≫ 

Kada je Adini (14) zbog bolesti opala sva kosa, učiteljica joj nije dala da dođe u školu bez marame

Do četvrtog razreda nedostatak je prikrivala maramama, da bi potom prešla na perike

  • 5
Adina Kavgic, alopecija Foto: Klix.ba/A.K.

Humani projekt "Moja kosa, tvoja kosa" Udruženja Srce za decu obolelu od raka, u kojem građani doniraju kosu, a vlasuljari izrađuju perike, vratio je osmeh na lica mnogim obolelim devojčicama. Jedna od njih je i Adina Kavgić iz Srebrenika, koja boluje od retke autoimune bolesti alopecije.

Za razliku od svojih vršnjakinja, Adina u najlepšim danima detinjstva nije mogla da uživa u pravljenju frizura od svoje prirodne kose. Ovoj danas 14-godišnjakinji pre sedam godina dijagnostifikovano je retko autoimuno oboljenje alopecija, koje uzrokuje gubitak kose, ali i dlaka po celom telu.

Sve je počelo opadanjem kose na pečate, da bi se nakon toga oboljenje u prvom razredu osnovne škole proširilo po celoj glavi, te je Adina potpuno ostala bez svoje duge kose, u čijoj je lepoti dotad potpuno uživala.

Adina Kavgic, alopecija Adina Kavgić iz Srebrenika Foto: Klix.ba/A.K.

Za sedam godina prošla je kroz brojne faze - od susretanja s teškom spoznajom da joj kosa možda nikada više neće narasti, preko borbe sa sredinom u kojoj živi, pa do toga da je perika postala njen glavni atribut kojim se hvali.

Otvoreno priča o problemu

Ova učenica 9. razreda osnovne škole svojom pozitivnom energijom zasigurno će očarati svakoga ko je upozna, a svoju neizmernu unutrašnju snagu pokazuje i kroz otvoreni razgovor o životnom problemu koji je prati godinama. Bez imalo ustručanjava objasniće vam šta je alopecija, ali i reći da se na njenoj glavi nalazi perika.

Na početku razgovora za Klix.ba Adina kaže da joj je posebno teško bilo u prvim danima kada joj je kosa počela opadati na pečate. Tada je morala da trpi i podsmehe svojih drugara iz škole, što je prouzrokovalo i veliki pad samopouzdanja.

- Pre nego što mi je kosa opala, nikada  nisam želela da je vežem. Volela sam da je uvek puštena, međutim kada se to dogodilo, jedva sam otišla u školu. Često sam kući dolazila plačući, a znala sam se pitati i zašto postojim na ovom svetu. Bila sam u potpunosti srušena - kaže Adina u razgovoru za Klix.ba.

Adina Kavgic, alopecija Devojčici je alopecija rpomenila život Foto: Klix.ba/A.K.

Do četvrtog razreda nedostatak je prikrivala maramama, da bi potom prešla na perike. Zbog njihove lošije izrade nisu predstavljale adekvatno rešenje, a neugodni pogledi sugrađana bili su za dete veliki teret.

- U vreme dok sam nosila maramu dešavalo se da zaboravim da je stavim, te da u takvom izdanju odem do prodavnice ili škole. Jedne prilike mi je učiteljica ukazala na to da sam zaboravila maramu, te me vratila kući kako bih je stavila. Tada sam se izuzetno neugodno osećala - priseća se Adina.

Totalni zaokret nastao je pre mjesec kada je od Udruženja Srce za decu obolelu od raka Adina na korišćenje dobila periku koja je izrađena od prirodne kose i baš onako kako je ona želela.

Perika je nastala od kose humanih građanki koje su svoje vlasi donirale kroz projekt "Moja kosa, tvoja kosa", a ovaj dodatak je devojčici vratio vedrinu na lice.

Adina Kavgic, alopecija Sada ima periku Foto: Klix.ba/A.K.

- Zaista nema reči kojim bih se zahvalila Udruženju Srce za decu obolelu od raka. Nakon što sam dobila periku odmah sam s ocem krenula u tržni centar u Tuzli, jer sam želela da je svi vide. Sada se mnogo lepše osjećam, a moje samopouzdanje je u znatnoj meri vraćeno. S ovom perikom mogu praviti razne frizure, njeno održavanje nije komplikovano, redovno je češljam i slično - nastavlja Adina za Klix.ba.

Ova Srebreničanka voli i da se našali na svoj račun, te kaže kako je ona u velikoj prednosti u odnosu na one koji imaju prirodnu kosu.

- U letnjem periodu kada mi je vruće, ja svoju kosu mogu skinuti, a vi to ne možete - kaže kroz smeh Adina.

Adina Kavgic, alopecija Periku sama održava Foto: Klix.ba/A.K.

Alopecija je autoimuna bolest koja uzrokuje gubitak kose, ali i dlaka po celom telu. Lek za ovu bolest još uvek nije pronađen, pa se pacijenti podvrgavaju raznim tretmanima na prirodnoj bazi kojim bi mogli da pospeše ponovno izrastanje kose, a potom i dlaka na ostatku tela.

Volela bih da ponovo imam svoju kosu

Kroz određene tretmane prošla je i Adina, međutim rezultati su bili minorni. Trenutno se nalazi u ciklusu jednog od tretmana, a kako je kazala, ukoliko on ne da očekivane rezultate, sličnim metodama se neće više podvrgavati.

Adina Kavgic, alopecija Ja sam unikatna, samouvereno tvrdi hrabra devojčica Foto: Klix.ba/A.K.

- Više ne želim da se mučim u vezi s tim. Neću da do kraja života budem pod terapijama, a da ne znam da li će kosa porasti ili ne. Naravno, volela bih da ponovo imam svoju kosu, ali neće mi biti teško i ako se to više nikada ne desi. Ja sam sada unikatna, a ako moja kosa ne naraste, nakon srednje škole ću skinuti i periku - ističe Adina koja veliku podršku ima i u svojim roditeljima koji su dosad izdvajali i po nekoliko stotina konvertibilnih maraka za jednu periku.

Gubitak kose za svaku devojčicu predstavlja izuzetno jak psihološki udarac, ali Adina ističe da u tim trenucima ne treba pokleknuti. Oni koji vas istinski vole taj osećaj će ispoljavati i onda kada imate kosu, ali i kada ostanete bez nje. Jer, ipak je najvažnija ona unutrašnja lepota kojom zračite, a pravi prijatelji se najbolje pokažu u životnoj nevolji, zaključuje ona.

Video: Borba sa leukemijom Aleksandri je promenila detinjstvo

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • markan

    12. januar 2020 | 07:14

    bog ti pomogo ne gubi nadu bice sve dobro

  • Aleksandar Milojkovic

    12. januar 2020 | 04:52

    Glavu gore prelepa si i zgodna devojka, i u zivotu ces proci mnogo bolje i bices srecnija od svih tih jadnica i jadnika koji se podsmevaju tudjoj patnji. Ja sam bez kose ostao u zabavistu, kada sam krenuo u skolu bio sam prinudjen da nosim kacket, to je bilo 1991.godine. Nije mi nesto tesko padalo to suskanje iza ledja od strane vrsnjaka, a i trenirao sam kosarku pa su svi nekako navikli. Najteze mi je bilo, a i dan danas je, kada me iza ledja ogovaraju ili komentarisu starije osobe, ocevi majke, bake ili deke, i ti namrsteni pogledi onako osudjujuci od strane zrelih osoba... E vidis ti "ljudi" koji su vaspitavali, ili tek ce vaspitavati svoju decu, su po meni slika i prilika nase svesti i nasih naroda. To je otprilike 80-90 posto njih. Kako kod Vas u Bosni tako i u Srbiji. Zalosna mi je ta zatucanost i boli me to koliko smo glupi. Ovako glavu niko ne moze da obrije i to se bas vidi. Meni najveci problem bio, a i sada je, sto gde god da se pojavim vecina tih nabedjenih frajera hoce da se isproba na meni. Vide ima me, 180cm i 100kg, i krecu provokacije pa grupisanje, jer bude frka 1 na 1, znas ipak su to debili.... Od osnovne pa srednje skole pa dalje kroz zivot, dajem sve od sebe da izbegnem sukob ali uglavnom ne moze se izbeci. Poenta moje price je da ces kroz zivot postati jaca, pametnija, sposobnija, hrabrija, spretnija i zbog svega toga uspesnija i osoba puna samopouzdanja. I molim te radi na tome da napustis tu zatucanu i punu predrasuda zemlju... Od srca ti zelim sve najbolje u zivotu... Pozdrav

  • aat

    12. januar 2020 | 09:55

    Adina, toliko si lepa, a po proceni posle citanja ovog teksta i pametna. To je najvaznije. Nije vazno sta je na glavi, nego sta je u glavi. Uvek se drzi toga. Ja vec sada ne sumnjam u tebe predivna devojcice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA