≫ 

Ručno ribaju asfalt: U Sarajevu se protiv zagađenja vazduha bore tako što polivaju ulice

U danima niskih temperatura radnici Rada u Sarajevu prinuđeni su da ručno čiste talog s obzirom na to da mašinske čistilice rade uz pomoć vode koja bi se u ovim atmosferskim uslovima zaledila

  • 5
Sarajevo zagadjenje Foto: Profimedia, www.klix.ba

U danima velikog i opasnog zagađenja vazduha na području Sarajeva, koji su i ove zime neizbežni, lokalne vlasti u tom gradu pokušavaju da unaprede kvalitet vazduha tzv. mokrim postupkom.

Ovaj postupak je deo kantonalnog ekološkog akcionog plana, a proces čini posipanje ulica kalcijum-fluoridom, a radi se kada je temperatura u minusu ispod pet stepeni.

- Mokri postupak predstavlja rastvor vode i kalcijum-fluorida, a to je zapravo prinudno zaslanjivanje tla. Tu aktivnost ovih dana sprovode radnici zimske službe. U ovom slučaju sam kalcijum-fluorid vezuje PM10 čestice, kao i one koje izlaze iz automobilskih auspuha. Oni su vezani za mokri postupak i zadržavaju se na putu, odnosno ne podižu se u vazduh. Samim tim, dovode do smanjenja zagađenja. Potom naši radnici vrše ručno čišćenje ulica - objasnio je portparol KJKP Rad Mirza Ramić.

Ručno čiste ulice

U danima niskih temperatura radnici Rada prinuđeni su da ručno čiste talog s obzirom na to da mašinske čistilice rade uz pomoć vode koja bi se u ovim atmosferskim uslovima zaledila. Inače, preduzeće Rad raspolaže sa 15 takvih čistilica različitih gabarita.

Mokri postupak, kako procenjuju stručnjaci, smanjuje prisustvo PM čestica iz saobraćaja između 20 i 30 odsto PM čestica.

Iz KJKP Rad ističu da je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline kao plan interventnih mera nabavilo dodatne količine kalcijum-fluorida u cilju smanjenja zagađenja vazduha.

Sarajevo među najzagađenijim gradovima na svetu

Podsećanja radi, vlasti u kantonu Sarajevo proglasilo je uzbunu zbog visokog nivoa zagađenog vazduha, te je u gradskoj zoni A zabranjeno kretanje automobila sa EURO3 dizel motore ili starije modele.

Merenja “AirVisual” pokazale su da je glavni grad BiH u ponedeljak među najzagađenijim gradovima sveta, sa indeksom kvaliteta zraka od 337.

Video: Sarajevo ispod Trebevića! Ovako glavni grad BiH dočekuje praznike

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milos

    14. januar 2020 | 13:28

    kod nas je tolko zagadjenje da ja mislim da nam samo bratska rusija moze pomoci. mnoge zemlje uvode ambilife tehnologiju za preciscavanje vazduha od zagadjenja... to bi i nama trebalo

  • W

    14. januar 2020 | 10:59

    U vreme Tita i SFRJ imali ste i Olimp jadu, a sad imate?? Tako vam i treba, i vama i nama, aj zdravo!

  • Milan

    14. januar 2020 | 10:37

    Neka operu usput i one trotoare što su u zeleno ofarbali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA