≫ 

Presuda za smrt porodilje: Jovana preminula zbog propusta lekara, on uslovno osuđen na godinu dana

Suprug preminule porodilje ogorčen je zbog presude i kaže da oni koji ubiju kokoš na putu budu strožije kažnjeni

  • 4

Nikola Ljucović (40), specijalista anesteziologije i reanimacije, osuđen je u Osnovnom sudu u Gradišci na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora zbog propusta u lečenju Jovane Šinik koja je nakon porođaja preminula u JZU Bolnica Gradiška 27. oktobra 2016. godine.

Presuda je izrečena nakon što je Ljucović sa OJT u Banjaluci sklopio sporazum o priznanju krivice. Time je priznao sve navode optužnice koja ga je teretila da je, iz nehata, počinio krivično delo nesavesno pružanje lekarske pomoći. Za isto delo optužen je i specijalista ginekologije i akušerstva dr Dejan Gvozden (38), pišu "Novosti".

Postupak protiv njega nije okončan, a suđenje se nastavlja danas.

- Postupak je razdvojen pošto je Nikola Ljucović zaključio sporazum o priznanju krivice kojim mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od jedne godine, ali neće biti izvršena ukoliko u roku od jedne godine ne učini novo krivično delo. Sporazum je u celosti prihvaćen presudom suda - rekao je sekretar Osnovnog suda u Gradišci Miron Bjelovuk.

Prema optužnici Gvozden je porodio Šinikovu, dok je Ljucović preduzeo reanimaciju kada je, po porođaju, kod nje došlo do obilnijeg krvarenja iz uterusa, pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja, gubitka svesti i razvoja stanja šoka.

U optužnici se navodi da su Gvozden i Ljucović postupali protivno pravilima zdravstvene struke i procedurama SZO za lečenje posleporođajnog krvarenja, svesni da usled njihovog nečinjenja može doći do pogoršanja zdravstvenog stanja Šinikove, što može dovesti do njene smrti.

- Olako, držeći da do toga neće doći, optuženi su učinili propuste u dijagnostici i terapijskom postupku, jer nisu uradili osnovnu dijagnostičku metodu kojom bi se objektiviziralo stanje pacijenta, u vidu uzimanja krvi za laboratorijsku analizu opšte krvne slike i malog koagulograma - navodi se u optužnici.

Optuženi su, kako se navodi, zbog toga propustili da daju adekvatnu terapiju preporučenu u lečenju atonije materice, kao i adekvatnu količinu infuzije i krvi, koji bi sprečili razvoj daljih komplikacija.

- Nisu preduzete ni hirurške metode za sprečavanje posleporođajnog krvarenja, a što su neizostavni postupci prema pravilima struke u lečenju atonije materice - navodi se u optužnici.

Usled propusta optuženih došlo je do spoljnjeg iskrvarenja, zbog masivnog krvarenja iz materice, razvoja šoka i smrti Jovane Šinik, majke petoro dece. Tada je rodila dečaka Jovana, koji je bio u kritičnom stanju. Uspeo je da preživi, ali je sve to na njega ostavilo trajne fizičke i mentalne posledice.

Inače, dr Nikola Ljucović već duže vreme nije zaposlen u gradiškoj bolnici u kojoj je dao otkaz i trenutno radi u Sloveniji.

Suprug nezadovoljan presudom

Ranko Šinik, suprug preminule porodilje, za "Novosti" kaže da je nezadovoljan presudom, odnosno izrečenom kaznom.

- Kakva je to kazna?! Nikakva! Kada kokoš na putu ubiješ budeš strože kažnjen. Uništili su dva života, jer moj Jovan ni dan-danas nije zdrav. Slabo napreduje. Niko od tih lekara nikada me nije nazvao, ni pitao za njega - kaže ogorčeni Šinik.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    5. decembar 2019 | 09:04

    Mislim da je to najstrožija kazna u istoriji srpske medicine!!! Strašno! Nemojte da se čudite kada narod počne da uzima pravdu svoje ruke!

  • Rs

    5. decembar 2019 | 09:10

    Sudstvo nam je katastrofa sve ostalo i funkcioniše ,a sudstvo dno

  • Ja

    5. decembar 2019 | 12:32

    Sramota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA