≫ 

Podvodili devojčice za 50 kuna i cigarete: Pričao o prostituciji u Domu za decu, završio u zatvoru

Hrvatski mediji navode da su devojčice iz doma podvođene starijim muškarcima, među kojima su navodno bili poznati Osiječani

  • 0
depresija, tužan, muškarac Foto: Pixabay

Dragutin Pocrnić je sredinom 2009. godine javno progovorio o maloletničkoj prostituciju u Domu za odgoj dece i omladine u Osijeku, inače velikoj aferi o kojoj su pisali svi mediji u Hrvatskoj.

Posle toga je 29. juna 2009. pritvoren zbog lažnog prijavljivanja, a optužen je za širenje lažnih i uznemirujućih glasina.

Kako pišu mediji u hrvatskoj, pritvoren je u Zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj u Zagrebu, gde je nevin proveo 152 dana, sve do 27. novembra 2009. godine. Međutim, pošto je utvrđeno da nije kriv, Hrvatska mora prema presudi od 18. decembra prošle godine da mu isplati 30.400 kuna (oko 4.000 evra) odštete i nadoknaditi sudske troškove u iznosu od 3.125 kuna (oko 400 evra), piše Telegram.

Saznao za aferu prilikom posete sinu

No, do ove presude Pocrnić je prošao pravi pravosudni pakao. On je za prostituciju u domu saznao tako što je posećivao maloletnog sina. Nekoliko devojčica iz doma tražile su pomoć, jer su uvučene u lanac maloletničke prostitucije. Podvođene su starijim muškarcima među kojima su, kako su pričale Pocrniću, bili i poznatiji Osiječani, a za pružanje seksualnih usluga nagrađivane su sa 50 kuna, bonovima za mobilni telefon ili kutijama cigareta, piše Telegram.

Devojčice su tokom istrage osječkoj policiji potvrdile priču, ali kad je afera pukla, inspektor koji je vodio istragu sklonjen je sa slučaja, a tadašnji portparol policije Krunoslav Borovec izjavio je da je priča izmišljena. Pocrnić je istog dana uhapšen i pritvoren, navodi "24 sata".

Kako prenose hrvatski mediji, "nalepili" su mu dijagnozu da je opasan za sebe i okolinu i smestili ga u zatvorsku bolnicu. Tokom boravka u pritvoru nekoliko je puta podvrgnut psihijatrijskom veštačenju, ali dijagnoza da je opasan po sebe i okolinu nije potvrđena, navodi Telegram.

Čudan slučaj završio je tako što je, kako piše ovaj portal, da pušten kući kad se stišala cela priča, a sud ga je 2015. godine oslobodio svih optužbi.

Pocrnić nije dobio traženu odštetu od 60.800 kuna, već je dobio upola manju.

Video: Za srpsko dete trgovac je spreman da plati 120.000 evra!

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA