Užas kod Zagreba: Gazdarice otele radnicu, mučile je četiri godine i terale na prisilni rad

Ženu (45) zaposlile su 2015. godine, a onda su je najstrašnije zlostavljale pune četiri godine

  • 6

Policija u Hrvatskoj uhapsila je dve starije žene zbog sumnje da su otele i četiri godine najstrašnije mučile ženu koja je bila zaposlena u njihovoj firmi.

Stravičan slučaj događao se na području zagrebačkog Črnomerca, a žene starosti 54 i 57 godina su godinama vršile torturu nad 45-godišnjakinjom, terajući je da bukvalno po ceo dan prisilno radi u njihovoj firmi.

Nesrećnu ženu su izgladnjivale, zatvarale u kancelariji. Oduzele su joj i mobilni telefon, a uzimale su joj i platu. Ostavljale bi joj jedva po nekoliko stotina kuna mesečno, a uz sve su je i prisiljavale da čisti i posprema po njihovoj kući, vređale su je, tukle, omalovažavale...

Sve skupa trajalo je od avgusta 2015. godine, kada su ju zaposlile, a zatim su nastavile da iskorišćavaju tešku životnu situaciju u kojoj se 45-godišnjakinja nalazila. Nakon svega proživljenog žrtva je krajem prošle sedmice slučaj prijavila zagrebačkoj policiji i ispričala šta se sve događalo u protekle četiri godine.

- Policija je prikupila saznanja, sprovela kriminalističko istraživanje i zaustavila višegodišnje iskorišćavanje žrtve. Protiv 54-godišnjakinje i 57-godišnjakinje smo podigli prijave zbog krivičnih dela trgovine ljudima i otmice. Takođe, policija je inicirala pružanje pomoći i zaštite žrtvi ovih kaznenih dela odnosno upoznala ju je i uputila na organizacije civilnog društva koje su se po pozivu aktivno uključile - saopštili su iz zagrebačke policije.

Kako navode, osumnjičene su, prema međusobnom dogovoru oštećenu zaposlile u njihovom trgovačkom društvu u okolini Zaprešića s ciljem da je finansijski iskoriste i rabe kao radnu snagu.

Bankomat, izvestaj Pratile su žrtvu do banke i terale je da im vrati isplaćenu platu Foto: Shutterstock

Nakon što bi 45-godišnjakinji isplatile platu odlazile bi zajedno s njom u poslovnice banke na području Zagreba i Zaprešića i zahtevali od nje da s računa podigne celokupni iznos novca i da im preda. Oštećenoj su ostavljali minimalan novčani iznosi koji nije bio dovoljan za osnovne životne potrebe.

Dalje, kako navode, od žrtve su zahtevale da i nakon radnog dana obavlja kućne poslove u njihovoj kući na području Črnomerca, što nije bilo navedeno u opisu poslova koji su dogovoreni prilikom zasnivanja radnog odnosa, te su ujedno od nje tražili da osim radne nedelje radi i vikende kao i praznike od jutra do kasnih večernjih sati bez korišćenja godišnjih odmora i slobodnih dana.

Nakon što je 2017. godine poznanik oštećene od 57-godišnjakinje pozajmio novac, od 45-godišnjakinje je zahtevala da taj dug otplati svojim radom iako je znala da nije odgovorna za postojeći dug te ju je prisiljavala da na poslu ostaje svaki dan do 23 sata, a ponekad i duže, dok joj je tokom dana davala minimalne količine hrane.

Takođe, u decembru 2018. godine, 45-godišnjakinji su protivpravno oduzele slobodu i zatvorile je u kancelariju firme, i tom prilikom su je prisiljavale da nazove poznanika i od njega i članova njegove porodice traži da vrate pozajmljeni novac.

Kako bi ostvarila potpuni nadzor nad njom, 57-godišnjakinja joj je oduzela mobilni i zabranila joj kontakt s porodicom, a uz sve to blokirale su, a da ona to nije znala, mogućnost uspostavljanja poziva s članovima porodice.

Tokom adaptacije njene porodične kuće, koja je započela bez njene suglasnosti, iz kuće je 57-godišnjakinja iznela lekarsku dokumentaciju 45-godišnjakinje. Tokom jula 2019. godine 45-godišnjakinja se na poslu povredila te joj je 57-godišnjakinja zabranila da u bolnici kaže da se nesreća dogodila na radnom mestu. Nakon izlaska iz bolnice, uprkos preporuci lekara da strogo miruje, već nakon tri dana je radila i obavljala sve potrebne poslove - navodi zagrebačka policija u svom saopštenju.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene su predane pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava dostavljena Opštinskom državnom tužilaštvu u Velikoj Gorici.

(Telegraf.rs/Večernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusanka

    16. decembar 2019 | 15:57

    Toliko godina i tek sad saznali?! Ustase po krvi. To im je u genima.

  • Tara

    16. decembar 2019 | 18:49

    Pazite se moj narode u hrvatskoj ima vise sekti pokusavaju da vrbuju narod u Srbiji.

  • BOSNA

    16. decembar 2019 | 18:10

    Ovo su neke hitlerovke izgleda, nedao bog da je ovo moj neki rod, nebi one hodale po ovoj zemlji dugo sigurno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA