≫ 

Milanović 14 dana ne sme da napravi grešku: "Pitanje pobednika u Hrvatskoj rešavaju Škorini glasači"

Drugi krug je za dlaku izmakao Miroslavu Škori, koji je ostao iza Kolinde sa 24,42 odsto glasova. Aktuelna predsednica imala je 26,65 odsto, a prvoplasirani Milanović 29,57 odsto

  • 11
Zoran Milanovic, Kolinda Grabar Kitarovic Foto: Tanjug/AP

U Hrvatskoj su u nedelju održani predsednički izbori. Posle objavljivanja rezultata jasno je da u drugi krug izbora, koji će biti održan za dve nedelje, ulaze Zoran Milanović iz SDP-a i aktuelna predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Drugi krug je za dlaku izmakao Miroslavu Škori, koji je ostao iza Kolinde sa 24,42 odsto glasova. Aktuelna predsednica imala je 26,65 odsto, a prvoplasirani Milanović 29,57 odsto.

Iako se očekivalo da Kolinda dobije prvi krug, konačnom rezultatu doprinelo je nekoliko gafova u finišu kampanje, smatra srpski novinar Ratko Dmitrović.

Kako je rekao za Telegraf.rs, Kolindine greške mogu veoma lako da je koštaju drugog mandata.

- Očekivalo se da Kolinda dobije prvi krug, ali ona je napravila nekoliko gafova u finišu kampanje zbog kojih je pala na drugo mesto a u konačnom rezultatu to, veoma lako, može da je košta drugog mandata. Pričala je gluposti, besmislice, delovala kao da je pod uticajem opijata, upućeni kažu da joj viski i vino nisu mrski, a u sučeljavanju, na HRT-u, nije uspela da se nametne - naveo je on.

Dodaje da Milanović može da postane predsednik Hrvatske, ali pod uslovom da u ovih 14 dana ne napravi velike greške.

Zoran Milanović Zoran Milanović osvojio je najviše glasova u prvom krugu; Foto: Tanjug/AP

- Mislim da neće, delovao je u kampanji mnogo zrelije, čak mudrije, nego u vreme kada je vodio Vladu Hrvatske. Uradio je i nešto što političari sebi veoma retko dozvoljavaju a što uvek kod naroda, birača prolazi - izvinio se za neke greške koje je imao u prošlosti. Po mom mišljenju to mu je donelo najmanje dva procenta, ako ne i više. Narod ne voli "savršene", bezgrešne - naveo je Dmitrović.

Naglašava da je jasno da "pitanje pobednika ovog puta rešavaju glasači Miroslava Škore".

- Oni su velika enigma. Škoro je najavio stvaranje sopstvene stranke a to znači napad na biračko telo HDZ-a. U tom slučaju Škorin interes, kao i malih stranaka i pojedinaca oko njega, je da dodatno oslabe HDZ, čemu najviše može da doprinese poraz Kolinde na ovim izborima. Neće Škoro javno pozvati svoje birače da glasaju za Milanovića, ali će na terenu raditi na tome - naveo je on.

A što se tiče Srba i Srbije, oni će, kako kaže Dmitrović, uvek da budu tema u javnom životu Hrvatske.

Stoga, teško da će i drugi deo kampanje da prođe bez ovoga.

- Čak i onda kad tamo više ne bude ni jednog Srbina. Hrvatska država je stvorena na dva opredeljenja, hrvatskom državnom pravu i antisrbizmu. Jedno bez drugog ne može, bar za sada, i samo veliki preobražaj unutar hrvatskog naroda može da promeni odnos prema Srbima i Srbiji - zaključio je Dmitrović.

(N. Zdravković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    23. decembar 2019 | 18:13

    Vi i drugo nista nemate da ponudite hrvatskom pucanstvu osim mrznje prema Srbima,ali ziveti zivot mrznjom je put ka samounistenju ,pa ga izvolte onda

  • Živanovic

    23. decembar 2019 | 19:00

    Nisam zaboravio kako je Srbiju vredjo kao njihov premijer. Licno mi je isto ko ce im biti presednik.

  • Sale

    23. decembar 2019 | 20:10

    Ma pobedjuje Ko(bi)linda 100%, al nama je skroz svejedno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA