≫ 

BiH u rangu s Afrikom po broju obolelih od morbila

Prošle godine na području BiH registrovano je više od 1.400 obolelih

  • 2

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da je napravljen korak unazad kada je reč o naporima u borbi protiv morbila, a prema objavljenim podacima, Bosna i Hercegovina se po broju obolelih u ovoj godini našla u rangu s afričkim zemljama.

Zavodi za javno zdravstvo i zdravstvene institucije u BiH pripremaju se na novi talas zbog predstojeće sezone gripa i virusa, kada se i poveća broj obolelih od morbila. U prošloj godini na području BiH registrovano je više od 1.400 obolelih, preneo je portal Klix.ba.

U Federaciji, ali i nekim delovima Republike Srpske, bila je proglašena i epidemija morbila. Samo na području FBiH do sada je zabeležen 1.331 slučaj obolelih od malih boginja, a dva su smrtna slučaja.

Boginje, morbili, Ospice, Male boginje Foto-ilustracija: Wikimedia

Među obolelim od morbila, 64 posto slučajeva bile su osobe mlađe od 10 godina. Iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazali su da je, s obzirom na vakcinalni status, 99 posto obolelih bilo nevakcinisano ili nepotpuno vakcinisano.

Najviše u Sarajevu

Slučajevi malih boginja registrovani su u svim kantonima Federacije BiH, a najviše u Kantonu Sarajevo (65 odsto) i Srednjobosanskom kantonu (22 posto).

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, do 5. novembra ove godine u 187 zemalja članica prijavljeno je više od 413.000 obolelih.

Najgora situacija je u Kongu gde je zabeleženo više od 250.000 sumnjivih slučajeva i više od 5.000 smrtnih slučajeva povezanih s morbilama. Novi slučajevi se beleže i u drugim afričkim zemljama iz sedmice u sedmicu.

Boginje, osip Foto: Profimedia/ Penguin Photo - ČIF

Rame uz rame sa Afrikom, Gruzijom, Kazahstanom....

Bosna i Hercegovina se po broju obolelih našla "rame uz rame" s afričkim zemljama, Gruzijom, Ukrajinom, Kazahstanom, Indijom, kao i pojedinim zemljama Latinske Amerike u kojima je zabeleženo 50 slučajeva na milion stanovnika.

Svetska zdravstvena organizacija apelovala je na sve države da osiguraju visok stepen vakcinacije protiv morbila, da ponude vakcinaciju osobama koje nemaju dokaz o imunizaciji, jačaju epidemiološki nadzor za slučajeve temperature s osipom kako bi sprečili epidemiju, osiguraju da se svi uzorci krvi osoba za koje se sumnja da su zaražene analiziraju u roku od pet dana.

SZO je takođe pozvala da sve države budu spremne za brzi odgovor na uvezene slučajeve morbila kako bi sprečili širenje, prepoznaju komplikacije na vreme i ponude adekvatan tretman kako bi sprečili smrtne slučajeve te da deci s ospicama u ishranu uvrste A vitamin kako bi smanjili komplikacije i smrtnost.

Naglašavaju i da je potrebno osigurati i to da medicinsko osoblje bude vakcinisano.

Video: Matić, Gobeljić, Simonović, Čović jednoglasno: Podržavamo vakcinaciju

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Wien

    14. decembar 2019 | 09:27

    Ma sada ce Dr Diva Jeca da se oglasi i smiri situaciju i objasni kako je to slucajno...

  • Ci a

    13. januar 2020 | 21:59

    Azilanti nam donese sve nedaće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA