≫ 

Ko je Zoran Milanović: Od premijera do predsednika Hrvatske

Inauguracija Zorana Milanovića za predsednika Republike Hrvatske biće održana u februaru

  • 25

Socijaldemokrata Zoran Milanović peti je predsednik Republike Hrvatske biran na višestranačkim demokratskim izborima od 1990. godine.

U mandatu u narednih pet godina biće predsednik Hrvatske, a pre njega u proteklih pola decenije to je bila Kolinda Grabar-Kitarović (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ), koju je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora održanioh u nedelju.

Predsednik Hrvatske od 1990. godine do smrti 1999. godine bio je Franjo Tuđman (HDZ).

Posle Tuđmanove smrti, vršioci dužnosti predsednici do održavanja izbora kratko su bili Vlatko Pavletić (HDZ) i Zlatko Tomčić (Hrvatska seljačka stranka - HSS).

Potom je dva puta uzastopno na izborima za predsednika Hrvatske pobeđivao Stipe Mesić (Hrvatska narodna stranka - HNS) - bio je na čelu države u periodu 2000-10. godina.

Predsednička inauguracija u februaru

Ivo Josipović (Socijaldemokratska partija - SDP) predsednik Hrvatske bio je od 2010. do 2015. godine. Inauguracija Milanovića za predsednika Hrvatske biće održana u februaru.

Zoran Milanović je rođen 30. oktobra 1966. godine u Zagrebu.

Srednju školu završio je u Centru za upravu i pravosuđe, a potom i Pravni fakultet u Zagrebu.

Po završetku fakulteta radio je na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Od 1993. godine bio je radnik Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske.

Godinu kasnije učestvovao je u mirovnoj misiji u Azerbejdžanu kao pripadnik OSCE-a.

Godine 1996. postaje savetnik u hrvatskoj misiji u Evropskoj uniji i NATO-u u Briselu, gde 1998. godine završava postdiplomske studije evropskog i komparativnog prava i postaje magistar.

Deseti premijer Hrvatske

Predsednik SDP-a bio je od 2007. godine, posle smrti Ivice Račana. Prvi čovek hrvatskih socijaldemokrata ostao je do 2016. godine.

Potom otvara konsultantsku firmu EuroAlba Advisory, putem koje je, prema njegovim nekadašnjim rečima, savetovao i albanskog premijera Edija Ramu.

Bio je zastupnik u Saboru Hrvatske.

Na vrhuncu dosadašnje političke karijere obavljao je i funkciju 10. premijera Hrvatske, od 23. decembra 2011. do 22. januara 2016. godine.

Zoran Milanović oženjen je doktorkom Sanjom, s kojom ima dva sina, Antu Jakova i Marka.

(Telegraf.rs/Index/Al Jazeera)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Keš

    6. januar 2020 | 08:07

    Zašto niko neće da napiše da je Ante Gotovina indirektno podržavao Milanovića? A eto zašto! Zato jer je posle Plenkovića najjači političar na Balkanu a i bio im je savetnik i savetovao je Albancima da lupe takse Srbiji....

  • Đura

    6. januar 2020 | 08:31

    Šta nas briga ko je tamo predsednik.Mi smo sa njima završili.

  • QQQ

    6. januar 2020 | 08:35

    Ma ko mu drma kavez.Neka njih tamo ,ne trebaju nam.Gori su od svakoga zla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA