivaru, Tetovu, Skoplju, Kičevu, Bitolju.

Video: Odnošenje tela stradalog u stravičnom zemljotresu u Albaniji

Potres se osetio u Dubrovniku

Potresi u Albaniji osetili su se i u Hrvatskoj, tačnije u Dubrovniku.

- Noćas 26. novembra 2019. godine u 3,54 sati na seizmografima Seizmološke službe Republike Hrvatske zabeležen je razoran potres s epicentrom kod Drača u Albaniji. Magnituda potresa iznosila je 6,3 prema Rihteru, a intenzitet u epicentru bio je IX stupnja. Prema dojavi građana potres se osetio u širem dubrovačkom području - stoji u saopštenju hrvatske Seizmološke službe.

Video: Snažan zemljotres napravio haos u Draču i celoj Albaniji

Video: Zemljotres se osetio i u Gostivaru

(Telegraf.rs/Tanjug/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA