≫ 

Ivo Sanader proglašen krivim za aferu Ina-MOL, državi će morati da vrati 10 miliona evra

Ukoliko presuda postane pravosnažna, po zahtevu tužilaštva, državi će morati da vrati 10 miliona evra

  • 1

Nakon godine i dva meseca suđenja, u zagrebačkom Županijskom sudu objavljena je nova nepravosnažna presuda bivšem premijeru i predsedniku HDZ Ivi Sanaderu i čelniku mađarskog MOL-a Zlotu Hernadiju zbog primanja, odnosno davanja mita u aferi Ina-MOL. Sanader i Hernadi proglašeni su krivima. Sanader je osuđen na šest, a Hernadi na dve godine zatvora.

- Ivo Sanader se s Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 miliona evra dogovoriti da će RH molu prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine - naveo je sudija.

Osim za primanje 10 miliona evra mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, bivši premijer je optužen i da je Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentibilnog dela gasnog poslovanja iz Ine.

Ukoliko presuda postane pravosnažna, po zahtevu tužilaštva, državi će morati da vrati 10 miliona evra.

- Koristeći položaj i autoritet premijera prikazao je da je potrebno izdvajanje plinskog posovanja iz Ine i da se izmeni međudeoničarski ugovor. Na sednici vlade zatražio je da se prihvati izveštaj kojim se Molu prepušta upravljanje Inom što je Vlada i prihvatila i bez osnove dala Molu upravljanje Inom - naveo je sudija.

Ukoliko presuda postane pravosnažna, Sanader će, po zahtjvu tužilaštva, državi morati da vrati 10 milionavura.

Sanader se od aprila nalazi na izdržavanju zatvorske kazne zbog primanja provizije u aferi Planinska i nije bio na završnim govorima jer se oporavlja od operacije pa se završni deo suđenja vodio u njegovom odsustvu.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA