≫ 

Nosi suknju, na čelu tetovirao svastiku: Uhapšen surovi ubica iz Šibenika, žrtvu overio sa 6 hitaca

Uhapšeni Stipe od ranije je poznat policiji zbog brojnih krivičnih dela, među kojima su nasilje i trgovina drogom

  • 14
Stipe Ringwald

Foto: sibenik.in

Stipe Ringvald (47), osuđivani kriminalac iz Šibenika sa podebljim dosijeom, uhapšen je jutros u tom gradu zbog sumnje da je likvidirao Karmelina Fistanića (38) iz piska, tako što mu je 9. novembra ove godine u Omišu u glavu ispalio šest hitaca.

Uz Ringvalda, uhapšena su još dvojica muškaraca, prenosi ŠibenikIN. Uhapšen je Jerko P. koji se sumnjiči da je naručio ubistvo svog bivšeg poslovnog partnera i Vlado Z. koji je, kako se sumnja, pomogao u organizaciji ubistva.

Fistanić je brutalno ubijen sa šest hitaca u glavu dok je na Jadranskoj magistrali sedeo u parkiranom automobilu sa devojkom i jeo. U jednom trenutku kraj automobila se zaustavio motociklista u crnom, sa kacigom na glavi, koji je iz "škorpiona" ispalio najmanje šest hitaca u glavu žrtve. Devojka je prošla bez povreda.

Nešto više od mesec dana nakon brutalnog ubistva, policija je pronašla motocikl koji je korišćen u likvidaciji. Utvrđeno je da je ukraden u Splitu u avgustu ove godine. Kako prenose lokalni mediji, sumnja se da je uhapšeni Jerko uz pomoć Vlada, organizovao ubistvo, pronašli su apartman u koji su smestili Ringvalda i koji mu je služio kao baza. Oni su navodno organizovali i krađu skutera te su Ringvaldu dali i oružje koje su nakon likvidacije sakrili.

Uhapšeni Ringvald, koji je u Šibeniku poznat i po neobičnoj tetovaži svastike i Davidove zvezde na čelu, od ranije je poznat policiji zbog trgovine drogom, nasilja i drugih krivičnih dela.

Bavi se kriminalom već decenijama 

 

Ringvald je u Šibeniku postao poznat još početkom devedesetih nakon saobraćajne nesreće u kojoj je poginula mlada devojka, koja je ispala iz njegovog automobila. Tada se govorilo da ju je jednostavno ostavio na putu, gde se smrzla i preminula.

Još nekoliko puta je Ringvald preživljavao teške saobraćajne nesreće, a sredinom aprila 2004. godine se svojom "hondom" pod punim gasom u Šibeniku na semaforu zabio u "reno" koji mu je oduzeo prednost, pisala je tada Slobodna Dalmacija.

Svedoci su tada tvrdili da je leteo nekih dvadesetak metara, a kad je obliven krvlju pao na asfalt, prvo što je upitao bilo je je li mu sve u redu s nogama i rukama. U policijskoj evidenciji nakupio je fascinantnih 120 prijava.

Hrvatska, višestruko ubistvo, Igor Nađ ubijene Maja Josipa Tojagić

Žrtvu likvidirao u kolima/Ilustracija Foto: Tanjug/FaH/ Damir Sencar

Hapšen zbog droge

 

U septembru iste godine uhapšen je na granici Francuske i Španije sa 26 kilograma hašiša. Završio je iza rešetaka, a već krajem decembra 2004. godine francuski policajci su ga dopratili u Zagreb i predali Hrvatskoj. Policija je 2009. pratila Ringvalda i njegovu grupu, da bi ih na kraju uhvatila, nakon pokušaja bega, sa 100 grama marihuane i pet grama heroina. Ringvald je 2012. godine u ponovljenom suđenju osuđen na pet godina i četiri meseca zbog dilovanja 4,6 kilograma marihuane.

Šamarao devojku 45 minuta

 

U aprilu 2006. godine upao je u stan tada 19-godišnje devojke u Zagrebu, gurnuo je na krevet, seo na nju držeći joj ruke jednom rukom iznad glave i počeo je da je udara šakom. To je trajalo oko 45 minuta, a kad je ona napokon uspela da pobegne, istrčao je za njom vičući: "Ubiću te, izdala si me..."

Na noge digao i Tonija Blera

Široj javnosti postao je poznat u slučaju sukoba na hvarskoj rivi u kojem su u leto 2006. godine dvojica tamnoputih Britanaca izvukla deblji kraj. Splitskog hirurga Hrvoja Tomasovića i Karlu Krnetu, devojku Ringvalda, teretili su za učesništvo u tuči i nanošenje teških telesnih povreda. Kako se veštačenjem utvrdilo da Britanci nisu zadobili veoma teške povrede, nije više bilo elemenata za dalje postupanje.

Slučaj je imao jak medijski odjek, između ostalog, i zbog toga što je iniciran s najvišeg vrha. Tadašnji britanski premijer Toni Bler žalio se Ivi Sanaderu kako u Hrvatskoj njihovim turistima otkidaju uši.

Ringvald je 2012. godine osuđen na pola godine zatvora zbog ovog krivičnog dela.

U zločin uvukao i majku?

 

Ringvald se svojevremeno žalio i Evropskom sudu za ljudska prava da mu je država Hrvatska, zbog neprimerenih policijskih izjava pre presude, povredila presumpciju nevinosti i pravo na pošteno suđenje i poštovanje njihovog privatnog života. Pravdu u Strazburu zatražio je zajedno s majkom koja je uhapšena kada je u njenoj kući zaplenjena pošiljka od pet kilograma marihuane zbog koje su na kraju i osuđeni na zatvorske kazne.

Sud u Strazburu odbacio je njegovu tužbu.

Šokirao komšije tetovažom

 

Kako su svojevremeno pisali lokalni mediji, Ringvald je pre nekoliko godina jednostavno nestao, a potom je šokirao poznanike i sugrađane kada se 2018. godine pojavio na ulicama s hinduističkom tetovažom na čelu, odeven u suknju i s mačkom od koje se nije odvajao.

Tvrdio je da je bio na Tibetu, i da je rešen da raskrsti sa prošlim životom koji je bio veoma buran.

Pogledajte još: U Zagrebu policija pronašla šest žrtava u jednoj kući

(Telegraf.rs/Index)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    12. decembar 2019 | 12:26

    Izgleda kao da ima 80 a ne 47 godina

  • Uros

    12. decembar 2019 | 12:55

    Samo na balkanu ovako moze, treba uvesti zakon kao u Americi, 3 prekrsaja iste klasifikacije i ides na 30 godina robije bez sudjenja... Mnogo se ovakvih slobodno seta po Srbiji,Bosni i Hrvatskoj..

  • Dema

    12. decembar 2019 | 14:01

    Ustaj Tito. Ovakvi 24 sata ne bi preziveli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA