≫ 

Tuča ispred škole u Podgorici: Dečak sa govornom manom prebio učenika koji mu se rugao

Do incidenta je došlo nakon što se mlađi učenik rugao starijem koji ima poteškoće u govoru i koji je ranije izložen neprijatnim situacijama zbog intelektualnih smetnji

  • 7

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je da je na početku prošlog polugođa učenik devetog razreda OŠ "21. maj" u Podgorica pretukao dve godine mlađeg đaka u blizini te ustanove, piše Dan.

Do incidenta je došlo nakon što se mlađi učenik rugao starijem koji ima poteškoće u govoru i koji je ranije izložen neprijatnim situacijama zbog intelektualnih smetnji, navodi podgorički dnevnik.

Zamenica zaštitnika Snežana Mijušković navela je da u toj školi učenici nisu u dovoljnoj meri upoznati sa prihvatanjem različitosti, te da se ruganje, vređanje, obraćanje pogrdnim imenima, guranje, udaranje, smatra neprimerenim ponašanjem tokom trajanja interakcija među vršnjacima.

Roditelji 12-godišnjeg dečaka morali su da ga odvedu u Zavod za hitnu medicinsku pomoć zbog povreda.

Dan navodi da je škola zaštitniku dostavila izjašnjenje u kojem piše da su se učenici OŠ "21. maj" sukobili za vreme velikog odmora, ispred pekare koja je izvan školskog dvorišta, da je učenik devetog razreda zadao nekoliko udaraca učeniku sedmog razreda tvrdeći da mu se rugao, na način što ga je ismevavao kako govori.

Prazna učionica, škola , raspust, klupe Foto: Telegraf

Sa učenicima je obavljen razgovor nakon ulaska u školu i utvrđeno je da nema potrebe za obaveštavanjem Hitne pomoći niti policije.

Odeljenski starešina je obavestio roditelje, a za učenika devetog razreda obavešteni su bliži srodnici (tetka) jer se roditelji nalaze u inostranstvu da je ovo do sada jedini sukob ova dva učenika, navodi Dan.

Ombudsman je u izveštaju naveo da je škola obavestila Centar za socijalni rad o nemogućnosti kontakta sa roditeljima i problemima koje imaju u vezi s tim, kao i o brizi za ostalu decu iz iste porodice koja takođe pohađaju školu "21. maj", da se učenik nalazi u procesu usmeravanja kod Komisije za usmeravanje dece sa posebnim obrazovnim potrebama, da ima teškoće u učenju, niskog je praga tolerancije i ima ograničene intelektualne sposobnosti.

Dodaje se da škola ima ograđeno dvorište, za vreme velikog odmora i pri ulasku u školu u dvorištu su dežurni nastavnici.

Video: Stravično vršnjačko nasilje u Novom Pazaru

(Telegraf.rs/Mondo.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA