Ribar Darko, koji je u moru ulovio neobičan uređaj, pobedio Amere: "Telefon mi stalno zvoni"

Darko Kunac Bigava ovih dana je bio najtraženiji ribar na svetu, država nije htela da mu pomogne, klupko je počelo da se odmotava kada je priču "dao u novine"

  • 29
Darko Kunac Bigava

Foto: Facebook/Darko Kunac

Darko Kunac zvani Bigava, kapetan ribarskog broda Mario II, ovih je dana najtraženiji ribar na svetu. Priču kako se hrvatski ribar suprotstavio američkom ratnom istraživačkom brodu, odbio im poslušnost, prkosio i na kraju dobio sve što je tražio, koju je u realnom vremenu pratio portal morski.hr, preneo je Dejli mejl, nakon čega su navalili novinari sa svih strana sveta.

– Mobilni mi stalno zvoni, ali ne odgovaram na nepoznate brojeve. Meni publicitet ne treba. Informaciju sam pustio kad su me pritiskali da im vratim uređaj bez naknade, a pokidao mi je mrežu. Znao sam da mi jedino mediji mogu da mi pomognu – kaže morski vuk iz Podgore.

Priča o Davidu i Golijatu sa srećnim završetkom započela je kada je u mrežu ulovio nepoznati uređaj koji je, posle je ustanovljeno, namenjen prikupljanju podataka, a u more kod Lastova, na dubinu od 150 metara ga je ispustio istraživački brod američke mornarice Brus Si Hizen. Tražio je vlasnika, zvao policiju, kapetaniju, Institut, niko nije znao ništa, ali čim je tekst objavljen, ludilo je započelo.

Darko Kunac Bigava

Printskrin: Youtube/Ivan Kunac

– Radiovezom zove Obalna straža. Čovek se predstavlja da je hrvatski oficir na američkom brodu, koji po zakonu tu mora biti. I kaže mi da će sad gumenim čamcem oći po svoj uređaj.

- To je meni napravilo štetu od 20.000 kuna i neće s mog broda dok se ne nadoknadi - kažem mu ja, a on će meni šta ja radim tu, da su oni dali radio oglas i obavestili da je to u moru. Ja proverim, ne postoji nijedan oglas. Lažu me – priča Darko.

Dobro sokole, donesi novac i dobićeš uređaj

 

Malo posle, ovaj put na mobilni, zove isti oficir i kaže opet da bi to trebalo dati Amerikancima i da Darko previše traži.

- Nisam mogao da verujem. "Kako te nije sramota?! Ti nisi dostojan hrvatske uniforme. Jesmo li u teritorijalnim vodama RH, jesam li ja građanin RH, a ti braniš Amerikance, a ne mene. Sram te bilo!" rekao sam mu, on meni nešto kako je on na mojoj strani. "Dobro, sokole, to ti košta 20.000 kuna, donesi ih, dobićeš ovu stvar i doviđenja." Spustim mu slušalicu. Budim ja dvojicu članova posade Zvonu i Tomu i kažem: “Hoćemo li ratovati ili ćemo im ovo dati? Ja nisam za to da im damo. Tu vam je splav na naduvavanje, bacićemo ga u more i vi možete da idete jer ne znam šta će sad biti”, a oni će meni: “Kapetane, mi smo uz vas” – prepričao nam je Darko dramatične trenutke sa brodakada je “zaratio” s Amerikancima.

Darko Kunac Bigava

Printskrin: Facebook/Darko Kunac

"U ratu smo"

 

– I okrene se brod prema meni. Nije to više za*ebancija. Kažem ja njima sve cevi koje imamo, donesite, protivpožarnu sekiru, signalne rakete, noževe, sve što se može, nađite, donesite na palubu i stavite na ove stolove gde se prebire riba. U ratu smo. Zove poručnik i kaže da na tu cenu oni neće pristati, a ja odgovaram:  "Ne može. Ja sam na svom brodu, u svojoj državi i sve sam dao u medije". Opet mu spustim slušalicu – govori Darko. "Onda me nazvao lučki kapetan, kog poznajem, i rekao: “Nemoj se sekirati, vrati, platiće ti oni.” Kažem ja njemu: “Mate, tom ko te je poslao reci da se goni u tri...

Popustili kad je zapretio da će iseckati uređaj

 

Pozivi su se nastavili, baš kao i pokušaji cenkanja. Popustili su tek nakon što im je Darko poslao fotografiju uređaja na koji je stavio sekiru. Doneli su novac i uzeli sondu.

– Nije bilo lako. Nemaš nikakvu podršku države, niko te ne štiti. Ali, ja sam svoju štetu naplatio! – završava priču Bigava.

(Telegraf.rs / vecernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tes

    18. januar 2020 | 20:18

    Svaka ti čast barba!

  • Crnogorac

    18. januar 2020 | 20:37

    Ovaj isti sa one konzerve EVA 😎 a za uredjaj svaka čast, nek nisi dao dok ne plate...

  • ЋупричанинSWE

    18. januar 2020 | 21:05

    Браво, тако треба са њима!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA