Čim je stigla na vlast Kolinda je sa Pantovčaka sklonila bistu Tita, da li će Milanović da je vrati?

U martu 2015. godine, prema odluci predsednice, bista Josipa Broza predata je na koriščenje Muzejima Hrvatskog zagorja

  • 12

Nakon proglašenja pobede Zorana Milanovića na predsedničkim izborima u Hrvatskoj, jedna od tema koja je pokrenuta u hrvatskim medijima je i da li će novi predsednik sada na Pantovčak vratiti bistu Josipa Broza Tita koju je još 2015. odatle sklonila predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

To je bio jedan od prvih poteza koje je ona imala nakon dolaska na vlast.

Arsen Bauk, poslanik SDP-a u hrvatskom Saboru rekao da bi bio jako srećan da Milanović vrati bistu.

- Nije smetala predsedniku Tuđmanu, predsedniku Mesiću i predsedniku Josipoviću, ne bi trebalo da smeta ni predsedniku Milanoviću - rekao je on na Nova TV.

Zoran Milanović Foto: Tanjug/AP

Da podsetimo, u martu 2015. godine, prema odluci predsednice, bista Josipa Broza predata je na koriščenje Muzejima Hrvatskog zagorja.

Iako je bista godinama izazivala polemike u javnosti, predsednici Hrvatske, među kojima i prvi predsednik Franjo Tuđman, osnivač Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) iz koje dolazi i Kolinda Grabar Kitarović, nisu želeli da je uklone iz predsedničkih dvora.

Inače, tadašnji hrvatski premijer, a novoizabrani predsednik, Zoran Milanović rekao je da su Josip Broz Tito i Franjo Tuđman najbolje što je država imala u datim razdobljima istorije i dodao da onaj ko to ne razume, ne razume ni hrvatsku istoriju.

Da podsetimo, Zoran Milanović je pobednik je predsedničkih izbora u Hrvatskoj.  Prema obrađenim svi podacima sa 6.533 biračkih mesta, glsalo je 55 odsto birača. Zoran Milanović je osvojio 1.034.389 glasova, odnosno 52,67 odsto. Kolinda je imala 929.488 glasova, odnosno 47,33 odsto.

Video: Slavlje u štabu Zorana Milanovića, Hrvatska ima novog predsednika

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA