Ivana i dalje neutešna zbog smrti sina Gabrijela: "Gledamo u nebo i pričamo s njim"

Majka dečaka iz Metkovića koji je tragično stradao pre godinu dana zbog propusta lekara kaže da deca neprestano pitaju za svog brata i mole se za njega

  • 0
Gabrijel Bebić Foto: index.hr/Privatna arhiva

Gabrijel Bebić (9) iz Metkovića preminuo je pre godinu dana jer lekari nisu na vreme prepoznali da je ozbiljno bolestan. Njegova porodica još čeka pravdu, a njegova majka kaže da i dalje ne pronalaze utehu.

Dečak je preminuo 11. decembra prošle godine od sepse. Dečak je prvenstveno imao grip ali je došlo do komplikacija. Lekari su porodicu danima slali s jednog mesta na drugo, ali niko od lekara nije uvideo da se zdravstveno stanje mališana dramatično komplikuje. Njega je napala opasna bakterija streptokok. Dečaka su tek nakon višednevnog šetanja po Domu zdravlja i Hitnoj pomoći prebacili u splitsku bolnicu, ali već je bilo kasno, Gabrijel je preminuo.

"Najradije bih da se nekako isključimo, da se negde zatvorimo i da nas niko ništa ne pita, ali ne možemo", kroz suze govori dečakova majka Ivana za portal "24sata".

Ivana pokušava da bude jaka zbog drugog sina i ćerkice kojima brat Gabrijel i dalje mnogo nedostaje i svaki dan pitaju za njega.

"Stalno nam je u mislima i deca stalno pitaju za njega. Posećuju njegov grob, prisećaju se zajedničkih trenutaka. Evo i ovih dana smo stalno po bolnicama, vodimo decu na preglede i tad sam pod još većim stresom i još mi je teže da proživljavam ovu agoniju", kaže Ivana.

Gabrijelova majka je otkrila da s decom često gleda u nebo i tad pričaju s Gabrijelom. Tako im je, kaže, lakše. Pomaže im i gledanje starih fotografija koje su vesele i na kojima cela porodica uživa. I tad, gledajući u njegove slike, upute mu pokoju reč izgovarajući molitve koje je Gabrijel voleo da ublaže bol.

Doktor, lekar, pedijatar, dete, stetoskop, lečenje Lekari nisu na vreme prepoznali komplikacije kod dečaka Foto-ilustracija: pixabay.com

Na tragični slučaj porodice Bebić neprestano podseća i dugo čekanje na veštačenje uzroka Gabrijelove smrti. Rezultati su objavljeni tek nedavno, ali porodica još nije uspela da ih vidi.

U veštačenju navode imena lekara koji su napravili propuste prilikom lečenja dečaka. Majka kaže da je sistem potpuno zakazao na njihovom sinu.

"Sistem je potpuno, stopostotno zakazao na našem sinu i da u sistemu ima imalo pravednosti, ti ljudi koji su krivi ne bi i danas radili na tim radnim mestima. Nadam se da će biti optuženi svi koji su imali dodirnih tačaka i bilo šta pogrešili u slučaju našeg sina. Sve što želim je da na papiru vidim imena svih koji su krivi i da za to odgovaraju, mene to jedino zanima. Želim da moje dete ima mira barem na onom svetu. Za to ću učiniti baš sve. Tragično je da je trebalo doći do tragedije, koja se dogodila našoj porodici, kako bi se u sistemu nešto pokrenulo. A za to su zaslužni i mediji. Da se o našoj tragediji nije ovoliko pisalo i izveštavalo, ništa se ne bi promenilo", kaže Ivana.

Hronologija kobnog događaja u Metkoviću

Podsetimo, dečak je prvi put došao u Dom zdravlja Metković kod svog pedijatra dr Raseme Bubica 7. decembra 2018. U nalazu Komore stoji da pacijent nije imao povišenu temperaturu kad je došao kod dr Bubica, a pregledom nije bilo pokazatelja koji su mogli izazvati sumnju da će doći do invazivnog oblika infektivne bolesti. Doktorka, navodi se u nalazu, u tom trenu nije imala razloga da uputi pacijenta da učini neodgodivu hematološku, biohemijsku i mikrobiološku dijagnostiku.

Potom je Gabrijel s ocem došao na Hitnu u Metković 9. decembra u 10:43 sati. Primila ga je dr Josipa Vekić. U nalazu Komore navodi se da je doktorka izjavila da je kod dečaka bio 3. terapijski dan te s obzirom na učinjeni pregled i dobro opšte stanje dečaka nije smatrala potrebnim da menja terapiju.

- Pregledan je, imao je pulmo uredan disajni šum, dete se otpušta kući uz preporuku nastavka rehidracije i korištenja antipiretika te da se javi na hitnu u slučaju pogoršanja - navodi se.

U svom zaključku Komisija HLK navodi da je doktorka potvrdila dijagnozu akutne upale grla i, kako je vidljivo iz medicinske dokumentacije, nije videla eksudat na krajnicima koji bi upućivao na streptokoknu upalu grla.

Došao na Hitnu u pola noći, rekli mu da ujutro ode kod pedijatra

Potom je tog istog dana, tokom noći, dečak ponovo došao na Hitnu s ocem u 2 sata posle ponoći. Primila ga je dr Danijela Dragobratović zbog bolova u desnoj strani grudnog koša. U nalazu stoji kako dr Dragobratović nije našla indikacije za bolničku hospitalizaciju te je savetovala snižavanje temperature i da ujutru posete pedijatra i urade laboratorijske pretrage krvi.

Zaključak Komisije kaže da "doktorka Dragobratović nigde u dokumentaciji nije naznačila da je učinjen pregled ždrela dečaka", ali da je u pisanoj izjavi napisala da je to učinila i da je ždrelo hiperemično.

Potom je 10. decembra 2018. dečak ujutro ponovo došao na Hitnu jer njegov pedijatar nije radio, što je njegov otac izjavio u medijima, međutim s Hitne su ga poslali pedijatru. Komora je taj deo izostavila u svom nalazu.

Zatim je Gabrijel došao s ocem kod dr Vladimira Krmeka, međutim medicinska sestra Nikolina Talajić mu je rekla da mora da pričeka.

U nalazu Komore stoji da je sestra Nikolina Talajić ispričala da je "dečak došao na nogama, pitala ga je šta je detetu, a on je rekao da je povraćao, rekla je da će primiti dete, ali da mora da pričeka".

Dečak je potom oko 9 sati došao kod dr Ksenije Kaleb koja je Komisiji izjavila da ju je medicinska sestra obavestila da je došlo dete koje ne izgleda dobro i koji je tu noć bio na Hitnoj.

Inače, dr Kaleb je dete odvela na Hitnu gde ga je predala šefici ispostave Hitne dr Marijani Matić, koja je dečaka primila u 9:15 sati.

HLK najviše tereti Kseniju Kaleb iz Doma zdravlja u Metkoviću, koja je jedina prepoznala znakove sepse i postavila dijagnozu te odredila da dečak hitno treba u KBC Split.

(Telegraf.rs/24sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA