Đukanović najavio stvaranje Crnogorske pravoslavne crkve: "Uvek izgleda nemoguće, dok se ne uradi"

Predsednik Crne Gore ctirao Nelsona Mendelu na osmom Kongresu vladajućeg DPS-a

  • 33
Milo Đukanović Foto: Profimedia/Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial

Lider vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je na kongresu te partije kazao da Crna Gora mora imati jasno osmišljenu identitetsku politiku, kao i da je neophodno suzbiti grubo osporavanje nacionalnog identiteta.

DPS, kaže Đukanović, ima razumevanja za očekivanje jednog dela javnosti da se obnovi istorijski neupitna Crnogorska pravoslavna crkva (CPC).

On je na osmom Kongresu DPS-a u Bemaks areni u Podgorici rekao da je DPS sledila, kako je rekao, viziju u koju su utkani svi nacionalni interesi Crne Gore od očuvanja mira, do obnove nezavisnosti, prenosi RTCG.

Primarni interes je, kako je rekao, snaženje državnog identiteta Crne Gore: "I to mora biti mnogo više do sada odgovornost svih državnih institucija".

Đukanović je rekao da DPS uvažava potrebu svih nacionalnih zajednica da afirmišu svoje identitete, dodajući da se "zato protivi svakom pokušaju osporavanja ili nametanja identiteta".

On je rekao da se mora odlučno suzbiti grubo osporavanje crnogorskog identiteta.

- Najveća je obaveza vladajućih subjekata da na ovu osetljivu temu vodimo tolerantan dijalog sa svima. Kroz to gledamo i na aktuelne dileme o crkvenom pitanju u Crnoj Gori. Zakon nam treba da uredi odnose izmedu države i crkve. Nije cilj da se menjaju nasilno vlasnički odnosi, ali svaka država ima pravo i obavezu da proveri da li su ti odnosi pretrpeli nelegalne promene koje nemaju pokriće u arhivskoj dokumentaciji - kazao je Đukanović.

DPS, kako je rekao, ima razumevanja za očekivanje jednog dela javnosti da u procedurama utemeljenim u građanskim i kanonskim propisima i pravilima obnovi istorijski neupitnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC).

On je citirao Nelsona Mendelu, koji je rekao: "Uvek izgleda nemoguće, dok se ne uradi", i kao da se to, kako je rekao, odnosilo na Crnu Goru.

- U vrtlogu 90-ih, uprkos zavedenosti emocijom jugoslovenstva, suočeni sa izborom izmedu rata i mira, odabrali smo mir i suživot svih vera i nacija, i uspeli da odbranimo tu vrednost, što nikome nije pošlo za rukom - rekao je Đukanović.

Da se Crna Gora pokolebala krajem devedesetih godina, kako je rekao, NATO i EU bi joj danas bili veoma udaljeni, ako bi Crne Gore uopšte i bilo.

Sva postignuća Crne Gore rezultat su politike koju je predvodio DPS, prvih godina samostalno, a onda u aranžmanu s partijama u koaliciji.

Kongresu prisustvuju makedonski premijer Zoran Zaev, predsednik SDP-a Srbije Rasim Ljajić, predsednik SPO Vuk Drašković, kao i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, navela je RTCG.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VukBgd

    30. novembar 2019 | 22:16

    Milo Djukanović - poslednji relikt komunizma!Čovek bez vere, nacije, tradicije i morala!Idolopoklonik koji se moli samo jednom Bogu - Zelenom dolaru.Crna Gora Srpska Sparta!Pa jel zna on bolje od Janka i Vasilije Vukotić?Od velikog Njegoša ili “najsrpskijeg” kralja Nikole? Možda zna bolje....možda...”Ničija nije gorela do zore, neće ni tvoja!”JEDAN NAROD, JEDNA VERA!Živele sve Srpske zemlje - Srbija sa svetim Kosmetom, Crna Gora i Repubila Srpska!

  • Србија земља хероја

    30. novembar 2019 | 22:13

    Све на крају дође на наплату...

  • Kursumlija

    30. novembar 2019 | 22:01

    E Milo,Milo.Bolece tebe Srbija dok si ziv i sam si svestan da zivis u njoj🇷🇸🇷🇸🇷🇸💪💪💪💪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA