≫ 

Gabrijela (9) su vraćali iz Hitne, pa je umro od sepse. Godinu dana kasnije otkriveni su krivci

Rezultati veštačenja terete četiri osobe, dok je postupak dr Ksenije Kaleb u celosti ocenjen kao potpuno ispravan

  • 4
Gabrijel Bebić

Foto: index.hr/Privatna arhiva

Godinu dana nakon smrti devetogodišnjeg dečaka iz Metkovića, Gabrijela Bebića, završeno je veštačenje o okolnostima njegove smrti. "Index.hr" je objavio rezultate veštačenja, koji jasno ukazuju na krivce u slučaju koji je zgrozio Hrvatsku.

Veštačenje o okolnostima njegove smrti, koje je sproveo Medicinski fakultet u Zagrebu, završeno je godinu dana nakon što je devetogodišnjak preminuo.

Kako "Index.hr" prenosi, pozivajući se na izvore, rezultati veštačenja terete četiri osobe, dok je postupak dr Ksenije Kaleb u celosti ocenjen kao potpuno ispravan.

Osobe koje se u veštačenju navode da su učinile propuste koji su doveli do smrti malog Gabrijela su: njegov pedijatar iz DZ Metković dr Rasema Bubica, medicinska sestra u DZ Metković Nikolina Talajić, koja je radila u ordinaciji dr Vlade Krmeka te dve doktorke s Hitne u Metkoviću, šefica Hitne Marijana Matić i dr Danijela Dragobratović.

- Ako je istina da je veštačenje pokazalo kako je dr Ksenija Kaleb u celosti postupala ispravno u slučaju malenog Gabrijela, odnosno da nije učinila niti jedan propust, tada samo mogu reći da je pravda opet bila sporija, ali je ipak stigla, barem u odnosu na doktorku Kaleb. Takav bi nalaz u celosti bio u skladu s onime što smo tvrdili od prvog dana braneći doktorku Kaleb od etikete koju joj je ishitreno prišila Hrvatska lekarska komora - rekao je njen advokat Antonio Volarević.

Navodi kako je novi nalaz u tom delu potpuno suprotan u odnosu na stav koji su zauzeli i čvrsto branili stručnjaci Hrvatske lekarske komore i njen predsednik Krešimir Luetić.

- Nalaz nismo dobili, niti smo u mogućnosti nešto dodatno komentarisati. Možemo tek reći da nikome ne bismo poželeli teret koji je na leđa stavljen doktorki Kaleb. Međutim, ovakvim vestima ohrabreni smo na još odlučniju borbu za pravdu i istinu. Tragediju koja se dogodila ništa ne može sanirati, ali čovek ipak oseti olakšanje kada zna da za smrt dečaka neće odgovarati osoba koja je nevina i koja je učinila sve da ga spasi - rekao je.

Gabrijel Bebić Metković

Foto: Index.hr

Index je ranije objavio tajne nalaze Hrvatske lekarske komore (HLK) koja je sprovela inspekcijski nadzor o toku lečenja devetogodišnjeg dečaka Gabrijela koji je preminuo od posledica sepse nakon što je dva puta vraćen s Hitne. U nalazu je detaljno opisano kako je išao tok lečenja malog Gabrijela, a Komora je najviše teretila dr Kseniju Kaleb koja je jedina odmah pomogla dečaku, a istovremeno nisu teretili osobe koje se sad terete u nalazu veštačenja Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Kako je izgubljeno dragoceno vreme za Gabrijela

 

Komora je 17. decembra 2018. obavila nadzor u Metkoviću, nisu utvrdili propust kod medicinske sestre u Domu zdravlja Metković Nikoline Talajić koja nije primila dečaka, iako je već bio u izrazito lošem stanju, nego je dečakovom ocu rekla da čeka ili da ode na Hitnu pa ako ga ne prime, da se vrati. Na taj način izgubljeno je dragoceno vreme, jer su bolesnog dečaka šetali s jednog kraja na drugi.

Propust nisu utvrdili ni kod lekarke Danijele Dragobratović koja je tokom noći s nedelje na ponedeljak u Hitnoj primila dečaka kojeg je otac doveo jer se Gabrijel žalio na bol u desnom plućnom krilu. Dečak je tad već imao upalu pluća, ali doktorka to nije ustanovila. Ni njoj nisu utvrdili propust već su samo dali primedbu.

Propust nije utvrđen ni kod Gabrijelovog pedijatra dr Raseme Bubica koja mu je propisala antibiotike bez da je pre napravilao laboratorijske pretrage pa se tako ispostavilo da je dečak primao antibiotik koji nije delovao te čak nije ni smeo primati antibiotik jer je bio zaražen virusom gripa H1N1 kod kojeg se, kako se navodi u nalazu Komore, ne preporučuje antibiotska terapija.

HLK najviše tereti pedijatra Kseniju Kaleb iz Doma zdravlja u Metkoviću, koja je jedina prepoznala znakove sepse i postavila dijagnozu te odredila da dečak hitno treba u KBC Split.

Hronologija kobnog događaja u Metkoviću

 

Podsetimo, dečak je prvi put došao u Dom zdravlja Metković kod svog pedijatra dr Raseme Bubica 7. decembra 2018. U nalazu Komore stoji da pacijent nije imao povišenu temperaturu kad je došao kod dr Bubica, a pregledom nije bilo pokazatelja koji su mogli izazvati sumnju da će doći do invazivnog oblika infektivne bolesti. Doktorka, navodi se u nalazu, u tom trenu nije imala razloga uputiti pacijenta da učini neodgodivu hematološku, biohemijsku i mikrobiološku dijagnostiku.

Potom je Gabrijel s ocem došao na Hitnu u Metković 9. decembra u 10:43 sati. Primila ga je dr Josipa Vekić. U nalazu Komore navodi se da je doktorka izjavila da je kod dečaka bio 3. terapijski dan te s obzirom na učinjeni pregled i dobro opšte stanje dečaka nije smatrala potrebnim menjati terapiju.

- Pregledan je, imao je pulmo uredan disajni šum, dete se otpušta kući uz preporuku nastavka rehidracije i korištenja antipiretika te da se javi na hitnu u slučaju pogoršanja - navodi se.

U svom zaključku Komisija HLK navodi da je doktorka potvrdila dijagnozu akutne upale grla i, kako je vidljivo iz medicinske dokumentacije, nije videla eksudat na krajnicima koji bi upućivao na streptokoknu upalu grla.

Došao na Hitnu u 2 u noći, rekli mu da ujutro ode kod pedijatra

 

Potom je tog istog dana, u noći, dečak ponovo došao na Hitnu s ocem u 2 u noći. Primila ga je dr Danijela Dragobratović zbog bolova u desnoj strani grudnog koša. U nalazu stoji kako dr Dragobratović nije našla indikacije za bolničku hospitalizaciju te je savetovala snižavanje temperature te ujutru posetu pedijatru i laboratorijske pretrage krvi.

Zaključak Komisije kaže da "doktorka Dragobratović nigde u dokumentaciji nije naznačila da je učinjen pregled ždrela dečaka", ali da je u pisanoj izjavi napisala da je to učinila i da je ždrelo hiperemično.

Potom je 10. 12. 2018. dečak ujutro ponovo došao na Hitnu jer njegov pedijatar nije radio, što je njegov otac izjavio u medijima, međutim s Hitne su ga poslali pedijatru. Komora je taj deo izostavila u svom nalazu.

Zatim je Gabrijel došao s ocem kod dr Vladimira Krmeka, međutim medicinska sestra Nikolina Talajić mu je rekla da mora pričekati.

U nalazu Komore stoji da je sestra Nikolina Talajić ispričala da je "dečak došao na nogama, pitala ga je šta je detetu, a on je rekao da je povraćao, rekla je da će primiti dete, ali da mora pričekati".

Dečak je potom oko 9 sati došao kod dr Ksenije Kaleb koja je Komisiji izjavila da ju je medicinska sestra obavestila da je došlo dete koje ne izgleda dobro i koji je tu noć bio na Hitnoj.

Inače, dr Kaleb je dete odvela na Hitnu gde ga je predala šefici ispostave Hitne dr Marijani Matić, koja je dečaka primila u 9:15 sati.

HLK najviše tereti Kseniju Kaleb iz Doma zdravlja u Metkoviću, koja je jedina prepoznala znakove sepse i postavila dijagnozu te odredila da dečak hitno treba u KBC Split.

Gabrijelova majka Ivana Bebić nakon što je doznala da je veštačenje završeno, kratko rekla kako očekuje pravdu.

- Veštačenje je gotovo nakon godinu dana, nadam se da je napokon rešeno ono najgore, da se vidi šta mu je napravljeno i šta ga je koštalo života. Očekujem da su veštaci napravili pravedno veštačenje jer to je jedina pravda. Želim da moje dete ima mira barem kad je na onome svetu. Ništa ne znam šta je u veštačenju, nadam se da ću saznati - rekla je za Index Gabrijelova majka Ivana Bebić.

Video: Kuća prazna, na grobu detinjstvo: Radenko (8) je pre 3 godine umro greškom lekara i niko nije kriv

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sladja

    6. decembar 2019 | 16:12

    I kod nas u Srbiji nista bolje nije.Ista pesma.

  • Neko

    6. decembar 2019 | 16:04

    Dal smo ukleti svi?? Decu samo za bacanje imamo..

  • Ruja

    6. decembar 2019 | 18:00

    Da se ja pitam svim tim lekarima koji su krivi dati po nekih 30- 40 godina zatvora za dobar primer ostalima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA