≫ 

Spisak članova kriminalnih grupa kojima su izrađivana lažna dokumenta: Za 3.500 € menjali identitet

Kriminalna grupa izrađivala hrvatske isprave na osnovu lažnih srpskih isprava sa podacima državljana s dvojnim državljanstvom

  • 13
Crnogorski klanovi, mafija Foto ilustracija: Telegraf, Shutterstock

U velikoj akciji hrvatske policije koja je sprovedena u sredu, uhapšeno je oko 30 pripadnika dve kriminalne organizacije među kojima su i policajci, a koji su pribavljali informacije i izrađivali dokumenta za kriminalne grupe u regionu, kao što su Zemunski klan, ali i crnogorske, kavačku i škaljarsku grupu.

Prema prvim rezultatima istrage utvrđeno je da je na čelu grupe koja je falsifikovala dokumenta Nusret Seferović (49), koji je godinama bio predsednik Unije Roma Hrvatske, a šefovska pozicija u drugoj grupi pripisana je 46-godišnjem Nikoli Veinu, koji je 2006. u Zadru uhapšen pod optužbom za terorizam, ali je na kraju oslobođen.

Seferović je povezao grupu od 18 hrvatskih državljana između 21 i 64 godine, među kojima su i policajci i državni službenici u policijskim upravama.

Oni su od 2017. do 2019. na području grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke, Primorsko-goranske i Istarske županije izrađivala hrvatske isprave na osnovu lažnih srpskih isprava sa podacima državljana s dvojnim državljanstvom, hrvatskim i srpskim, sa fotografijama trećih osoba i sve to za 3.500 evra po dokumentu.

Kupci lažnih dokumenata bili su pripadnici srpsko-crnogorskih kriminalnih grupa, navodi se u saopštenju.

Uz to, pribavljali su i falsifikovane srpske pasoše sa upisanim ustupljenim ličnim podacima hrvatskih državljana, na osnovu kojih su dalje podnosili zahteve za izdavanje hrvatskih isprava.

Policija je saopštila da je ta grupa napravila najmanje 137 hrvatskih ličnih isprava.

Hrvatska policija Foto: Shutterstock

Zatvor za 21 osobu

Zagrebački Županijskom sudu odredio je istražni zatvor za 21 osobu iz dve kriminalne organizacije osumnjičene da su pribavljale informacije i izrađivale dokumente za mafijaške grupe iz Srbije i Crne Gore, pri čemu su zaradili najmanje 716.000 evra.

Istražni sudija odredio je istražni zatvor za 12 članova veće grupe na čijem je čelu navodno Nusret Seferović, kao i za devet članova druge, manje grupe, odnosno za sve osumnjičene za koje je USKOK to zatražio, prenela je Hina.

Kako se navodi, ostali osumnjičeni pripadnici spomenutih grupa u istrazi će se braniti sa slobode.

Prvim rešenjem obuhvaćeno je 19 hrvatskih državljana i državljanki starosti od 21 do 64 godine, dok je drugom istragom obuhvaćeno 10 hrvatskih državljana i jedna državljanka Srbije starosti između 29 i 64 godine.

Hrvatski pasos Foto: Wikipedia

Članovi klanova i kriminalnih grupa kojima su sređivana lažna dokumenta

Ovaj spisak je objavio Jutarnji list:

Srđan Jezdimir uhapšen je 2011. u Peruu kada je pokušao da iznese iz zemlje 10 kilograma kokaina. Imao je hrvatski pasoš na ime Milenko Šeatović.

Gligorije Peljević, koji je u Madridu 2015. uhapšen kao član grupe koja je krijumčarila 2,4 tone kokaina za narkobosa Vinetua Čokovića, imao je hrvatski pasoš na ime Dušan Stjepanović.

Jovan Vukotić, Kotoranin kojeg se u policijskim evidencijama označava kao vođu škaljarskog klana i za kojim je Crna Gora u februaru ove godine raspisala poternicu, koristio je identitet Đorđe Radojčić.

Jovan Jovanović, pripadnik škaljarskog klana koji je 2016. spektakularno pobegao iz policijske stanice u Kotoru, imao je hrvatski pasoš na ime Nenad Kleuta.

Srđan Stojanović Srki (41) iz Novog Sada, koji je u Španiji 2016. uhapšen zbog posedovanja nekoliko laboratorija za uzgoj marihuane, a kojem se sudilo zbog ubistva u Pragu, imao je pasoš na ime Vlado Milinović.

Benedikt Pindrić zvani Beco (34), koji je 2009. uhapšen u Slavonskom Brodu zbog saučesništva u preprodaji 2,5 kilograma heroina, imao je pasoš na ime Darko Maljković.

- Slovenac Klemen Kadivec, osumnjičen da je pre 15 dana u Ankaranu kod Kopra učestovao u premlaćivanju Danijela Božića koji je od povreda preminuo, takođe je imao hrvatski pasoš na ime Marko Agbaba.

Igor Dedović, koji slovi kao jedan od glavnih ljudi škaljarskog klana i povezivalo ga se i sa švercom kokaina, dobio je dokumente na ime Dragan Popović.

Dragan Pečurica, bliski saradnik Jovana Vukotića, dobio je hrvatske dokumente na ime Saša Budimir.

Damir Meljović uhapšen je 9. maja 2018. u Parizu sa 69 kilograma kokaina, a imao je više lažnih identiteta. Dobio je hrvatske dokumente na ime Dejan Poštić.

Krsto Vujić Terminator iz Herceg Novog bio je meta više pokušaja atentata. Ove godine je dobio hrvatske dokumente na ime Gordan Kelebuda.

VIDEO: U velikoj akciji policije uhapšeno 28 osoba

(Telegraf.rs/Tanjug/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    30. novembar 2019 | 17:39

    Kako nisam znao da uradim i ja dokumenta pa u svet sto dalje od Srbije. Ni pasos nam nije nikakav nigde bez provere ko da smo teroristi. Trebace na 50 god da stignemo Hrvate ali samo ako se ukopaju.

  • Katja

    30. novembar 2019 | 17:30

    Da je opstala zajednicka drzava I zajednicki dokument to ne bi morali da rade. Jos jedan od hiljada dokaza o prednostima jedne administracije, a ne 6-7 administracija, policija, kriminalaca.......dobro narod I ovako zivi.

  • Baćko

    30. novembar 2019 | 17:29

    E gde su one 90,-te,kad je moj starac pičio diplome, šta hoćeš da budeš....a ni dinar mi nije dao...bitno da on i danas dobro živi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA