≫ 

Migranti tope sneg da se napiju vode, u japankama hodaju: Potresni snimci iz kampa Vučjak

Migranti su odlučili da bojkotuju hranu i ogrev, u nadi da će neko shvatiti da je vreme da se ovaj kamp raspusti

  • 27

Ono čega su se svi pribojavali, upozoravali, alarmirali, poslednja tri dana se događa u migrantskom kampu Vučjak kod Bihaća – humanitarna kriza sa katastrofalnim posledicama.

Migranti su prekjuče iz bojkota odbili hranu, ogrev, napali policiju MUP USK.

Temperatura je sve niža, tenzije sve više. Činjenica je da su u kampu ostali oni koji su primorani, koji su od silnih pokušaja prelaska u Hrvatsku ostali bez novca, telefona.

 
 
 
View this post on Instagram
area Vučjak Bihać USK Bosnia catastrophic life conditions on #VučjakA post shared by migrationsbih (@migrationsbih) on

Juče, u vreme posete reportera Avaza, ponovo nije bilo pitke vode. Migranti su ostali bez vode. Sa kanisterima u rukama krenuli su u Zavalje. Ali komšije su zavrnule ventile da ne bi cevi zaledile i popucale. Pa su migranti topili sneg i pili!

Dvojica Avganistanaca, promrzlih, prebijenih, sa kanisterima u rukama, tope sneg.

Jedan od njih je u papučama, japankama.

Nema više ni vode ni hrane. Želim otići odavde. Prava džungla! A nemamo više snage za igre – govori jedan od njih.

Na ruci mu je zavoj.

– To je od poslednjeg pokušaja prelaska u Hrvatsku – objašnjava za Avaz. U samom kampu situacija je veoma napeta. Juče nije bilo ni volontera Crvenog krsta koji zbog bojkota nemaju potrebe da budu u Vučjaku. U grupama po trojica, sa ručnim testerama odlaze u šumu i seku drva da se ugreju i nešto sebi skuvaju.

 
 
 
View this post on Instagram
#Vučjak camp,extremly hard life conditions for refugees migrants USK BiHA post shared by migrationsbih (@migrationsbih) on

Migranti su odlučili u utorak da bojkotuju hranu i ogrev. I juče isto. Sve u nadi da će neko shvatiti da je vreme da se ovaj kamp raspusti. Koga zvati, od koga tražiti odgovore? Redom!

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić nije odgovarao na pozive. Ni gospoda iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), ministra bezbednosti Dragana Mektića više niko ništa i ne pita. Nisu se javljali ni Nermin Kljajić, ministar MUP USK, kao ni premijer USK Mustafa Ružnić.

Temperatura na Vučjaku juče je bila ispod nule u kontinuitetu. Najtoplije je bilo oko 14 časova, kada je termometar pokazivao – 1 Celzijevih stepeni.

Video: Migranti preskaču ogradu između Srbije i Mađarske

(Telegraf.rs/Avaz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @ Kiki

    5. decembar 2019 | 22:55

    Meni još potresnije izgledaju Silovanja, pljačke, napadi. I sva zla koji oni na putu čine. Niko ih nije zvao. More pametan je Orban i hrvati. A naši preci nas se stide. Mene moji ne!!!

  • svakom loncu poklopac!

    5. decembar 2019 | 22:42

    Vojska je to , nece im biti nista

  • Potrešen

    5. decembar 2019 | 23:11

    Jao, baš sam se jako potresao!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA