Policajka preživela horor na granici Srbije i Hrvatske: Šef je napastvovao, sud ga oslobodio

Sud kaže da se uznemiravanje dogodilo samo jednom i da zato nije kažnjivo

  • 2
Hrvatska, višestruko ubistvo, Igor Nađ ubijene Maja Josipa Tojagić Foto: Tanjug/FaH/ Damir Sencar

Bio je početak 2016. godine. Noć s 22. na 23. februar. Nekoliko policijskih patrola čuvalo je granicu između Srbije i Hrvatske. Izbeglice su tuda stalno prolazile. Dok su se tokom noći nalazili na jednom od nadzornih punktova, mladu policajku iz Hrvatske je seksualno uznemiravao njen šef. Udvarao joj se, dirao je, pokušao da je poljubi iako se opirala. Nudio joj je polni odnos.

Iako je i sud utvrdio da se sve to zbilja dogodilo tokom te jedne zimske noći, policijski šef prošao je nekažnjeno. Prema sudskoj presudi, do koje je došao Telegram.hr, polno uznemiravanje dogodilo se samo jednom. Drugim rečima, nije se više nikada ponovilo pa sud ocenjuje kako prema odredbama Krivičnog zakona, nije kažnjivo. Moralo se, kaže sud, ponoviti barem još jednom.

Iz podataka u sudskom spisu proizlazi da je ovaj policajac u međuvremenu penzionisan, dok mlada policijska službenica, kako je saznao portal, i dalje radi. Razočarana dosadašnjim ishodom, odustala je od žalbe i daljeg kaznenog progona kolege. Naime, i tužilaštvo je najpre odbacilo njenu krivičnu prijavu protiv policajca pa je sama podnela optužnicu koju je sud na kraju potvrdio. Ipak na kraju je doneta oslobađajuća presuda što ju je obeshrabrilo. Zato nije ulagala žalbu na nepravosnažnu presudu. Celi slučaj do sada je držan u tajnosti.

Mučan iskaz mlade policajke na sudu

Sve je počelo kada se policajka, koja je kao i mnoge njene kolege, upućena na ispomoć u zaštiti granice, našla s vođom grupe u službenom automobilu. Iako je te noći trebalo da smenu provede u patroli granicom, šef joj je naredio da ostane s njim: "Ti ideš k meni da te njih dvojica ne bi napastovali".

- Kad smo ostali sami u automobilu, pitao me da li mi se jedan kolega udvarao i jesam li s njim imala polni odnos tokom patrole. Nastavio je pričati o prevarama. Pokušala sam da ga ignorišem, pa sam se zagledala u mobilni. Ali, on nije prestajao. Uporno je želeo da priča o temama vezanim za seks. U jednom trenutku mi je rekao da bi bilo dobro da radim, dobijam dnevnicu i j**em se u isto vreme.

Spustio je tada svoje sedište u ležeći položaj. Tražio je da ja učinim isto. Pojačao je grejanje u automobilu i rekao mi da skinem jaknu ako mi je vruće. Nagnuo se prema meni i dirao me po levoj nozi, po bedru. Hvatao me za koleno i pričao mi da je bivši specijalac. Stalno sam sklanjala njegove ruke i tražila da prestane. No, on me uhvatio za bradu i pokušao da me poljubi. Ponovo sam mu rekla da prestane. On je uzvratio da ima vremena do šest sati ujutro. Naglasio je da je uporan i da dobije sve što želi. Kada nisam više znala kako da se odbranim izašla sam iz auta. Bila sam napolju desetak minuta. Onda je i on izašao i rekao mi da se vratim unutra i da će prestati da me dira - opisala je policajka.

Hrvatska policija, Devojčica, nasilje, zlostavljanje, silovanje dece, pedofilija Foto-ilustracija: Profimedia/allOver Photo

"Fali li tebi seks dok si na terenu?"

Nakon toga se zaista vratila u vozilo. Bila su dva sata iza ponoći. Skinula je jaknu i stavila je preko kolena ne bi nekako pokušala da se zaštiti. Pohotni šef na kratko je zaspao, pa je imala malo mira.

- Kada se probudio izašao je napolje da mokri. Po povratku mi je rekao da sam mogla da mu pomognem u pi****. I ponovo je počeo da me nagovara na seks. Stalno je ponavljao da još imam vremena da se predomislim. Čuli smo na vezi da kolege hvataju migrante, ali on mi je rekao da nas dvoje ne treba da im pomažemo i da ostanemo u automobilu.

Govorio je kako on redovno vara ženu i da su njemu sve žene lepe. Rekao je i kako ga zanima da li mi je va**na uska ili široka, te kako bi moje si*e stajale u njegovoj ruci. Tvrdio je kako je uveren da i meni fali seks dok sam na terenu, kao i da ću se pokajati ako ne budem imala polni odnos s njim. Ispitivao me o veličini grudnjaka, govorio da mu se sviđa moja boja kose i očiju. Tražio je da mu pokažem svoje telo. To je potrajalo sve do šest sati ujutro - svedočila je policajka o užasu koji je proživela u noćnoj smeni.

Kako je policajac postao pohotan?

Kada su nešto kasnije sreli kolege iz patrole, policijski šef dao im je da naslute je "možda bilo nešto" između njega i mlađe koleginice. Po povratku u stanicu ona je sve prijavila svom neposrednom rukovodiocu, a zatim su zajedno o svemu obavestili i policijske službenike nadležne za postupanje u ovakvim slučajevima. Kad se vratila kući sve je ispričala i svojoj porodici, ali ostalim kolegama nije.

- Nije mi jasno kako je do ovoga došlo. Ranije sam s tim kolegom prijatno komunicirala. Nisam u početku mislila ništa da prijavljivljujem jer mi je bilo žao njegove dece, ali sam ipak to učinila nakon što su mi zapovednici dali podršku. Osećala sam se stvarno jako loše, poniženo i uvređeno - dodala je policajka.

Prijavljeni policajac: "Nisam kriv"

Jedan od policajaca koji je te večeri takođe bio na terenu, svedočio je na sudu kako je naknadno čuo šta se koleginici dogodilo. Kad ju je pitao da li je to istina, ona mu je sve potvrdila. I rukovodilac ove policijske službenice potvrdio je kako je došlo do podnošenja krivične prijave za polno uznemiravanje.

Prijavljeni policajac sve je na sudu negirao. Tvrdio je kako kao oženjen čovek i otac četvoro dece i da ne može sebi da dopusti da dira koleginicu i da se prema njoj tako ponaša.

- Te večeri mi je rekla da joj je drugi kolega nudio polni odnos. Ostalo vreme razgovarali smo o porodicama i bračnim problemima. Bili smo četiri-pet sati u automobilu i moguće je da sam je koji put slučajno dodirnuo - glasila je njegova verzija događaja.

Inače, izmenama Krivičnog zakona od ove je godine pooštrena sankcija za polno uznemiravanje, s jedne na dve godine zatvora. Vlada je, naime, prepoznala to krivično delo kao jedno od onih koja se učestalno ponavljaju.

U zakonskom članku ne spominje se koliko bi puta polno uznemiravanje trebalo biti počinjeno da bi zaista bilo i kažnjivo. Piše da će biti kažnjen onaj ko "polno uznemirava drugu osobu kojoj je nadređen ili koja se prema njemu nalazi u odnosu zavisnosti ili koje je posebno ranjiva zbog dobi, bolesti, invaliditeta, zavisnosti, trudnoće, teške telesne ili duševne smetnje".

(Telegraf.rs/Telegram.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tane

    9. januar 2020 | 14:04

    Zašto ga nije počastila olovom u predelu genitalija?

  • Prvi Hrvatski Redarstvenik

    9. januar 2020 | 20:58

    Metak među jaja, pa nek on potvrđuje i dokazuje koja je istina.Kolegice više hrabrosti i odlučnosti drugi puta! DRUGIM POLICAJKAMA POUKA I SAVJET.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA