≫ 

"Terala ga je da kopa svoj grob": Potresna svedočenja sa suđenja za ubistvo malog Slobodana

Elfeta Veseli će za svirepo ubistvo robijati 13 godina

  • 47

Apelaciono veće Suda BiH drugostepenom presudom povećalo je Elfeti Veseli zatvorsku kaznu sa 10 na 13 godina za ubistvo dvanaestogodišnjeg dečaka Slobodana Stojanovića 1992. na području Zvornika.

Slobodan Stojanović krvnički je ubijen u julu 1992. godine u naselju Kamenica kod Zvornika. Njegovo telo pronađeno je u jami u zaseoku Bajrići u Novom Selu kod Zvornika, a identifikovan je DNK analizom.

Telo dečaka pronašao je patolog u jami kod sela Donja Kamenica u starom plavom radničkom mantilu zajedno sa nekoliko ubijenih Srba. U gornjoj vilici nije imao šest prednjih zuba koje su mu izbili. Stomak mu je bio rasporen u obliku krsta, Elfeta mu je sekla ušli, a na kraju i pucala u slepoočnicu iz neposredne blizine.

Dečak je nastradao nekoliko dana nakon što je njegova porodica pobegla kod kumova u zaselak Dženarike. Mali Slobodan se setio da je zaboravio svog psa. Dok su svi spavali iskrao se i vratio po Lesija. Preplašenog Slobodana uhvatila je Albanka, skinula ga i zverski ubila.

Tokom suđenja, svedoci su iznosili potresne detalje o tome kako je počinjeno ubistvo i kako se Veseli hvalila.

Držala je dete za glavu i uzela nož

Zaštićeni svedok Tužilaštva BiH “S-1” rekao je da je video stravičnu scenu kada je Elfeta Veseli nožem presekla vrat Slobodanu Stojanoviću, ali da nije video kada je ispalila jedan ili dva hica iz pištolja koji mu je prislonila na glavu.

– Sa udaljenosti od nekih osam metara, vidio sam kako Elfeta drži dete za glavu, uzima nož i govori: “Ako sam ja balinkura, on je četnik”, nakon čega mu povlači nož ispod brade. Ispod vrata je tekla krv, a ja sam okrenuo glavu i čuo krkljanje. Ona ga je odgurnula, a kada je pao još je davao znake života. Neko je tada rekao da je “gotov” – ispričao je “S-1” tokom suđenja.

Slobodan Stojanović parastos Dečak sahranjen na groblju u Drinjači Foto: Privatna arhiva

"Ubila sam ga, i oni su meni ubili oca i brata"

U februaru ove godine, svedok Tužilaštva BiH u sudnici je rekao da mu je Elfeta Veseli potvrdila priče koje je ranije čuo kako je ubila dečaka.

Mustafa Tučić je naveo da je sredinom oktobra 1992. godine otišao u Tuzlu, te da je čuo priče da je dečak ubijen u Bajrićima i da je to uradila Veseli. Svedok je rekao da je sreo Veseli i pitao je jesu li istinite priče.

- Ona je ućutala i stala. "I oni su meni ubili oca i brata. Ja sam izbezumljena”, rekao je Tučić.

Nakon što mu je Tužilaštvo predočilo zapisnik u kojem je izjavio da je upitao Veseli je li ubila dečaka kao što se priča, na šta je ona odgovorila sa: “Jesam, hoću, i oni su meni ubili brata i oca” - svedok je odgovorio “da je to to”.

Drugi svedok potvrdio da je u julu 1992. u Bajrićima bio dečak Slobodan, za kojeg je čuo da je doveden iz Kamenice, te je pojasnio da je bio blizak s njim.

Fahrudin Demirović Gumeni se prisetio da ga je jednom video u ćošku, skinutog golog i da su svi galamili na njega jer je pokušao da pobegne kad su ga kupali. Te prilike, kako je istakao, Veseli nije bila prisutna. Svedok je naglasio da je pokušao da mu pomogne i uspeo da smiri galamu. Naredno jutro Demirović je krenuo na teren.

- Vratim se da vidim malog Slobodana. Vidim sedi s ručicama… Gleda i trese se. Gleda me krupnim očicama - rekao je svedok, dodavši da je dečaku pokušao objasniti da će ga verovatno razmeniti.

Demirović je istakao da mu je, prolazeći pored kuće u kojoj je inače boravio Halilović, jedan vojnik kazao da “većaju” šta će biti s dečakom. Svedok je naglasio da ne zna ko je bio u kući.

Po povratku s terena, svedok je istakao da je čuo da je Slobodan ubijen i da su to učinili “oni koji su otišli sa Kibetom”. Naveo je kako je posle čuo priče da su “Sakib i Remiza doneli odluku da se dete ubije”, kao i da su druge osobe umešane u ovaj događaj.

Masakrirala dečaka

Tokom suđenja svedok Tužilaštva BiH Vitomir Tomić je rekao da mu je više muslimanskih zarobljenika potvrdilo da je dečaka mučila i ubila Elfeta Veseli.

- Prvi civil mi je rekao da je Elfeta Veseli masakrirala dete, da ga je mučila, terala ga da iskopa grob, da ga je ubila i zakopala. Drugi je rekao da je to učinila žena, ali da joj ne zna ime. Nisam mogao da verujem da je tako nešto mogla učiniti žena, koja je imala neobično ime, zbog majčinskog instinkta. Nakon istih saznanja i od drugih zarobljenika, shvatio sam da je to ona stvarno i učinila - izjavio je Tomić.

Bila Orićeva sledbenica

Elfeta Veseli, zvana Hosovka, rođena je 1960. godine u Uroševcu na Kosovu, odakle se s porodicom preselila u Bosnu, u Donju Kamenicu. Tu je živela s ocem Rahmanom, šumarem.

Tokom rata u BiH, prema podacima Centra za istraživanje ratnih zločina, pridružila se jedinicama Nasera Orića i prema nekim navodima postala verni „alahov ratnik“, dobro obučen, te je učestvovala u diverzantskim akcijama muslimanskih snaga na području Podrinja.

Nakon rata, otišla je u Švajcarsku kod brata Muhameda Veselija. Tužilaštvo BiH uputilo je putem Ministarstva pravde u novembru 2015. godine zahtev institucijama Švajcarske za njeno izručenje, kao osumnjičene za krivično delo ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva. Veseli, koja se godinama skrivala, švajcarske vlasti isporučile su Bosni i Hercegovini u martu 2017. godine.

Video: Kuća prazna, na grobu detinjstvo: Radenko (8) je pre 3 godine umro greškom lekara i niko nije kriv

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strasno!!!

    9. decembar 2019 | 20:47

    Zeno monstrume ! Neka te stignu suze majke deteta , samo ti to zelim. Kako si mogla? Deteeee, imas li srce ?

  • Ja

    9. decembar 2019 | 14:28

    Našao bih te na kraj sveta kad-tad, a onda bi molila za metak...

  • Vaki

    9. decembar 2019 | 20:54

    Zatvoriti je u prostoriju dva sa dva i oblepiti decijim slikama nepustati napolje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA