Hrvatski prosvetari digli zemlju zbog loših uslova. Srpski nastavnici se ne bune, dobro im je?

Vlada Hrvatske ovaj odgovor odbijanja mora shvatiti kao pokazatelj da su učitelji u učionicama i zbornicama poistovetili koeficijent složenosti poslova s koeficijentom dostojanstva, kažu iz sindikata

  • 21

Sindikati zaposlenih u obrazovanju, koji štrajkuju duže od mesec dana zahtevajući povećanje koeficijenta složenosti posla, odbili su poslednju ponudu premijera Andreja Plenkovića o povećanju zarada i najavili nastavak obustave rada.

Nakon referendumskog izjašnjavanja, predstavnici sindikata zaposlenih u obrazovanju saopštili su da je vladin predlog o povećanju zarada prosvetarima odbijen velikom većinom u svim sindikatima.

Predsedik Nezavisnog sindikata, Branimir Mihalinec, rekao je da štrajk ide dalje "punom snagom".

- Mi smo vladi objasnili ključ problema, ključ je u koeficijentu složenosti poslova - rekla je Sanja Šprem iz Hrvatskog sindikata učitelja.

Šprem je rekla i da smatra da postoji ogromna odgovornost vlade prema sistemu obrazovanja.

- Upravo su premijer i vlada svojim postupcima doveli zaposlene u 35. dan štrajka. Štrajk ide dalje. U ovom momentu najmudriji potez premijera je da pozove sindikate ponovno za sto. Ja ne insistiram na tome, neka vlada pokaže mudrost - rekla je Šprem.

Ona je rekla i da Vlada Hrvatske ovaj odgovor odbijanja mora shvatiti kao pokazatelj da su učitelji u učionicama i zbornicama poistovetili koeficijent složenosti poslova s koeficijentom dostojanstva.

Premijer Andrej Plenković ni ministarka obrazovanja Blaženka Divjak pre objave rezultata nisu hteli juče da govore o daljim mogućim opcijama.

Srpski prosvetari štrajkovali, ali zbog nasilja

Deo prosvetnih radnika u Srbiji održao je poslednji put 8. novembra jednočasovni štrajk upozorenja, to kako bi započeo kampanju "Stop nasilju u školama".

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika zahtevali su hitno preduzimanje mera protiv nasilja u školama, uključujući i promenu zakonske regulative.

Njima je, kako je najavljivano, 1. novembra povećana plata za 9 odsto. Tako će posle 1. decembra, kada počnu da se isplaćuju novembarske plate, nastavnici dobiti povišicu od 4.000 do 5.000 dinara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dragan

    29. novembar 2019 | 14:10

    Plate u sr jadne i bedne

  • Aca BJ

    29. novembar 2019 | 14:53

    Ovde čim deset ljudi blago negoduje, hiljadu drugih im kaže da se sele ako im u Srbiji ne valja. Na kraju će tako i biti.

  • Mirko

    29. novembar 2019 | 14:05

    Naravno da im je dobro. Svakoga dana prenosite reci nasega voljenog vodje. On kaze da zivimo savrseno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA