≫ 

Pre 24 godine Republika Srpska postala jedan od dva entiteta BiH

Svoj potpis na dokument stavili Alija Izetbegović, Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i strani zvaničnici

  • 32
Dejtonski mirovni sporazum Foto: WIkimedia U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Schlumbohm

Na današnji dan pre 24 godine u Parizu zvanično je potpisan Dejtonski sporazum. Sporazum koji je 24. novembra 1995. dogovoren u vojnoj bazi Rajt-Paterson kod Dejtona u američkoj državi Ohajo ozvaničnio je kraj rata u BiH, a koji je trajao od marta 1992. godine.

Sporazum su, u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD-a Vorena Kristofera, potpisali prvi predsednik Republike BiH Alija Izetbegović, kao i nekadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević i Hrvatske Franjo Tuđman.

Kao svedoci dokument su u pariškoj Jelisejskoj palati potpisali predsednici SAD-a Bil Klinton i Francuske Žak Širak, premijeri Rusije Viktor Černomirdin i Velike Britanije Džon Mejdžor, zatim nemački kancelar Helmut Kol i predsednik Vlade Španije Felipe Gonzalez, koji je bio predstavnik EU.

Dejtonskim sporazumom Republika Srpska je postala jedan od dva entiteta u BiH. Drugi je Federacija BiH. Formiran je i Brčko distrikt kao posebna teritorijalna jedinica.

Ovaj sporazum rezultat je inicijative američke vlade koju je pokrenuo glavni američki posrednik Ričard Holbruk u vreme kampanje tadašnjeg predsednika Klintona.

Video: Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i granica uspostavljenih tim sporazumom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    14. decembar 2019 | 10:29

    Vrijeme je da postane nezavisna država !

  • Mlatko Radic

    14. decembar 2019 | 12:58

    Jedna od pogresnih interpretacija Dejtonskog sporazuma je da je RS nastala u Dejtonu sto nije istina.RS je nastala 9.januara 1992.U Dejtonu je stekla svoje medjunarodno priznanje i postala legalan politicko-pravni subjekt.

  • Saša

    14. decembar 2019 | 18:36

    Živela republika srpska.. Presednik karadžić i general mladić... . Živeo sds...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA