≫ 

Hrvatska zabranjuje petarde: Menjaju zakon, građani više neće smeti da ih koriste ni za Novu godinu

MUP tražio izmene Zakona o eksplozivnim napravama

  • 24
Hrvatska zabranjuje petarde

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske dalo je na javnu raspravu izmene Zakona o eksplozivnim napravama i proizvodnji i prometu oružja iz čega se može iščitati kako se priprema zabrana petardi tokom cele godine.

Javna rasprava trajaće do 7. februara.

Iz MUP-a navode kako su se sistemski kršile odredbe važećeg Zakona kojim su bila uređena pitanja prodaje i upotrebe petardi te se izmenama Zakona građanima zabranjuje prodaja, posedovanje i upotreba petardi i iz kategorije F2. Dosad je to važilo samo za petarde kategorije F3.

Kako navode u izmenama Zakona, građanima je i dosad bila zabranjena nabavka i upotreba petardi kategorije F3 tokom cele godine, ali zbog manjkavosti odredbe nije bilo zabranjeno posedovanje takvih sredstava kao što nije bilo zakonske osnove za oduzimanje petardi kategorije F3 građanima koji su zatečeni u kršenjima javnog reda i mira.

Od petardi najčešće stradaju deca

 

- Takođe, iako je Zakonom zabranjena upotreba pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 osobama mlađim od 18 godina, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, najčešće povređene osobe su upravo osobe mlađe od 18 godina, a sve povrede nastale su od upotrebe petardi i pirotehničkih sredstava iz navedenih kategorija. S tim u vezi, u periodu od 15. decembra 2017. do 8. januara 2018. godine, od upotrebe petardi povređeno je 16 osoba, od čega petero dece mlađe od 14 godina, a od 15. decembra 2018. do 8. januara 2019. godine ozlijeđene su 23 osobe, od čega 6 dece. Nadalje, predloženo zakonsko rešenje ima za cilj da smanji i broj smrtno stradalih i povređenih životinja, o kojim su događajima tokom primene važećeg Zakona učestalo izveštavali Udruženja i građani - stoji u prijedlogu Zakona.

Kategorije pirotehnike - F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2

Kategorija F1 uključuje pirotehniku s vrlo niskim rizikom i malim nivoom buke, namenjenu za male vatromete dozvoljene i u stambenim zgradama.

Nizak rizik i nizak nivo buke ima i pirotehnika kategorije F2, a može se koristiti na otvorenom ograničenom prostoru, F3 ima srednji rizik te je namenjena velikim otvorenim prostorima, a kategorija F4 je s velikim rizikom i koristi se samo za profesionalne vatromete.

Građani više neće smeti da bacaju petarde ni za Novu godinu

 

Prema novom Zakonu, građanima će biti zabranjeno da koristi petarde kategorije F2 i F3 za lične potrebe.

"Zabranjena je prodaja petardi kategorije F2 i F3 građanima, a ostala pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u periodu od 15. decembra do 1. januara, u prodavnicama iz stava 1. ovog članka.

Upotreba pirotehničkih sredstava iz stava 3. ovog članka dozvoljena je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. decembra do 1. januara.

U zatvorenim prostorima i na prostoru gde se okuplja veći broj građana,  građanima nije dozvoljeno korišćenje pirotehničkih sredstava, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1, a pirotehnička sredstva kategorije F2, F3, T1, T2,  P1 i P2 dozvoljeno je koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gde se okuplja veći broj građana samo obučenim osobama i kompanijama koji imaju odobrenje Ministarstva.

Građanima nije dozvoljena kupovina, posedovanje niti upotreba petardi kategorije F2 i F3 i pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za lične potrebe", biće članci novog Zakona koji će regulisati upotrebu petardi.

Svi stariji od 14 godina moći će da koriste pirotehnička sredstva kategorije F1 tokom cele godine.

Video: Evo kako za 30 dinara možete da napravite invalida od sebe

(Telegraf.rs/Index)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sonja

    10. januar 2020 | 13:27

    Takodje treba zabraniti i brojne rase pasa ,koje svake godine osakate i istraumiraju ogroman broj dece i ljudi čak bude nažalost i smrtnih slučajeva i taj broj se iz godine u godinu povećava. Takodje i ogroman novac ode svake godine za odštete od napada pasa bilo vlasničkih bilo lutalica (koje mnogobrojni ljubitelji pasa jednostavno pustaju na ulicu kad im dosade ) a koji bi se mogao mnogo bolje upotrebiti da nema na hiljade napada pasa u našoj zemlji svake godine. To su samo činjenice i ako ćemo zabraniti pirotehniku kojom se deca neodgovornih roditelja povređuju sebe i druge onda trebamo i mnoge pse jel je broj dece povređene i trajno istraumurane je mnooogooo veci u kojima su učesnici psi bilo vlasničkih bilo lutalice . A deca su za nas i našu državu i narod valjda naša budućnost a ne psi...

  • Lex

    10. januar 2020 | 13:00

    Podrzavam!

  • Mi

    10. januar 2020 | 11:48

    Da u Hrvackoj to vredi i sad ako nisi bivsi bojovnik, a ako jesi e onda mozes da pucas i iz topa ako ga imas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA