Utvrđen identitet "kidnapovanih" studenata: Žele da se vrate u Hrvatsku, pa nazad kući

Oni su u međuvremenu dobili i pasoše koji su im ostali u Hrvatskoj

  • 4
Migranti, studenti iz Nigerije Printskrin: Youtube/Magazin Zurnal Online

Dvojici studenata iz Nigerije, koji tvrde da su ilegalno deportovani iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, u toj je zemlji utvrđen identitet i oni će biti podvrgnuti posebnom tretmanu.

To zapravo znači da će biti smešteni u Imigracijski centar pod nadzorom Službe za poslove sa strancima, potvrdio je u sredu bosanskohercegovačkim medijima direktor te službe Slobodan Ujić.

Dvojica mladića identifikovana su kao Eboha Kenet Činedu i Učena Aleksandro Abia, a identitet im je utvrđen tokom ispitivanja koje je sprovedeno u kancelariji Službe za poslove sa strancima u Bihaću. Ujić je rekao kako su oni tokom ispitivanja izrazili želju da se vrate u Hrvatsku i nastave put ka Nigeriji.

Nigerijci su u međuvremenu poštom dobili i pasoše koje su im ostali u Hrvatskoj, a pojasnili su kako im je to poslao njihov kolega koji je ostao u Zagrebu.

Na kopijama pasoša koje je objavio portal Faktor vide se hrvatske vize koje su Nigerijci dobili u Pretoriji i koje su važile za razdoblje od 12. novembra do 3. decembra, a izdate su im radi učestvovanja na studentskom takmičenju.

Nigerijci su tvrdili kako ih je policija uhapsila u Zagrebu gde su stigli nakon takmičenja u Puli te su potom, kako kažu, na silu prebačeni u BiH i tamo dospeli u migrantski kamp u Velikoj Kladuši.

Vlasti u BiH sada će preduzeti korake kako bi uspostavili komunikaciju s hrvatskom policijom da bi im se kupile nove avionske karte za povratak kućama jer su im one koje su imali za 18. novembar propale.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivan s

    5. decembar 2019 | 16:22

    I mi bismo mogli Milove i Dodikove studente na budžetu Srbije poslati svojim kućama.

  • Max

    5. decembar 2019 | 16:50

    Koliko je meni poznato Sarajevo je bolje povezano sa Istambulom nego sto je to slucaj sa Zagrebom. Znaci iz Bihaca pravac Sarajevo,odande za Istambul i dalje za Lagos u Nigeriji. Problem resen. A avionsku kartu jel' treba da kupimo i za kolegu koji je trazio azil u HR i kojeg je policija vec nekoliko puta vracala sa slovensko- hrvatske granice? More sjasite nam vise sa grbace( granice). Niste nista izgubili u Evropi pa samim tim nema sta da trazite u istoj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA