Socijalni radnik sprečio veće krvoproliće u Splitu? Svi krive policiju, znali su sve što se dešava

Radnik centra je bio dobro upoznat sa situacijom u porodici Zavadlav - na gotovo dve strane u dosijeu su zabeležene reči Filipa i članova porodice kako im prete - pa je radnik odlučio nešto da preduzme

  • 0
Filip Zavadlav Foto: Facebook/Filip Zavadlav

Dok se Filip Zavadlav (25), osumnjičeni za trostruko ubistvo u Splitu, nalazi u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu gde ga čeka kombinovano psihijatrijsko-psihološko veštačenje, otkrivaju se novi detalji nezapamćenog zločina.

Ključnim za hapšenje 25-godišnjaka pokazuje se, prema pouzdanim informacijama, radnik Centra za socijalni rad. Naime, radnik splitskog centra je, kao i gotovo cela Hrvatska, pratio horor koji se odvijao u centru grada, gotovo nonšalantno šetanje ubice koji nosi kalašnjikov i iza sebe ostavlja leševe.

Tako je video snimak mladića koji prebacuje automatsku pušku iz leve u desnu ruku dok ide Kamenitom ulicom. Učinilo mu se da bi to mogao da bude Filip Zavadlav, a prve informacije koje su govorile o identitetima žrtava takođe su aktivirale "alarm". Radnik centra je, naime, bio dobro upoznat sa situacijom u porodici Zavadlav - na gotovo dve strane u dosijeu su zabeležene reči Filipa i članova porodice da im prete - pa je radnik odlučio nešto da preduzme. Nazvao je broj fiksnog telefona porodice Zavadlav. Javio mu se, nezvanično se saznaje, upravo Filip. Ali, s mladićem nije uspeo da ostvari nekakav kontakt, nastavio je razgovor s ocem Antom.

Filip Zavadlav Filip Zavadlav, Foto: Facebook/Filip Zavadlav

I upravo je taj čovek zaslužan što situacija, u tom trenutku već tragična, nije dodatno eskalirala. Uspeo je da nagovori Antu Zavadlava, a posredno i Filipa, da se nađu u obližnjem kafiću Borsalino. Nekako ih je smirio, uverio da je mirna predaja najbolje rešenje, da bi potom nazvao policiju. Službenici MUP-a su u međuvremenu uspeli da se organizuju i privedu Filipa Zavadlava.

Dotad je vladala prilična panika, kako među građanima, tako i kod policije, uprkos više od 150 policajaca na terenu. Čak su u jednom trenutku, nedugo nakon ubistava, mesta zločina ostala bez policijskog obezbeđenja - iz timova Hitne koji su dolazili na intervencije prijavili su pretnje. Zasad nije utvrđeno ko je pretio.

Policija znala kakva je situacija u porodici

U slučaju Filipa Zavadlava proteklih dana su na površinu izbile uznemirujuće činjenice. Jedna informacija pristigla iz policije navodi da su Filip i najmlađi brat pre 12 godina utrčali u policiju i zatražili zaštitu od porodičnog nasilja. Policajci su svedočili da su braća bila u strahu jer ih je "mater isprebijala". Policija, dakle, pouzdano više od deset godina zna o tragedijama porodice Zavadlav.

Split ubica Filip snimljen sa oružjem, Printskrin: Facebook/Policija zaustavlja-SPLIT

Majka osuđivana za zlostavljanje

Druge informacije sa sudova svedoče o nepodnošljivo teškoj situaciji u porodici i postupcima vođenim protiv njenih članova. Majka, višegodišnja zavisnica, osuđivana je za zlostavljanje sinova. Prema presudi, punih osam godina udarala ih je i grebala po glavi i telu, svakodnevno grubo vređala i omalovažavala, pretila. Hrvatski mediji pišu da se o njima nije brinula pa je proglašena krivom za tri kaznena dela zapuštanja i zlostavljanja deteta, a na sudu je priznala krivicu. Danas priznanje naziva iznuđenim, ali ono je formalno-pravno relevantno i nepobitno. Uz to, ona i Filip osuđeni su zbog krađe iz jedne crkve, a tu su i priče o podnesenim i odbačenim prijavama, raznim oblicima gotovo svakodnevnog nasilja... što samo potvrđuje da je ova porodicaj iz šireg centra grada živela teško i loše.

Pod nadzorom socijalnih radnika

Treća grupa informacija, a stižu gotovo svakodnevno, potvrđuje da je porodica bila pod nadzorom Centra za socijalni rad od 1997. godine. Iz Centra su poručili kako su preduzimali "sve potrebne mere i radnje u skladu sa odredbama Poroidičnog zakona" sve do 2016. godine, kada je najmlađi sin postao punoletan. U Centru ne veruju da je kod njih bilo propusta, ali dodaju kako "ni u jednom trenutku nije utvrđena potreba izdvajanja" dece iz nesrećne familije. Čak ni kada su donošene presude zbog nasilja.

Zapuštena, prepametna braća

Konačno, četvrti izvor vesti o porodici Zavadlav zapravo je najpotresniji, ali i najmanje senzacionalan. Govori o tri brata, zapuštena i neuhranjena, ali veoma talentovana i bistra. Učestvovali su na raznim takmičenjima, jedan je u školi bažio za genijalca. Danas su dvojica u problemima s drogom, a treći je osumnjičen, kao što je poznato, da je trostruki ubica.

Video: Kraj krvave drame u Splitu

(Telegraf.rs/24sata.hr, Index)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA