≫ 

Protest po mećavi, 15.000 duša samo u Bijelom Polju: Obe crkve najavile paljenje badnjaka u Cetinju

Litije krenule u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Beranama, Žabljaku, Šavniku, Herceg Novom i Andrijevici

  • 57
Protesti u Crnoj Gori Printskrin: Youtube/Doktor M

Građani Crne Gore su na ulicama širom zemlje zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti. Litije u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Beranama, Žabljaku, Šavniku, Herceg Novom i Andrijevici.

U većini crnogorskih gradova održavaju se molebni i litije u znak protesta protiv nedavno usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti, javljaju Vijesti.

Večeras je u Podgorici, kao i prethodnih nekoliko dana, posle molebna počela litija.

Kako javlja reporter RTS-a, zbog jakog vetra, građani su šetali kraćom trasom - od Sabornog hrama u Podgorici do spomenika knjazu Nikoli. Litije će se nastaviti posle proslave Božića, s obzirom na to da u svim crkvama počinju redovne aktivnosti povodom ovog praznika. 

Kada je reč o Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, planirano je da se badnjak sutra osvešta i zapali prvo na Cetinju u 15 časova. Kanonski nepriznata, Crnogorska pravoslavna crkva je najavila paljenje badnjaka, takođe na Cetinju, ali u 17 časova.

Litija se održava bez stranačkih obeležja i zastava, a vernici hodaju samo sa svećama. Građani Berana su prošetali u mirnoj litiji od centra grada do manastira Đurđevi stupovi, koji je udaljen tri kilometra. Kako javlja reporter RTS-a, oni su poručili da će čuvati svoje svetinje, da će se boriti za pravdu i hrišćanske vrednosti, na miran i dostojanstven način.

U Baru su se građani okupili u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira, odakle su, kako navodi Mitropolija crnogorsko-primorska, u molitvenom hodu prošli ulicama grada.

Građan i su se i ove večeri okupili ispred crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Bijelom Polju. Kako se navodi na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, u Bijelom Polju se večeras okupio najveći broj ljudi, oko petnaest hiljada.

Moleban u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Herceg Novom služio je vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije koji će i predvoditi litiju gradskim ulicama. Molebnu je prisustvovao i gradonačelnik Herceg Novog Stevan Katić.

Kako javljaju Vijesti, u Andrijevici je oko hiljadu građana prošetalo u litiji od centra grada do crkve Svetog arhangela Mihaila na Knjaževcu.

Više stotina vernika učestvovalo je u protestnoj litiji ulicama Tivta. Nakon molebna u crkvi Svetog Save, vernici su se u povorci uputili na ulice Tivta, a Vijesti javljaju da mirnu šetnju obezbeđuje oko 30 policajaca.

U Žabljaku se, kako javljaju Vijesti, okupilo više stotina građana kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Dodaje se da je temperatura na Žabljaku u 16 časova bila sedam stepeni ispod nule. Na snimku koji je objavljen na Fejsbuku, vidi se kako se učesnici litije probijaju kroz snežne smetove.

Služenja na Cetinju i u Podgorici

Mitropolit crnogorsko-primorski i arhiepiskop cetinjski Amfilohije služio je sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u Cetinjskom manastiru, navedeno je na sajtu Mitropolije.

Episkop diseldorfski i sve Nemačke Grigorije služio je jutros liturgiju u sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici.

Kako navode iz Mitropolije crnogorsko-primorske, episkop Grigorije je poželeo "da Bog dâ da se provedri iznad Crne Gore i da bude mir i ljubav Božja, sloga i poštovanje među ljudima".

Video: Građani Srbije o protestima u Crnoj Gori i šta žele Crnogorcima u 2020. godini

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    5. januar 2020 | 23:46

    Sve su nam uzeli i drzavu i jezik i Kosovo. E Crkvu ne damo. Sjutra braco : Ko sme , taj moze, ko ne zna za strah taj ide napred!!!

  • JA

    5. januar 2020 | 22:46

    BRACO NEK VAS CUVA GODPOD BOG I SVETI VASILIJE OSTROSKI SLAVA MU I MILOST I VI STE PONOS CRNE GORE...POZ.ZA SVU BRACU U CRNU GORU

  • Herceg Novi

    5. januar 2020 | 22:16

    Nestvarne scene na Zabljaku,zaista. Dokaz da je najcistije srpstvo u Cg i Hercegovini. Pozdrav iz slobodne Boke. Hvala svim gradovima u Srbini na litijama podrske! Ovih dana je cast biti Srbin!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA