Obrt u priči o "kidnapovanim" studentima: Hrvati ne znaju kako su završili u BiH, oglasio se MUP

Nakon što su mediji objavili priču dvojice studenata iz Nigerije, koji kažu da ih je policija proterala u BiH, oglasio se hrvatski MUP

  • 0
Migranti, studenti iz Nigerije Printskrin: Youtube/Magazin Zurnal Online

Iz policije su se danas oglasili saopštenjem o nigerijskim studentima za koje je BiH portal Žurnal objavio da ih je hrvatska policija uhapsila u Zagrebu i odvezla na granicu s BiH te ih naterala da tamo izađu.

Policija je oštro odbacila navode.

- Izjave da hrvatska policija postupa i osuđuje pojedince zbog boje njihove kože su nedopustive i odlučno ih odbacujemo! Policija je proverila javno iznete navode o navodnom postupanju prema nigerijskim državljanima 17. novembra na području Zagreba. Idućeg dana, 18. novembra, s dokumentima su se uredno odjavili iz hostela u Zagrebu i otišli - navodi se u saopštenju MUP-a.

Objavili šta je dosad poznato o slučaju

Iz policije objavljuju i šta su dosad utvrdili o ovom slučaju.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske proverilo je navode koji su javno izneti na bosansko-hercegovačkom portalu, a do sada obavljenim proverama utvrđeno je sledeće: 12. novembra ove godine je u Hrvatsku, na legalan način i uz ispunjavanje potrebnih uslova, ušlo petoro nigerijskih državljana, a kako bi učestvovali na međuuniverzitetskom takmičenju u Puli. Radilo se o vodiču ekipe i četvorici učesnika. Vodič ekipe i jedan učesnik napustili su, nakon takmičenja na legalan način, Republiku Hrvatsku preko aerodroma u Zagrebu - saopštili su iz MUP-a.

Iz hostela se odjavili dan kasnije nego što su navodno proterani

Potom govore o dvojici Nigerijaca koji su se udaljili iz hostela.

- Dvojica nigerijskih državljana, dvojica koja se sada spominju u bosansko-hercegovačkim medijima, su se nakon takmičenja u Puli, dan ranije od ostatka grupe, uputili u Zagreb te boravili na području grada Zagreba. Tako su se 16. novembra ove godine prijavili u hostel u Zagrebu, da bi se 18. novembra uredno, uz izmirenje svojih troškova uzimajući svoje putne isprave i ostale stvari, odjavili iz hostela i udaljili u nepoznato.

- Dakle, kao potpuno netačnu odbacujemo iznetu tvrdnju da su im dokumenti ostali u hostelu i da su policijski službenici PU zagrebačke postupali prema njima. Ističemo kontradiktornost u iznetim izjavama prema kojima su policijski službenici 17. novembra ove godine navodno postupali prema njima, a činjenica je da su se 18. novembra (dakle, dan kasnije) uredno odjavili iz hostela u Zagrebu. Policija nije evidentirala njihov legalan izlazak iz RH, niti su policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja nezakonitih migracija, postupali prema osobama s tim imenom i prezimenom - saopštili su iz MUP-a.

Istekla mu viza dok je bio u Hrvatskoj, pokušao da uđe u Sloveniju

Iz MUP-a potom pišu i o petom učesniku grupe, za kojeg kažu da mu je viza istekla dok je bio u Hrvatskoj. Dobio je Rešenje o proterivanju s rokom napuštanja Evropskog ekonomskog prostora (EGP) od 14 dana.

- U odnosu na petog učesnika grupe, utvrđeno je da je 17. novembra ove godine napustio smeštaj u Puli i pokušao u dva navrata preko graničnih prelaza da napusti RH odnosno da uđe u Sloveniju. Slovenski granični policajci u oba navrata su mu odbili ulazak zbog neposedovanja šengenske vize. Nakon tih pokušaja prelaska granice, nigerijski je državljanin 18. novembra pristupio u službene prostorije I. Policijske stanice Zagreb-Centar i prijavio gubitak putne isprave. Nigerijskom državljaninu je ponuđeno da kontaktira njegovu ambasadu, ali je on to odbio.

Obzirom na to da mu je viza istekla 17. novembra ove godine, nakon sprovedenog postupka, izdato mu je Rešenje o proterivanju s rokom napuštanja Evropskog ekonomskog prostora (EGP) od 14 dana. Međutim, navedeni nigerijski državljanin nije napustio Hrvatsku već se 27. novembra vratio u I. Policijsku stanicu u Zagrebu i tamo izrazio nameru za traženjem međunarodne zaštite u RH. To mu je omogućeno te se trenutno nalazi u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu u statusu tražitelja azila. Napominjemo da je tom prilikom predočio putnu ispravu za koju je ranije prijavio gubitak - dodaju u saopštenju.

Iskoriste takmičenja da se domognu Evrope?

Policija tvrdi da strani državljani trećih zemalja nakon legalnog ulaska u RH i nakon učestvovanja u aktivnosti za koju je dobijena dozvola pokušavaju otići dalje u EU.

- Svi nigerijski državljani imali su povratne avio karte za 17. novembar ove godine. Dvoje ih je koristeći avio karte u narednim danima napustilo Hrvatsku, dok je ostalo troje propustilo priliku da na legalan način izađu iz Hrvatske. Navedena činjenica izaziva sumnju u stvarnu nameru njihovog dolaska i boravka u Hrvatskoj - ističu u saopštenju i dodaju da se policija, tokom pojačanog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija, i ranije susretala s pokušajima, ali i zloupotrebama učestvovanja ili navodnog učestvovanja na sportskim takmičenjima u Republici Hrvatskoj.

- To je jedan od načina kako strani državljani trećih zemalja, nakon legalnog ulaska u Hrvatsku i nakon učestvovanja u aktivnosti za koju je dobijena dozvola, potom nezakonito nastavljaju svoj put prema zemljama odredišta u Evropi - navode u policije i dodaju da je ove godine zabeleženo devet odbijanja ulaska državljanima Nigerije na graničnim prelazima, zbog neudovoljavanja uslovima ulaska u Hrvatsku.

Policijski službenici će i nadalje nastaviti s proverama svih navoda i dostupnih činjenica vezanih za ovaj slučaj, a kako bi se utvrdilo radi li se o još jednom slučaju zloupotrebe sportskih takmičenja s ciljem nezakonitih migracija - zaključili su iz MUP-a.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA