≫ 

BiH i Hrvatska bojkotuju dodelu Nobelove nagrade: Sarajevo poslalo poruku "sram vas bilo"

Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske saopštilo je da će ova zemlja da bojkotuje dodelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu koji je, kako je navedeno, "osoba politički agažovana u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića"

  • 33
Sarajevo Handke Foto: Klix.ba

Hrvatska i Bosna i Hercegovina bojkotovaće današnju dodelu Nobelove nagrade, s obzirom na to da je ovogodišnji laureat austrijski pisac Peter Handke.

- Ovim putem vas informišemo da Predsedništvo BiH nije zauzelo stav kojim se bilo ko ovlašćuje da prisustvuje dodeli Nobelobe nagrade u ime Bosne i Hercegovine, a u tom smislu ni u ime Ambasade BiH u Kraljevini Švedskoj. Napominjemo da svaki vid samovoljno postupanja mimo Ustavom utvrđenih stavova Predsedništva Bosne i Hercegovine predstavljao kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine - stoji u dopisu upućenom Ambasadi BiH u Švedskoj.

Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske saopštilo je da će ova zemlja da bojkotuje dodelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu koji je, kako je navedeno, "osoba politički agažovana u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića".

Peter Handke Foto: Tanjug/AP

Osim Hrvatske i BiH, Kosovo, Albanija i Turska takođe neće prisustvati ceremoniji dodele, zbog Handkea.

Inače, jutros je na velikom displeju Sarajevo City Centra osvanula poruka "Shame on you" (Sram vas bilo) s lobanjama i likom Petera Handkea.

Ovu poruku su poslali iz Uruženja žrtava i svedoka genocida koji su podsetili da je 9. decembra 1948. godine usvojena Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, a 2015. godine je 9. decembar određen kao Međunarodni dan sećanja i dostojanstva žrtava zločina i sprečavanja tog zločina.

Video: Branio je Srbe pred celim svetom, a sad je osvojio Nobelovu nagradu

(Telegraf.rs/Tanjug/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BiH

    10. decembar 2019 | 10:48

    Mislite pola BiH bojkotuje..

  • M.K.

    10. decembar 2019 | 12:09

    Jaka stvar ...niste mu mogli abspolutno nista ..briga njega sta vi mislite o njemu. Herr Handke viel spass mit dem Nobelpreis...Haters gona hate it doesn't matter you win.

  • Toni

    10. decembar 2019 | 11:00

    Nagrada ide u prave ruke,ziv ti nama bio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA