Ispovest nigerijskih studenata za Gardijan: U Hrvatsku se vraćamo samo u pratnji UN

Dvojica studenata, obojica stari 18 godina studiraju na Saveznom univerzitetu tehnologije u Nigeriji, a u Hrvatsku su ušli sa redovnim vizama 12. novembra kako bi učestvovali na petom svetskom univerzitetskom šampionatu kojhi se ove godine održavao Puli

  • 8
Migranti, studenti iz Nigerije Printskrin: Youtube/Magazin Zurnal Online

Dvojica nigerijskih studenata, inače igrači stonog tenisa, koji su deportovani iz Hrvatske u BiH, jer je policija mislila da su migranti, zamolila su bosanske vlasti da im omoguće povratak kući.

Studenti Abia Učena Aleksando i Ebo Kenet Činedu su u intervjuu za britanski Gardijan rekli da su bili "žrtve nepravde" i da je glavni razlog zbog kojeg su prebačeni u BiH taj što imaju crnu boju kože.

- Govorimo istinu i imamo dokaz za to - rekao je Činedu u razgovoru koji je obavio telefonom iz imigracionog centra u Sarajevu gde su smešteni.

Studenti su rekli da će se vratiti u Hrvatsku samo uz jedan uslov - da budu u pratnji pripadnika UN.

- Plašimo se hrvatske policije nakon onoga što su nam učinili. Želimo da se vratimo u Nigeriju. Molim vas pomozite nam, vratite nas odmah kući - rekao je Činedu.

Dvojica studenata, obojica stari 18 godina studiraju na Saveznom univerzitetu tehnologije u Nigeriji, a u Hrvatsku su ušli sa redovnim vizama 12. novembra kako bi učestvovali na petom svetskom univerzitetskom šampionatu koji se ove godine održavao Puli.

Nakon takmičenja otišli su u Zagreb odakle je trebalo da odlete u Lagos 18. novembra, međutim noć pre odlaska izašli su iz hotela kako bi prošetali Zagrebom i tada ih je zaustavila policija kojoj nisu uspeli da objasne da su im pasoši u hotelu i da imaju vize.

Policijski službenici su ih navodno zamenili za migrante bez dokumenata, a potom ih smestili u kombi i prebacili na granicu sa BiH, gde su hrvatske vlasti već okupile grupu migranata koji su presretnuti u pokušaju da pređu hrvatsku granicu.

Granični prelaz Berkasovo, granica Srbija Hrvatska, migranti, izbeglice Nigerijce deportovali u BiH u kamp u Velikoj Kladuši Foto: Tanjug/AP

- Tu su bili ljudi iz Pakistana. Oni su uhvaćeni u pokušaju ilegalnog prelaska granice. Policija nam je onda naredila da krenemo kroz šumu. Odbio sam i zamolio još jednom da provere naš status, ali nisu slušali. Udarili su me u leđa i rekli da će pucati ako ne krenem - rekao je Činedu.

Učena i Činedu su deportovani u BiH u kamp u Velikoj Kladuši gde se nalazi hiljadu migranata naguranih u šatore bez vode i grejanja, na temperaturama od minus dva.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić rekao je da su studenti žrtve ilegalnog ponašanja hrvatske strane.

- Očito je da ih je hrvatska policija prisilno prebacila - rekao je on.

Hrvatska policija saopštila je da nisu učinili ništa pogrešno i izrazila sumnju u namere studenata aludirajući da oni lažu.

Kako je policija navela, bilo je pokušaja Nigerijaca koji su uvčestvovali u takmičenjima i koji su pokušali da pređu granicu sa Slovenijom.

- To nije tačno. U Hrvatskoj smo boravili legalno. Naše vize su bile važeće do 3. decembra. Da smo hteli da tražimo azil uradili bismo to, jer smo imali uredne vize - rekao je Činedu.

Da bi ispoštovali procedure, bh. vlasti bi trebali vratiti Nigerijce u Hrvatsku.

Hrvatska, višestruko ubistvo, Igor Nađ ubijene Maja Josipa Tojagić Foto: Tanjug/FaH/ Damir Sencar

"Očito je da oni posjeduju vize za Hrvatsku, da su u BiH ilegalno", kazao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Ali, studenti kažu da su voljni vratiti se u Hrvatsku samo pod jednim uslovom.

- Ako nas vrate u Hrvatsku, hoćemo UN-ovu pratnju. Ne idemo u Hrvatsku bez pratnje UN-a. Plašimo se hrvatske policije nakon onog što su nam uradili - rekli su.

- Želimo nazad u Nigeriju. Molimo vas, pošaljite nas kući smjesta - dodao je Chinedu.

U međuvremenu, vlasti u Sarajevu rade na slučaju, a boravak Nigerijaca u BiH je u tehničkom smislu nelegalan jer njihova viza važi samo u Hrvatskoj, a u međuvremenu je istekla.

- Poštujući sve pravne procedure moramo najpre da ih vratimo u Hrvatsku - rekao je Mektić.

Studenti su rekli da će se vratiti u Hrvatsku samo uz jedan uslov - da budu u pratnji pripadnika UN.

- Plašimo se hrvatske policije nakon onoga što su nam učinili. Želimo da se vratimo u Nigeriju. Molim vas pomozite nam, vratite nas odmah kući - rekao je Činedu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA