≫ 

Portret upucanog Davidovića: Bavio se biznisom i politikom, u napadu ga spasila jedna stvar

Davidović je vlasnik dirme "Neksan" koja je osnovana 1992. godine. Pre toga je 12 godina radio kao ekonomista u "Železari Nikšić"

  • 14
Miodrag Daka Davidovic

Printskrin: Youtube/TV Vijesti/AVTOKEFALIS

Crnogorski biznismen Miodrag Daka Davidović ranjen je sinoć ispred "Kraun plaze" i to najverovatnije iz snajpera, a oružje je pronađeno ubrzo potom u zapaljenom automobilu u Ulici omladinskih brigada.

Davidović je vlasnik dirme "Neksan" koja je osnovana 1992. godine. Pre toga je 12 godina radio kao ekonomista u "Železari Nikšić", pišu Vijesti.

U ratnom vihoru 90-tih Miodrag Davidović je bio načelnik Centra bezbednosti Nikšić, a bio je i ministar u Vladi tzv. SAO Hercegovine.

Nakon rata Davidović se iz policijskih otisnuo u preduzetničko-političke vode da bi u jeku sukoba unutar DPS-a 1997. bio uhapšen zbog navodnih malverzacija u trgovini sa Duvanskim kombinatom, čime je prema tadašnjoj optužnici oštetio državnu kasu za 10,5 miliona maraka.

Do najavljenog suđenja nije došlo jer je Momir Bulatović u poslednjim danima predsedničkog mandata abolirao Davidovića. Uz obrazloženje da je Daka uhapšen kako bi bio kompromitovan kao glavni svedok za dokazivanje njegovih optužbi o učešću u švercu tadašnjeg ministara policije Filipa Vujanovića i šefa SDB Vukašina Maraša.

Ubistvo biznismena, Crown Plaza, Miodrag Daka Davidović, policija, ubijeni biznismen, ubistvo

Zapaljeno vozilo u kom je nađeno oružje; Foto: ATA Images

Kada je u Beogradu okončao političku karijeru, Bulatović je uhlebljenje našao kod kuma Dake Davidovića u "Neksanu".

Sledile su godine kada se Davidović povukao iz javnosti, manuo se politike i pokušavao da razvije sa Neksanom ozbiljniji biznis.

Na velika vrata se vraća 2003. godine kada prvi put preuzima Železaru, i to nakon što je fabriku napustio i skoro doveo do gašenja Vladin strateški investitor i zakupac, ruska kompanija "Rusmontestil".

- Ako uspemo i nama će biti bolje, a ako ne uspemo i naša kompanija neka propadne - govorio je Davidović nakon ulaska u Železaru. Bio je tamo kako su govorili Nikšićani radnička majka, plate su bile redovne i u prosjeku preko 500 eura. Duplo više nego danas a broj radnika višestruko veći.

Međutim nakon par godina Davidović odlazi iz Železare i fabriku preuzima famozni holandski investitor MNNS u čiji Upravni odbor ulazi i Ana Kolarević, sestra predsednika Đukanovića.

Na drugoj strani, Davidović se potpuno posvećuje Neksanu. Okrenuo se trgovini naftnim derivatima, građevinarstvu i proizvodnji alkoholnih pića.

"Neksan" je rastao zahvaljujući benzinskim pumpama, zgradama za tržište, vinarijama i destilerijama. Opet se pominje u medijima 2009. zbog toga što je navodno uz kotorski Jugopetrol i cetinjski Montenegro bonus bio uključen u fiktivni izvoz naftnih derivata na Kosovo.

Tužilaštvo nikad nije dokazalo takve optužbe.

Miodrag Daka Davidović, policija, ubijeni biznismen, ubistvo

Zločin se dogodio kod poznatog hotela; Foto: Telegraf

U maju 2011. se opet vraća u Železaru, koja je bila pred gašenjem. Davidović opet diže fabriku na noge ali za kratko.

Vlada premijera Lukšića odlučuje 2012. kroz proces privatizacije da Železaru, umesto Davidoviću, proda turskom Toščeliku koji i danas sa njom upravlja.

Davidović je shvatio poruku vlasti. Zaključio je da za njega više nema mesta u Crnoj Gori i preselio se za Beograd. Poslednjih 8-9 godina živi u hotelu Kraun Plaza i niti jednom nije dolazio u domovinu. U međuvremenu je počeo da razvija biznis i u Srbiji.

"Neksan" je, kako piše na sajtu, preduzeće koje se sada bavi građevinarstvom - Podgorica, Budva, Kotor i Nikšić su gradovi gde Davidović gradi zgrade i apartmane.

Miodrag Daka Davidović poznat je i kao veliki ktitor Mitropolije crnogorsko primorske, a mitrololit Amfilohije ga je 12. maja 2015. godine odlikovao ordenom Svetog kralja Milutina.

Davidović je bio glavni finansijer renoviranja Manastira Ostrog, a sagradio je i Manastir Svetog Save na Goliji, kod Nikšića, zbog čega ga je patrijarh srpski Irinej odlikovao ordenom Svetog Save prvog stepena.

U jeku afere "državni udar" Davidović je u pojedinim medijima, naklonjenim režimu, označen kao finansiijer Demkratskog fronta.

Najdalje se otišlo sa optužbama kada je propaganda objavila da je Davidović bio dobavljač oružja za grupu koja je uhapšena 16. oktobra 2016. zbog optužbi da su planirali terorističke napade na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Miodrag Daka Davidović, policija, ubijeni biznismen, ubistvo, crown plaza

Policija obavlja uviđaj; Foto: ATA Images

- Istina je i to da nikoga, od 20 ljudi koji su uhapšeni u Crnoj Gori, nisam znao, sreo, niti video u mom životu, a kamoli da sam ih finansirao i ubeđivao da ubijaju. Ako se, ne daj Bože, bilo šta desi mojoj porodici, mojim saradnicima i mojim zaposlenima, jasno je sa koje je adrese došla poruka. Prirodno je da ovako razmišljam, jer je ovakva pisanija stvorila nezdravu klimu u javnosti i označila me kao finansijera terorista - napisao je Davidović mesec kasnije.

Proletos se oglasio da podržava formiranje novog opozicionog bloka "Da svako ima", ali se prema poslednjim informacijama i od tog političkog projekta digao ruke jer se ne razvija u željenom smeru. U jedom intervjuu lokalnoj TV u Beogradu Davidović je pre par meseci izjavio da bi se na naredim izborima kandidovao u trci za predsednika Crne Gore.

Debljina stakla amortizovala metak?

Na Davidovića je pucano u utorak uveče u Beogradu, dok se nalazio u hotelu, u društvu episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija. On nije životno ugrožen.

Prema saznanjima “Vijesti” napadač je pucao sa pozicije van hotela, a debljina stakla je navodno amortizovala metak.

Joanikije je “Vijestima” sinoć rekao da ne može davati izjave jer je u toku uviđaj i da on nije povređen u napadu.

Beogradska policija je na Novom Beogradu pronašla zapaljen automobil i u njemu snajpersku pušku.

(Telegraf.rs/Vijesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BralE

    11. decembar 2019 | 11:53

    Što niste malo podrobnije opisali onaj početak zgrtanja love !? To nas interesuje, a ne sad kad je već multimilioner! To su te naše patriote što su nas kroz rat vodile i spašavale!!!

  • ◼️◼️◼️◼️◼️

    11. decembar 2019 | 10:59

    Ovima iz cg bi trebalo zabraniti ulazak u Srbiju , samo haos prave cim dodju . Ima li da se necime ovaj nije bavio , sve propaliteti ulaze u Srbiju , muka mi je kada čujem .

  • Pa dobro

    11. decembar 2019 | 10:49

    Sad je jasnija slika o ovom biznismenu,prljave ruke neces oprati ako gradis crkve...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA