≫ 

Milanović prvi put kao predsednik Hrvatske: Nisam se čuo sa Vučićem

Milanovića su novinari dočekali na njegovoj kućnoj adresi

  • 56

Novoizabrani hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je u utorak, u prvoj izjavi nakon izborne noći, kako se čuo s premijerom Andrejem Plenkovićem i aktuelnom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović i drugima iz Hrvatske, Evrope i sveta koji su mu čestitali na izboru.

- Istina, čuli smo se, nazvao me i on i gospođa Kitarović. Juče sam odgovarao na poruke, čestitke, razgovarao s ljudima u Hrvatskoj i Evropi i svetu - rekao je Milanović kog su novinari dočekali na njegovoj kućnoj adresi.

On je prokomentarisao i reči hrvatskog premijera Plenkovića da će između njih biti "tvrda kohabitacija" rekavši da ne zna što to znači.

- Rekao sam da ćemo biti najbolji prijatelji koliko je to moguće u politici. Ne znam što to znači tvrda kohabitacija, treba pogledati u Ustav da vidimo što to znači - prokomentarisao je Milanović.

Zoran Milanović On je prokomentarisao i reči hrvatskog premijera Plenkovića da će između njih biti "tvrda kohabitacija" rekavši da ne zna što to znači - Foto: Tanjug/AP

Za Kolindu diplomatsko mesto 

Milanović je rekao da će dati podršku Grabar-Kitarović ukoliko ona odluči da posle dužnosti predsednice nastavi diplomatsku karijeru.

- Da, hoću. Nije odgovorna ni za kakva krivična dela i bila je predsednica - rekao je.

On je rekao i da ga je juče zvao i predsednik Turske Redžep Tajip Edrogan i da nije razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Nema veze, sve što sam rekao činjenice su, radi se o odnosima država, a radićemo posao u onoj meri u kojoj to predsednik sme - pojasnio je.

Zoran Milanović Što se tiče povratka Titove biste u kabinet predsednički kabinet, o čemu se spekulište u javnosti kao o jednom od prvih poteza, Milanović je rekao da o tome uopšte ne razmišlja - Foto: Tanjug/HINA/TOMISLAV PAVLEK

Vraćanje Titove biste u predsednički kabinet

Što se tiče povratka Titove biste u kabinet predsednički kabinet, o čemu se spekulište u javnosti kao o jednom od prvih poteza, Milanović je rekao da o tome uopšte ne razmišlja.

- Pantovčak nije muzej, hrvatskih predsednika je bilo četvoro pre mene, ovo ranije možemo ići do kralja Tomislava - kazao je.

Ko će biti njegov savetnik?

Kad je reč o imenovanju savetnika, rekao je da će se truditi da to budu najbolji, a u ovom trenutku ne zna hoće li to biti i bivši čelnik SOA-e Dragan Lozančić.

- Videćemo, moje mišljenje o njemu je poznato. Međutim, uz to što je savetnik potpredsednika vlade, on je i aktivan u međunarodnim institutima kao instruktor po regiji, tako da ima jednu odnosno dve karijere. Ima prilično visoku reputaciju i pitanje je da li se to njemu isplati - rekao je Milanović.

Zoran Milanović On je istakao i da nema nameru da svoj kabinet seli po Hrvatskoj, a o svojim budućim inicijativama, kaže, konsultovaće se sa vladom - Foto: Tanjug/HINA

On je istakao i da nema nameru da svoj kabinet seli po Hrvatskoj, a o svojim budućim inicijativama, kaže, konsultovaće se sa vladom.

- Neću ih zaskakati jer ja sam bio s one strane ograde i dobro znam kako to izgleda kad neto igra prljavo - kazao je.

Milanović se osvrnuo i na mali broj glasova koje je dobio u BiH:

- Kad bih ja to shvatao lično, ne bih nikad ni išao tamo. Ja ću bez obzira na glasove i novac taj posao raditi srcem.

Milanović još ne zna kada će se održati inauguracija i dodaje da proceduru oko toga vodi njegov tim.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • olja

    8. januar 2020 | 08:28

    Srbija se uvek ponasala ljudski i korektno prema svima.

  • Gojko

    7. januar 2020 | 20:45

    Nemaš ni potrebe, sa šakom jada Vučić nema šta da priča

  • Tara

    7. januar 2020 | 14:15

    Dali ce biti nesto ododdosad tebe,dosad je bilo kao u ameriki ko je god bio na vlasti svetske ubice a vi srpski neprijatelji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA