≫ 

Zoran Milanović je novi predsednik Hrvatske

Hrvatska je, po svemu sudeći dobila novog predsednika. Prema prvim rezultatima predsedničkih izbora Zoran Milanović je pobednik

Zoran Milanović, Kolinda Grabar Kitarović Foto: Tanjug/AP

Prema prvim zvaničnim rezultatima predsedničkih izbora u Hrvatskoj, Zoran Milanović je  novi predsednik  sa osvojenih 52,73 odsto glasova. Aktuelna predsednica Kolinda Grabar Kitarović ima 47,27 odsto. Milanović je pobedio i u prvom krugu izbora.

Kao i u prvom krugu, birači su glasali na ukupno 6. 533 biračkih mesta, od kojih je 6.409 u Hrvatskoj, a 124 u 47 država u inostranstvu, od čega trećina (44) u Bosni i Hercegovini.

Na biračkom mestu u OŠ Petar Zrinski u Zagrebu došlo je do incidenta, kada je jedan čovek verbalno napao Zorana Milanovića, nazivajući ga komunjarom.

Iz sata u sat:

22:26 Poražena Kolinda zaplakala tokom svog govora.

22:05 Zoran Milanović je održao predsednički govor u izbornom štabu. 

Zoran Milanović Foto: Tanjug/AP

21:33 Kako je Milanović govorio o Srbiji i Srbima

Pobednik predsedničkih izbora u Hrvatskoj svojevremeno za Srbe govorio da su "šaka jada". Šta je sve Milanović u prošlosti pričao o našoj zemlji, pročitajte OVDE.

21:23 Nedostižna razlika

Nakon što je obrađeno 97,24 odsto biračkih mesta Milanović ima 52,73 odsto glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 47,27 odsto.

21:20 Milanović: Idem da proslavim malo, pa da spavam

Milanović se prvo na društvenim mrežama zahvalio biračima, a potom je medijima dao kratku izjavu i poručio da ide malo da proslavi sa prijateljima i da spava.

21:00 Kolinda meta prozivki na društvenim mrežama

Nakon Kolindinog poraza, usijale se društvene mreže. Političari ali i građanstvo kažu kako su sad "građani izvisili za platu od 8.000 evra"

20:45 U Milanovićevom štabu slave, kod Kolinde atmosfera očajna

U izbornom štabu Zorana Milanovića slave pobedu, dok je u izbornom štabu Kolinde Grabar Kitarović sumorna atmosfera. HDZ-ovci su pokušali da "podignu raspoloženje" puštajući Tompsonove pesme, ali bez uspeha.

20:38 Obrađeno je 80 odsto glasova i stvari su prilično jasne - Milanović je novi predsednik.

20:00 Tačno u 20 sati Državna izborna komisija  objavila je prve nepotpune rezultate izbora.  Prema njima, Zoran Milanović je pobednik predsedničkih izbora sa osvojenih 54,01, dok Kolinda Grabar Kitarović ima 45,99 odsto glasova. Tačan broj glasova menja se iz minuta u minut.

19:23 Zoran Milanović se objavljivanja rezultata oglasio na Fejsbuku. 

- Hvala vam! Hvala svim volonterima, svima vama koji ste mi bili podrška u ovih šest mesci. Ljudi, hvala vam - napisao je on.

19:23 U štabu Kolinde Grabar Kitarović muk. Branko Bačić iz njenog izbornog štaba priznao je da je razlika osetna, ali je dodao da bi trebalo sačekati sve glasove i ocenio da će ona sigurno pobediti u dijaspori, mada, kako je dodao, to možda neće biti dovoljno.

19:04 Oduševljenje u izbornom štabu Zorana Milanovića

19:01 Prema prvim procenama, odnosno rezultatima izlaznih anketa Milanović ima 53,25 odsto, a Kolinda Grabar Kitarović 46,75 odsto glasova

19:00 Zatvorena su birališta

18:30 Za tačno pola sata biće objavljeni rezultati izlaznih anketa

17:10 Izlaznost do 16:30 je 43,52 odsto. Veća nego u prvom krugu. U Bosni i Hercegovini takođe, u prvom krugu je glasalo 19.389 birača, a sada 28.327.

16:50 Na društvenim mrežama proširile su se poruke koje sugerišu na moguću kupovinu glasova.

14:30 U Mostaru kolaps zbog izbora

Dok na mostarskim biralištima sve protiče u najboljem redu, na ulicama vlada potpuni haos. Glasači koji dolaze iz cele Hercegovine automobile ostavljaju nasred ulica, trotoara i na pešačkim prelazima pa se saobraćaj veoma teško odvija.

12:00 Veći odziv nego u prvom krugu

Do 11.30 časova na birališta je izašlo 18,87 odsto birača, što je za oko 3 odsto više nego u prvom krugu, kada je do 11.30 izašlo 15,75 odstol.

U drugom krugu prošlih predsedničkih izbora 2015. godine do 11.30 glasalo je 21,92 odsto birača.

11:40 Milanovića napao zagrebački advokat

Zagrebački advokat Branimir Jović napao je Zorana Milanovića danas na biračkom mestu i poručio mu da je komunjara. 

11:30 Sveštenik nagovarao ljude za koga da glasaju

Jedan sveštenik u Petrinji nagovarao je narod da glasaju za jednu opciju.

11:20 Glasala i Kolinda

Aktuelna presednica i kandidat na predsedničkim izborima Kolinda Grabar Kitarović glasala je nešto iza 11 časova, a na glasanje je došla u društvu supruga Jakova.

Kolinda Grabar Kitarović, izbori Hrvatska, izbori u Hrvatskoj Foto: Tanjug/AP

Nakon što je ubacila listić u kutiju, Kolinda je napravila čudan potez sa rukama.

Nakon glasanja Kolinda je rekla da je "danas dan ponosa, da se slavi demokratija".

- Svaki čovek je važan i svaki glas je važan. Danas odlučujemo kakvu ćemo Hrvatsku imati idućih pet godina. Idemo zajedno graditi Hrvatsku koja će gledati unapred, a ne unatrag - rekla je Kolinda.

10:54 Milanović napadnut na biralištu

Nešto posle 10.30 časova na glasanje je došao i kandidat Zoran Milanović, a jedan čovek ga je verbalno napao na biralištu.

- Ne može mene niko da makne, komunjara da me makne. Laže vas sve. Šta je, šta se ti javljaš? - vikao je jedan čovek na biralištu u OŠ Petar Zrinski u Zagrebu.

Zoran Milanović, izbori Hrvatska, izbori u Hrvatskoj Milanović napadnut po izlasku sa birališta Foto: Tanjug/AP

Milanović je sa suprugom Sanjom došao na glasanje.

10:30 HDZ šalje autobuse po birače

Dragan Čović, predsednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora glasao je u Mostaru.

Nakon glasanja novinarima je rekao da očekuje veću izlaznost Hrvata u BiH danas nego u prvom krugu, javlja Klix.ba.

Na pitanja novinara je li HDZ BiH organizovao autobuse kako bi birači mogli da dođu na biračka mjesta, rekao je kako je "HDZ BiH preduzeo sve da svaki Hrvat koji želi da glasa to može da učini".

10:20 Hrvati umesto na birališta, krenuli na skijanje

Hiljade i hiljade Hrvata jutros je umesto na birališta, krenulo na skijališta. Na graničnim prelazima su već zabeležene gužve.

9:30 Glasao Plenković

Premijer Andrej Plenković rekao je da je važno da građani izađu na birališta.

- Danas je drugi krug predsedničkih izbora, važno je za jačanje demokratije da što više ljudi izađe na izbore i pokloni poverenje kandidatu koji će Hrvatsku voditi u pravom smeru. Ja sam svoje pravo iskoristio - rekao je Plenković.

09:20 Kampanju zasnivali na "srpskom pitanju"

U kratkoj, ali žestokoj kampanji između dva izborna kruga, Milanović i Kolinda izražavali su suprotne stavove o nekim ključnim pitanjima bitnim za budućnost Hrvatske, ali ono što im je bilo zajedničko je saglasnost da je Hrvatska snažnija država od Srbije

09:00 Birališta otvorena na vreme, u Mostaru redovi

Uz izuzetak jednog u Zagrebu, koji je kasnio desetak minuta, sva druga biračka mesta za izbor hrvatskog predsednika otvorena su na vreme, a na birališta u Mostaru birači su došli i pre otvaranja.

07:10 Glasao Bandić

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić glasao je tačno u 7 sati. Na biralište je došao u pratnji supruge Vesne i psa Rudija.

07:00 Otvorena birališta

Pravo glasa ima 3. 860.000 birača u Hrvatskoj i inostranstvu, što je skoro 5.400 više u odnosu na prvi izborni krug.

Izbori Hrvatska, birališta, glasanje Foto: Tanjug/AP

Šta kažu istraživanja?

Milanović je u drugi krug ušao sa neznatnom prednošću od par procenata u odnosu na Grabar Kitarović i tu prednost je zadržao do samog kraja izborne kampanje.

Prema poslednjim istraživanjima Ipsosa objavljenim u petak, kandidat SDP vodi sa 45 odsto glasova ispitanih, dok njih 42 odsto podržava Grabar-Kitarović. Neodlučnih je oko 13 odsto.

Drugi krug predsedničkih izbora pratiće rekordnih 24.333 posmatrača, 63 više nego u rekordnom, prvom izbornom krugu, kada je bilo čak 11 kandidata.

Najviše posmatraca prijavio je vladajući HDZ, preko 14.000, a SDP-ovih je gotovo devet hiljada.

U kratkoj, ali žestokoj kampanji između dva izborna kruga, prvi je održan 22. decembra prošle godine, kandidati su imali čak tri televizijska duela, od kojih je poslednji održan u samom finišu, u petak uveče na Novoj tv. Prethodili su mu dueli na RTL-u i HRT-u.

Tokom tri televizijska sučeljavanja predsedničkih kandidata, Milanovića i Grabar Kitarović, padale su međusobne optužbe i iznošeni su dijametralno suprotni stavovi o nekim ključnim pitanjima bitnim za budućnost Hrvatske, ali ono što im je bilo zajedničko je saglasnost da je Hrvatska snažnija država od Srbije.

Srbija i srpski predsednik Aleksandar Vučić bili su glavna tema sva tri tv duela i kampanje generalno, kao što je to uvek slučaj kada hrvatski političari skupljaju tzv. jeftine političke poene.

S druge strane, iz Srbije nisu dobili odgovor, jer Vučić je u više navrata upitan da komentarise predsedničke izbore u Hrvatskoj rekao da ne želi dok ne budu završeni.

Hrvatski mediji i analitičari su, kao i hrvatsko društvo, podeljeni po pitanju ko će biti novi predsednik Hrvatske u narednih pet godina, što ne čudi s obzirom na to da je reč o izboru između kandidata levice i kandidata desnice.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOSNA

    5. januar 2020 | 14:22

    Milanovica napao ustasa, koja bagra i u 21 vijeku.

  • Goa

    5. januar 2020 | 16:23

    Nije ga napao, nego reko co'ek sta je imao da kaze

  • Draškić

    5. januar 2020 | 19:41

    Bravo Milanoviću. Nejasni su mi kvazi Srbi koji podržavaju ustašku miljenicu Kolindu. Kada se pogleda ko glasa za nju a ko za Milanovića sve je jasno. Za Milanibića glasaju mahom autohtoni Hrvati iz urbanih područja. Kao i oni koji nisu opterećeni nacijom i šovinizmom. A za Kolindu uglavnom glasaju ekstremi iz dijaspore, dijaspora ig Zapadne Hercegvine i zaguljeni Hrvati kamenjarci koji su šlegli u Hrvatsku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA