≫ 

Tragedija kod Zvornika se mogla izbeći: Vlasnici pumpe ćute zbog čega ranije nisu pozvali vatrogasce

Zašto se čekalo 40 i više minuta da se nesreća prijavi policiji?

  • 12

Tragedija kod Zvornika, u kojoj je jedna osoba poginula a više njih povređeno, najverovatnije je mogla biti izbegnuta da je na vreme prijavljeno vatrogascima i policiji da je došlo do oštećenja cevovoda i da curi plin, piše Srpskainfo, pozivajući se na stručnjake.

Oni su im rekli da je izostala i reakcija radnika benzinskoj pumpi, koji su morali biti obučeni za reagovanje u ovakvim situacijama.

Protekla dva dana novinari ovog portala, kako tvrde, pokušavali su da iz kompanije "Nešković“, vlasnika pumpe, dobiju komentar da li je cev za plin bila obezbeđena na propisan način i da li su njihovi radnici reagovali u skladu sa propisima.

Loznica, benzinska pumpa, eksplozija, Nešković pumpa Šepak Eksplozija u Zvorniku Printskrin: Youtube/Bolji dani

Međutim,to nisu uspeli. Juče im se kratko javio direktor ove kompanije Mile Jovanović, koji je rekao da je na sastanku i da će nas pozvati kasnije, ali se više nije javljao.

Podsetimo, u ponedeljak je, nakon curenja plina na benzinskoj pumpi „Nešković“, u blizini graničnog prelaza Šepak, došlo do eksplozije u kojoj je poginuo Zoran Avramović iz Loznice, a osam osoba je povređeno.

Sagovornici portalu ističu da je svima čudno zašto se čekalo 40 i više minuta da se nesreća prijavi policiji.

– Prema izjavi očevidaca, cev sa plinom probijena je oko 10 časova, a  policiji je ovaj slučaj prijavljen tek u 10.40. Da bude još gore, vatrogasci su obavešteni tek u 10.59. Da je neko prisebnije reagovao i odmah kada je krenuo da curi plin pozvao policiju, tragedija bi sigurno bila manja – tvrdi sagovornik ovog portala.

On ističe da su vatrogasci morali biti odmah obavešteni i da bi oni na sve načine pokušali da zaustave curenje plina.

– Prema prvim izjavama, iz cisterne je iscurilo oko 25.000 litara plina, pa je očigledno da je ona nedavno napunjena. Da su uspeli u bilo kom trenutku da zaustave njegovo curenje, za manje od pola sata taj plin bi se raspršio i ne bi došlo do eksplozije – kaže jedan od stručnjaka.

Dodaje da je ovde ključno na kojem mestu je oštećena cev i da li je ventil bio u funkciji.

Loznica, benzinska pumpa, eksplozija, Nešković pumpa Šepak Tragedija se mogla izbeći? Foto: Telegraf

U slučaju da se curenje plina nije moglo zaustaviti, morala je biti obaveštena policija. U tom slučaju policija bi evakuisala radnike i obezbedila lice mesta. Na taj način bi se možda spasao ljudski život – kaže naš sagovornik.

U Inspektoratu Republike Srpske su nam pojasnili da su nedavno kontrolisali poslovanje ove poslovnice „Neškovića“ i da tom prilikom nisu uočili nikakve propuste.

Oni su naveli da je inspektoru na uvid predočeno “Uputstvo i mere zaštite od požara na stanici d.o.o. ‘Nešković’ – Šepak”, data su na uvid uverenja o položenom ispitu provere stručnog znanja lica za rukovanje zapaljivim tečnostima i gasovima za radnike, kao i Zapisnik o obuci i proveri znanja radnika iz oblasti zaštite od požara.

– Kada je reč o merama zaštite sredstava i opreme za gašenje, nisu utvrđene nepravilnosti. Predočen je na uvid Izvještaj o pregledu vatrogasnih aparata, kao i Zapisnik o ispitivanju hidrantske mreže – objasnili su u Inspektoratu.

U delu pregleda i ispitivanja stabilnih posuda pod pritiskom u eksploataciji, redovnu godišnju kontrolu na benzinskoj stanici “Nešković”, Poslovna jedinica Šepak, izvršila je i republička tehnička inspekcija.

Bosanska federalna policija, Bosna, Sarajevo Policija je pozvana nakon skoro punog sata Foto: Marko Jovanović

– Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da je ovlaštena firma izvršila servisiranje ventila sigurnosti na rezervoaru i pretakalačkom mostu, sa rokom važnosti do 11.2.2020. Na osnovu predočene atestno-tehničke dokumentacije, rezultata vanjskog pregleda, instalacije i opreme ugrađene na rezervoar, konstatovano je da navedeni rezervoar zadovoljava odredbe – istakli su u Inspektoratu.

Teške povrede

Aleksandar Karač, koji je povređen u eksploziji na benzinskoj pumpi u Šepku kod Zvornika, nalazi se u veoma teškom stanju u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

Portparol Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Ersija Aščerić Mujedinović navela je da je pacijent primljen sa povredama glave i grudnog koša, te da ima teške opekotine.

– Pacijent je priključen na aparat za mehaničku ventilaciju i njegovo zdravstveno stanje se intenzivno prati – rekla je Mujedinovićeva.

Povređeni Gojko Krstić prebačen je na UKC RS i njegova stanje je stabilno.

Načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju Nikola Bojić rekao je da je pacijent zadobio frakturu lobanje i otvoreni prelom lijeve ruke i da ostaje na daljem lečenju.

Video: Radnici beže sa pumpe neposredno pre eksplozije

(Telegraf.rs/Srpska info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    25. decembar 2019 | 18:46

    Naravno da je mogla gazda dosao iz inostranstva da pravi biznis u RS zasto.nije tamo.ostao gde zakon vlada a drugo pravi ih gde god stigne i u naseljima sa velikim restoranima da vise ljudi izgine.

  • Pera kojot🇩🇪

    25. decembar 2019 | 21:47

    Namece se pitanje. Zasto granica policija sa granicnog punkta sepak nije odreagovala. Naime punkt se nalazi 200-300metara od pumpe, neskovic. U vidnom je polju iste bez prepreka, zasto nije spustila rampu na graničnom prelazu zaustavila protok vozila, zaustavila saobraćaj na putu zvornik bijeljina, zasto nije obavestila kolege, zasto nije obavestena vatrogasne spasilaca ekipa, zasto nije obezbedjeno lice mesta curenja gasa sa bezbedne distance itd itd kad su videli oblak gasa oko pumpe a, da se pritom ona nije videla. Ponavljam, pumpa je u vidnom polju prelaza. Nista se nije uradilo, niko nije pravovremeno reagovao.... I eto katastrofe

  • joo

    26. decembar 2019 | 04:46

    Granična policija je na 100tinak metara,druge pumpe na 50tak,tako da su i oni trebali reagovati ako su obučeni.Niti su radnici obučeni,niti pumpe ispunjavaju standarde,birokratija je ispoštovana papirološki.Granična policija ima svoju virtuelnu državu i entitetske gluposti ih ne zanimaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA