≫ 

"Neka padne ovaj Zakon ili Vlada koja ga je donela": U više gradova Crne Gore litije podrške Srbima

Više hiljada ljudi izašlo je na ulice u Tivtu, Podgorici, Beranama, Nikšiću, Bijelom polju, Pljevljama

  • 9
Podgorica, litija, moleban Foto: Srpsko ujedinjenje

U više gradova u Crnoj Gori i večeras se održavaju molebani i litije u znak protesta posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Litija u Tivtu završena je nakon što su kod crkve Svetog Save uz zvonjavu zvona, građani sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem otpevali njegovu verziju stare narodne pesme "Ječam žnjela" i ispratili ga aplauzom.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilofije poručio je iz Tivta da oni nisu protiv zakona, već protiv bezakonja.

 

On je pozvao crnogorsku vlast da povuče Zakon i dodao: "Neka padne ovaj Zakon o bezakonju ili neka padne Vlada koja ga je donela" poručio je Amfilohije.

Vernici i sveštenstvo nosili su ikone i crkvene zastave.

Okupljeni su ranije ispred crkve pevali duhovne i srpske patriotske pesme, kao i himnu Svetog Save i uzvikivali "Ne damo svetinje".

Vladika Mileševske eparhije Atanasije služio je večeras moleban u crkvi Svete Petke u Pljevljima i predvodio je litiju, koja je prošla centralnim gradskim ulicama.

Molebanu i litiji prisustvovalo je više hiljada građana.

Litiju u Podgorici je predvodio arhmandrit Ilarion, iguman manastira Draganac sa Kosova i zamenik episkopa raško-prizrenskog Teodosija, koji je okupljenima ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja poručio da se protiv besmisla bore molitvom i praštanjem.

- Ove litije su već pobedile - kazao je Ilarion, poručivši vernicima da "čuvaju tu lepotu i čojstvo", prenose "Vijesti".

Podgorica, litija, moleban Foto: Srpsko ujedinjenje

Učesnici litije u Beranama, koju je gradskim ulicama od hrama Svetog Simeona Mirotočivog prema manastiru Đurđevi stupovi predvodio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, poslali su kratku poruku: "Ne damo svetinje!", prenosi CDM.

Bjelopoljci su i večeras masovno učestvovali u Litiji od crkve Svetih apostola Petra i Pavla do crkve Svetog Nikole u Nikoljcu.

Litija u Nikšiću: Ovo je grad Svetog Vasilija Ostroškog 

Posle molebana koji je služen u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, održana je litija koju je predvodilo sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Na gradskom Trgu govorio je protojerej stafrofor Slobodan Jokić, arhijerejski namjesnik nikšićki.

- Ovaj grad sa vama u njemu nikada nije povio glavu, nikada nije pao, izdao, jer ovaj grad se nikada nije umorio, bojao, nikada se nije predao i odustao. Ovaj grad je uvek bio i danas jeste slobodan - poručio je Jokić.

Kako je naveo, Nikšić je grad uzdignute glave, čista obraza i nasmejana lica, grad Svetog Vasilija Ostroškog.

- I ovaj glas iz našeg grada odjekuje ovom zemljom, vaseljenom, tim glasom se prolamaju nebesa jer taj glas jasno govori - ne damo svetinje -  poručio je on.

Video: Protesti u Beranama zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti

(Telegraf.rs/Vijesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA