≫ 

Trostruki ubica iz Splita bi potpuno mogao da izbegne zatvor

Ukoliko Filipa proglase za neuračunljivog, on neće biti osuđen na zatvorsku kaznu

  • 1
Filip Zavadlav, Split oto: Facebook/Filip Zavadlav/Shutterstock

Poznati hrvatski advokat Branko Šerić, koji je na poziv građana članova grupe podrške Filipu Zavadlavu, osumnjičenog za trostruko ubistvo u Splitu preuzeo njegovu odbranu, odlučio je da odustane od žalbe na pokretanje istrage i određivanje istražnog zatvora kako bi se što pre sprovelo psihijatrijsko i psihološko veštačenje njegovog branjenika.

Naime, ukoliko se pokaže da Filip Zavadlav nije uračunljiv, sud neće utvrđivati njegovu kaznenu odgovornost, nego će mu odrediti lečenje, a ono ne sme da traje duže od pet godina. U protivnom, preti mu višegodišnja zatvorska kazna. Ukratko - moguće je da Filip Zavadlav, koji je kalašnjikovom u Splitu ubio trojicu ljudi, potpuno izbegne zatvor, piše "Index.hr".

List podseća da je svojevremeno vinkovački advokat Darko Zadro proglašen neuračunljivim, pa nije služio zatvorsku kaznu zbog ubistva počinjenog u septembru 2011. godine, nego je lečen u bolnici Vrapče.

Podsetimo, Zavadlav je u subotu kalašnjikovom ubio trojicu muškaraca u samom centru Splita.

Dva muškarca su umrla na licu mesta, a treći je umro nešto kasnije u bolnici. Na motoru je, prema informacijama koje su se dosad pojavile, ubio pogrešnu osobu jer su osoba koju je navodno želeo da ubije i drugi muškarac su zamenili motore.

Policija je dva sata i 45 minuta nakon ubistva uhapsila Zavadlava i protiv njega podnela krivičnu prijavu zbog trostrukog ubistva i određen mu je pritvor.

Imao teško detinjstvo

U medijima su se pojavile brojne informacije o Filipovom teškom odrastanju i problemima u njegovoj porodici. Pisalo se o presudi protiv majke koja je zlostavljanja dece, braći narkomanima, problemima s ocem, a s brojnim teškoćama u toj splitskoj porodici godinama su upoznati i u Centru za socijalni rad.

Prema raspoloživim informacijama, od tri brata jedino Filip nije bio zavisnik od droge. S druge strane, ubijena trojica, kako se saznaje, bili su dileri s kojima je probleme imao prvo jedan od Filipove braće, a potom i on jer je pokušao da ga zaštititi.

Građani Filipu pružaju podršku

Članovi grupa koje se na društvenim mrežama okupljaju podstaknuti željom za pružanjem pomoći mladom ubici spominju ga kao žrtvu i žele, kako navode, da mu daju drugu priliku. Ukazuju na činjenicu da se nije drogirao, te da se odvojio od porodice i otišao da živi kao podstanar, kao i da je našao posao.

Video: Kraj krvave drame u Splitu

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BEKI

    15. januar 2020 | 18:05

    On nije ubica vec cistac grada Splita od komaraca koji dosadjuju narodu, kad ih vlast necisti vec stiti, mora neko od gradjana, novi Matija Gubec.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA