Predsednik tvrdi da je makedonski jezik činjenica: "Setite se ustava Jugoslavije iz 1974."

Kako je rekao Pendarovski, makedonski jezik postoji kao što je i makedonska nacija činjenica, te da niko normalan u njegovoj zemlji neće pregovarati ili potpisivati sporazume o tom pitanju

  • 15

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski smatra da je stav Bugarske akademije nauka i umetnosti o tome da ne postoji makedonski jezik anahron za 20. i 21 vek u kome živimo, prenosi portal Plus info.

- Makedonski jezik i makedonska nacija su činjenice. Makedonski jezik je lingvistička činjenica decenijama unazad i to je utvrđeno i na međunarodnom nivou. Mislim da je bespredmetno da razgovaramo o nečemu što je gola činjenica, notorna činjenica koju svi znaju, ne samo kod nas, ili ne samo kod njih, već u celom svetu - rekao je Pendarovski.

On je naglasio da se i Prespanski sporazum koji je Severna Makedonija potpisala sa Grčkom poziva na Konferenciju Ujedinjenih nacija iz 1979. godine kada je makedonski jezik normiran kao jedan od jezika u južnoslovenskoj grupi, te da je međunarodno priznat.

- Da podsetim da je prema Ustavu bivše Jugoslavije iz 1974. godine ta država imala tri oficijelna jezika. Jedan od ta tri jezika je bio i makedonski. To znači da kada je tadašnje Jugoslavija bila članica UN i u njenoj ličnoj karti kao svaka zemlja članica UN još od 1974. je stajao i makedonski jezik. Znači to je apsolutno nesporna stvar i ja mislim da je gubljenje vremena da se ubeđujemo da li nešto postoji ili ne - objašnjava Pendarovski.

Kako je kazao, makedonski jezik postoji kao što je i makedonska nacija činjenica, te da niko normalan u njegovoj zemlji neće pregovarati ili potpisivati sporazume o tom pitanju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivica

    14. decembar 2019 | 22:26

    Nema juge nema ustava nema makedonije nema makedonskog jezika.trebali ste o tome da mislite Kad ste srbiji zavlacili i to vise puta

  • 👤

    14. decembar 2019 | 22:25

    АВНОЈ нацртао границе, а Устав из '74. је шаком и капом "делио" нације и језике. Ми Срби треба да будемо поносни колико смо "нација" изродили.

  • Božo

    14. decembar 2019 | 22:35

    Smetala vam je Jugoslavija, pali ste na slatka obećanja Zapada. Sada berite plodove sopstvene naivnosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA