Crna Gora objavila predlog novog zakona: Verski objekti izgrađeni pre 1918. su državna svojina!

Vlasnik nije Srpska pravoslavna crkva već - država Crna Gora

  • 26

Vlada Crne Gore utvrdila je na jučerašnjoj sednici predlog Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koji bi, uprkos snažnom protivljenju Srpske pravoslavne crkve, trebalo da zameni zakon iz 1977. godine.

Portal Analitika objavila je ključne članove Predloga zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori kao i faksimil originalnog teksta. Novi Zakon tretira kao kulturno dobro državnu imovinu koju koriste verske zajednice, a odnosi se na izgrađene verske objekte ili zemljište pribavljeno iz javnih prihoda koji su bili u državnoj svojini pre 1918. godine. To se, međutim, neće odnositi na objekte ili zemljište za koje postoji dokaz o pravu svojine verskih zajednica nad tim objektima ili zemljištem.

- Verski objekti i zemljište koje koriste verske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine verskih zajednica, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina - piše u članu 62 Predloga zakona o slobodi veroispovesti.

U istom članu se dalje navodi da verski objekti koji su izgrađeni na teritoriji Crne Gore zajedničkim ulaganjima građana do 1. decembra 1918. godine, a za koje ne postoje dokazi o pravu svojine, kao kulturna baština Crne Gore, takođe su državna svojina.

- U pogledu postojanja dokaza o činjenicama primeniće se dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i supsidijarno Zakonom o parničnom postupku - podvlači se u propisu, čiju fotografiju možete da pogledate na ovom linku.

Upis

 

Uprava za nekretnine dužna je da, u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, utvrdi verske objekte i zemljište koji su državna svojina, izvrši njihov popis i podnese zahtev za upis prava državne svojine na tim nepokretnostima u katastar nepokretnosti.

Takođe, Uprava je dužna da upis zahteva izvrši u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva, o čemu, bez odlaganja, obaveštava versku zajednicu koja koristi objekte i zemljište.

Ukoliko se utvrdi da je imovina državna, verska zajednica će nastaviti sa korišćenjem objekta i zemljišta.

- Po pravosnažnosti odluke kojom se vrši upis prava državne svojine u katastar nepokretnosti u skladu sa članom 62 st. 1 i 2 ovog zakona, verska zajednica nastavlja sa korišćenjem objekata i zemljišta koji su predmet upisa do odluke državnog organa nadležnog za odlučivanje o državini, korišćenju i raspolaganju ovim objektima i zemljištem - zaključuje se u Predlogu zakona o slobodi veroispovesti.

SPC protiv novog zakona

 

Podsetimo, Srpska pravoslavna crkva smatra da je novi zakon diskriminatorski i da se njegovim odredbama pokušava oteti imovina SPC u Crnoj Gori koja, kako je navedno, ima svoju “osmovekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru današnje Crne Gore”.

(Telegraf.rs/portalanalitika.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dale

    6. decembar 2019 | 12:29

    Ulagali su isključivo srbi, crkva, i priznati pravoslavni vjernici, dakle ne CG!! Tako da to ne pripada državi CG!

  • komsija

    6. decembar 2019 | 12:22

    Ako tako bude ceka se klatva Sv. Petra Cetinjskog.Ae da vidimo tok dogadjaja

  • Albanci

    6. decembar 2019 | 12:58

    Uskoro uzimaju više od pola harmonika Republike??!!Živi bili pa vidjeli??!!Ima više Albanaca nego Crnaca pardon Crnogoraca u Crnoj Gori??!!Ako radiš otimačinu ona se kad tad vrati??!!Nemora za 50 100 godina ali prokletstvo se nastavlja??!!Ostrog je stariji od Crne Gore??!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA