≫ 

Počinje preseljenje bosih i promrzlih migranata iz Vučjaka: Bune se, iako nemaju ni vodu, ni struju

Migranti će iz kampa kod Bihaća biti preseljeni u izbegličke kampove kod Sarajeva i Mostara

  • 11
Kamp Vučjak Foto: Klix.ba

Posle velikog pritiska Evropske unije i svetskih humanitarnih organizacija na vlast BiH zbog nehumanih uslova u kampu Vučjak, kao i prizora napola golih i bosih promrzlih migranata, Sarajevo je odlučilo da zatvori taj izbeglički kamp nedaleko od Bihaća.

Policija bi sutra trebalo da počne da prazni kamp i da migrante koji se nalaze tamo preseli u Ušivak i Salakovac, kampove blizu Sarajeva i Mostara.

Vučjak je, piše Večernji list, najgori kamp na ruti kojom su migranti dolazili. Postavlja se pitanje zašto je uopše kamp podignut na tom području jer se od početka znalo da je lokacija Vučjak potpuno neadekvatna za smeštaj ljudi, da predstavlja zdravstveni i sigurnosni rizik i da nije opremljena za prihvatilište migranata i izbeglica. Lokacija je, naime, u neposrednoj blizini područja koje je kontaminirano minama.

Na leto kada je kamp otvoren, upozoravalo se i na veliku opasnost od požara i eksplozije zbog moguće prisutnosti metana u tlu jer se tu nekada nalazila deponija otpada. Nije bilo mogućnosti ni za postavljanje sanitarnih čvorova, a mesto nema ni pristup vodi ili električnoj energiji.

Kamp Vučjak Migrant ne žele iz kampa Vučjak, Foto: Klix.ba

Uprkos tome, migranti ne žele da se isele iz kampa Vučjak, odnosno iz Bihaća, jer im je primarni cilj da se domognu Hrvatske iz koje bi otišli u razvijenije zemlje EU. Migranti kažu da mogu da ih oteraju samo silom i već nekoliko dana odbijaju hranu koju im deli Crveni krst.

U Vučjaku se trenutno nalazi između 800 i hiljadu ljudi: Afganistanaca, Pakistanaca, Sirijaca, Libijaca, Marokanaca, Egipćana, Indijaca, Bangladešana, a nekoliko njih je iz Somalije i Nigerije.

Osim migranata koji po svaku cenu žele da ostanu što bliže hrvatskoj granici, i hrvatski zastupnici iz Hercegovačko-neretvanske županijske skupštine usprotivili su se njihovom preseljenju u readmisijski centar Salakovac kod Mostara.

Ministarka za ljudska prava i izbeglice Semiha Borovac je tokom susreta sa poverenicom za ljudska prava Veća Evrope Dunjom Mijatović iskazala spremnost da se u Salakovcu osigura smeštaj samo za maloletnike bez pratnje iz kampa Vučjak.

Hrvatskim zastupnicima ni to nije prihvatljivo jer, tvrde, ne postoje uslovi za smeštaj i život maloletnika u centru Salakovac pa su optužili ministarku Borovac i državnog ministra sigurosti Dragana Mektića za destabilizovanje njihove županije.

-  Rezultati rada na tom problemu ministara Borovac i Mektić dobri su koliko i uslovi u logoru Vučjak i sigurnosno stanje u Bihaću. Stanovnici HNŽ-a još dobro pamte kako je ministar Mektić uredno "očistio" Sarajevo od migranata da bi taj grad uredan dočekao turskog predsednika Tajipa Erdogana i njegov predizborni skup. Od tada se bez ikakve strategije i koordinacije ilegalni migranti premeštaju po BiH - ističu hrvatski zastupnici.

Šef misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH, Piter van der Overart, ipak kaže da sutra migranti neće biti izmešteni iz kampa "Vučjak" kod Bihaća.

- Kada će do toga doći, još nemam zvaničnu informaciju - rekao je Van der Overart.

(Telegraf.rs/Večernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Upropasti se Evropa

    8. decembar 2019 | 20:53

    EVROPA je luda, zašto ne vraćaju te ljude nazad u zemlje iz kojih su došli? Što ih drže po Srbiji i Bosni? Ako ne misle da ih prime, zašto dozvoljavaju da se zavarava taj narod. Da su izbeglice, pa da ih čuvamo tu, ali migranti nemaju šta da traže. I naše vlasti su krive. Kao Mađari treba da podignu ograde i da čuvaju svoju teritoriju.

  • Zver

    8. decembar 2019 | 20:58

    Sve osobe na slici su miskarci. Neverovatno.

  • Djoka

    8. decembar 2019 | 20:45

    Ne vidim nijedno dete ili zenu na slikama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA